Svašta se lipog događa u kanjonu Cetine u ovo doba godine, pogotovo put Radmanovih mlinica, na Otoku ljubavi i još malo uzvodnije, u malom avanturističkom i adrenalinskom raju. Nažalost, ima i loših vijesti s Cetine. Ovaj put stižu iz područaja malo više uzvodno, s prilazu otoka Despotuša kod Glavice kod Sinja, gdje je ekološki "onesvješteni" koncesionar nasuo kamenje u Cetinu kako bi bageri mogli proći do otoka na Cetini, tamo poravnati zemlju, izgraditi mjesto za djevojačke, ali i momačke zabave, prostor za dječje rođendane i koješta drugo, piše 24sata i Dalmacija News. Omiljeno kupalište mještana na Cetini nasuto je velikom količinom kamenja. Tok rijeke narušen je kako bi se olakšao pristup otoku građevinskim strojevima. Time se, smatraju mještani, ozbiljno narušio prirodni sklad ove lokacije.
- Svi se ovdje kupamo, volimo, cijeli život smo odrasli tu, ima ribe. Živimo tu, živimo s Cetinom non stop i Cetina je naša i mi je ne damo - kaže Josip Vučić iz Mjesnog odbora Glavice. Upravo na uništenoj površini, upozoravaju mještani, mrjestilište je pastrve. - Pet stotina komada kad se mrijestilo. Otišla su jaja, otišlo je sve kad se nasipalo. Uništio se riblji fond za deset godina - kažu...
 

Vatrene kaštelanske ulice

U ulici Obala kralja Tomislava u Kaštel Kambelovcu u nedjelju, 14. lipnja nešto malo prije 23 sata, došlo je do sukoba više muških osoba te je upotrjebljeno i vatreno oružje. Tom prilikom pucano je na 36-godišnjeg Marija Boljata iz Kaštel Kambelovca koji je na licu mjesta preminuo, dok su druge dvije muške osobe ranjene i kolima hitne pomoći prevezene u KBC Split. Jedan od ranjenih je Jozo Čabraja, 29-godišnjak iz Kaštel Lukšića. Kako doznaju novinari portala Kastela.org, grupa mladića, najmanje šestorica, sukobila su se s drugom skupinom od trojice mladića  te je najprije došlo do naguravanja, a potom i do premlaćivanja trojice, u koje su potom pucali iz vatrenog oružja. Dvojica su do dolaska hitne pomoći bila pri svijesti, među kojima je i Jozo Čabraja, no Marijo Boljat nije pokazivao znakove života. Prema prvim informacijama ozlijeđeni i preminuli su nosili pancirke te se da zaključiti da se radi obračunu dvije suprotstavljene kriminalne skupine. Čekali su ih u ulici, sve su unaprijed isplanirali i čekali su ih automobili za bijeg.
 

Baš nam ništa više nije sveto

"Strašno, išaran soparnik, baš nam ništa više nije sveto."  - J.Č.

Na naše talibane suvišno je trošiti riječi. Muk i nevjerica. A noć još traje. Tko zna što će novo jutro izbaciti na ove plitke obale.
 
U ponedjeljak oko 19 sati i 20 minuta došlo je do nezgode u Dugom Ratu. Stablo brijesta je palo na na trenutno najpoznatiju autobusnu stanicu u državi te završilo na cesti, pišu u dugoratske neprilike izvrsno upoznati novinari portala Dalmacija Danas.
Posljedica je to olujne bure koja je na mahove jako zapuhala u predvečerje u Dugom Ratu, kao uostalom i u velikom dijelu Dalmacije. Vjetar ga brijest doslovno prepolovio i bacio na autobusnu stanicu i na cestu. Na teren je odmah izišlo deset vatrogasca DVD-a Dalmacija koji su uklonili stablo s ceste dok se promet odvijao naizmjenično, uz regulaciju dugoratskih vatrogasaca.
Eto, kao da i Eol i nebo imaju nešto poručiti dugoratskim golobradim lunaticima i kraljevima ponoći koji neprimjerenim grafitima sramote mjesto i provociraju javnost "slaveći" crnjake iz naše prošlosti.
 

Prepituran mural koji nije trebao biti ni nacrtan

Prošlog tjedna je na području naše općine osvanulo, što novih, a što obnovljenih, nekoliko murala. Pisali smo već o njima na ovim stranicama, pa da se ne ponavljamo. Lijepe su to akcije naše mladosti i umjetničkog "krila" lokalnih navijača splitskih bilih. Još da dopuste da se mašta i kreativnost sasvim razmašu i da ne bježe od lokalnih motiva i tema..
A onda prst u oko. Sramota. Preoteklog vikenda je na autobusnoj stanici u Dugom Ratu osvanuo mural posvećen HOS-u s nezaobilaznim ustaškim pozdravom, na što je, za razliku od Općine Dugi Rat koja i dalje šuti, reagirao mještanin Gracijano Kalebić najavivši podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog kršenja Ustava, rušenja ugleda RH i promoviranja totalitarnih ideologija. Bravo Gracijano! Doktore!
Mašenjka Bačić, novinarka portala Novosti, popričala je s našim mladim vatrogascem i doktorom filozofije koji je prošle subote uočio to civilizacijsko ruglo te odlučio reagirati.

Mural koji nije trebao biti ni nacrtan napokon je prepituran. Bila je bo(l)ja... majstora s mora!
 

18 mrtvih, 0 odgovornih

Inspekcijski nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdio je da se u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj postupalo sukladno uputama i preporukama nadležnih tijela te da nije bilo propusta.

18 mrtvih, 0 odgovornih.

Zna(lo) se.
 
Četiri dana nakon teške prometne nesreće u Žrnovnici, u splitskoj bolnici od teških tjelesnih ozljeda preminuo je mladić, 21-godišnjak iz Dugog Rata. U trenutku nesreće u automobilu su se nalazila još dva mladića, od kojih je jedan prošao s lakšim ozljedama, a drugi neozlijeđen.
 

Jak potres u Zagrebu

U nedjelju rano ujutro Zagreb i okolicu pogodila su dva snažna potresa,  Jači potres je bio jačine 5,5 po Rcihteru, najjači u zadnjih 140 godina.  Epicentar potresa je bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od deset kilometara. Nakon njega tlo u Zagrebu još povremeno podrhtava, jer su manji, naknadni potresi uobičajeni nakon ovakvog većeg, ali prema procjeni seizmologa novi ne bi trebali biti jači od prvog potresa. Ozlijeđenih, nažalost, ima. Po informacijama centra 112 ozlijede su laganije, a samo je dvoje osoba u životnoj opasnosti. Nažalost, ima i zatočenih osoba u starim zgradama. U središtu Zagreba  na starim zgradama zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode. Potres je odlomio i vrh katedrale, a centar grada sa starim zgradam pretprio je znatne štete. Na teren izlaze i ekipe građevinskih stručnjaka koje će prema prioritetima procijeniti oštećenja zgrada i označiti zgrade sukladno procjeni. Prioritet su bolnice, a kasnije sve ostale zgrade. NE Krško nije oštećena, ona nastavlja sa sigurnim radom, a opskrba električnom energijom se normalizira i kvarovi nisu veliki.
Kako nevolja nikad ne dolazi sama, građane koji su zbog situacije s korona virusom i apelima Civilne zaštite bili u svojim domovima, na ulice je izbacio - potres. Situacija za pravi - crni labud!
- "Intenzivirat ćemo sve aktivnosti i upravljat ćemo i ovom krizom, kao i krizom oko virusa. Molimo sve građane da se pridržavaju razaka i da slušaju isključivo Stožer”, rekao je jutros premijer Plenković.
 

Krilo: Nećak ujaku potpalio mini kruzer

Splitska policija uhitila je i na Općinsko državno odvjetništvo u petak, 6.3.2020. privela 28-godišnjaka iz Krila Jesenice zbog sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom odnosno da je u srijedu namjerno izazvao požar na jednom mini kruzeru u luci u Krilu Jesenice. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, brod je u vlasništvu njegova ujaka.
28-godišnjak je uzeo kanistar s benzinom te se dovezao na rivu gdje je brod bio vezan uz druge brodove. Prolio je benzin po brodu i zapalio ga te je sjeo u vozilo i otišao. No, policija ga je ubrzo uhitila i kod njega pronašla kanistar sa zapaljivom tekućinom. Srećom u nesreći, na brodu vrijednom oko 18 milijuna kuna pričinjena je samo mala materijalna šteta u iznosu od oko pet tisuća kuna.
 

S Brnistre se odronila stina

U utorak, 3.3.2020. nešto iza 9 sati na Brinistri je došlo do odrona velike stijene koja je poklopila parkirani automobil u Zakučcu. Jedna se kamena gromada teška više od tonu skotrljala tristotinjak metara dolje sve do Zakučca gdje se zaustavila, poklopivši parkirani automobil. Osim automobila, oštećen je i obližnji montažni objekt. Šteta na automobilu je velika. No pravom srećom u nesreći izbjegnuta je tragedija jer se u vrijeme pada kamene gromade u automobilu ni pokraj njega nitko nije nalazio.

Iz Grada Omiša danas su najavili da se privremeno zatvara za sav promet dio Brnistre, državne ceste D70, Omiš (D8) – Naklice – Gata – čvorište Blato n/C (A1) zbog izvođenja radova inženjersko-geološkog kartiranja stijena nad državnom cestom D70 na poddionici Omiš – Zakučac. Cesta se zatvara za sav promet između Omiša i Naklica od 05.03.2020. do 15.03.2020. godine u vremenu od 08:00 do 18:00 sati s tim da će od 13:15 do 14:15 cesta biti otvorena za sav promet.
 

Uhvaćen s kokainom u Dugom Ratu

Omiški policajci prijavili su K.A. (25) za niz kaznenih djela - davanje mita, sprječavanje dokazivanja i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama - a sve nakon što su ga u srijedu u Dugom Ratu uočili s drogom. Kad je vidio policajce, Kažimir je iz prozirne vrećice po podu prosuo bijelu praškastu materiju, a vrećicu s ostatkom droge, za koju je poslije utvrđeno da se radi o kokainu, bacio je na pod. Policajcima je pri tom nudio mito, piše Slobodna Dalmacija. Izvadio je iz džepa smotuljak novčanica u kojem se nalazilo nekoliko tisuća kuna i eura te im je rekao da se posluže, da se počaste i da zaborave da su ga uopće vidjeli. No, policajce to nije impresioniralo.  Priveden je u omišku policiju gdje mu je oduzeto 10 grama kokaina.
 

S kim si, takav si

Premijer Andrej Plenković razriješio je dužnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića. Vjerojatno najgori od svih Plenkovićevih ministara, koji je četiri godine u vladi proveo kao "grobar" hrvatskog javnog zdravstva, unatoč osvjedočenoj nesposobnosti da uvede reda u svoj resor i smanji nekontrolirano "curenje" novca s ministarskog mjesta odlazi - zbog nekretninskih afera, nepotpune imovinske kartice i sumnji u porijeklo imovine.
Od ekipe koja se nalazi na fotografiji Plenkovićeve vlade nastale 2016. nakon izglasavanja povjerenja u saboru ostalo je svega osam ministara od njih 21! Trebalo bi nekoliko paragrafa da bi smo samo naveli kada i kako su Plenkovićevi ministri "ispadali" iz njegove vlade i s kojim sumnjama i krimenima, osim MOST-ovih ministara koje je Plenković izbacio iz vlade, no objavimo radije samo kraći popis "preživjelih". Na "The  Hatefull Eight" listi Plenkovićevih ministara ostali su samo Gari Cappelli (turizam), Oleg Butković (infrastruktura), Tomo Medved (branitelji), Nina Obuljen Koržinek (kultura), Zdravko Marić (financije), Tomislav Ćorić (okoliš) i Damir Krstičević (obrana).
Nije čudo da je Hrvatska početkom 2020. još na dnu u borbi protiv korupcije. Štoviše, Hrvatska je među pet najkorumpiranijih država u Europskoj uniji. S kim si, takav si. Običan svijet to odavno shvaća. a HDZ i Plenković teško, nikako. Jer uvijek je netko drugi kriv. A naš je problem što hrvatski ministri i političari još uvijek mogu pasti i niže...  i ostali u "sedlu".
Ali zašto misliti i pisati o ovome i o ostalim teškim aferama naših ministara, političara, stranačkih, agencijskih, gradskih i županijskih uhljeba,.. u trenutku kada Hrvatska predsjedava Europskom Unijom?
 
Dovršeno je suđenje trima provalnicama s osječkog područja koje su u petak, 19. srpnja 2019., takoreći "usred bijala dana" provalile u obiteljsku kuću na Oriju gdje ih je zatekao 69-godišnji vlasnik koji je uspio zadržati jednu od njih do dolaska policije dok su ostale dvije pobjegle vozilom. Nedugo potom policijski službenici PP Omiš su ih pronašli, zaustavili vozilo i uhitili. U drskoj provali na Oriju bilo je, kažu očevici, i filmskih scena: veranja po zidovima, skakanja s visine u pokušaju bijega,..
Po godinu i pol dana zatvora dobile su tri provalnice, Martina H. (32), Rada H.(33) i Petra M.(38), zbog drske provale na Oriju, ali im je izrečena djelomično uvjetna kazna. Naime, pola godine će ići na odsluženje u zatvor, a preostalu godinu ne moraju ako u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo. Nakon uhićenja im je zbog bogatih izvadaka iz kaznene evidencije na šest stranica bio određen istražni zatvor koji je ukinut nakon objave presude na Općinskom sudu u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.
 

Sudar u Dugom Ratu

U petak oko 18 sati došlo je do prometne nesreće u Dugom Ratu. Teretno vozilo, kamion, sudario se s osobnim automobilom auto- škole pred pješačkim prijelazom, prije skretanja za ulaz u mjesto. Prema prvi informacijama, vozač kamiona prednjim je krajem udario u zadnji kraj automobila pred pješačkim prijelazom. U osobnom automobilu su bile tri osobe za koje se nadamo da su prošle bez ozljeda. Na oba vozila u sudaru zabilježena je materijalna šteta.
 

Vozači, oprezno kod Ruskamena i Lokve Rogoznice

Vozači, oprez. Zbog odrona na Jadranskoj uspornici, pardon, magistrali između Ruskamena i Lokve Rogoznice vozi se kroz odmorište uz privremenu prometnu signalizaciju - semafore. Odron se dogodio još prije nekoliko dana i naši cestari ga još nisu stigli ukloniti s ceste, a kada će - ne zna se.
Vozači, oprez.