U nedjelju 8. listopada 2017. s početkom u 19 h KUU "Mosor" Gata će na Priku, u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa, izvesti svoju novu predstavu "Žaba". Žaba je suvremena urbana priča o ljudima kakvi smo i sami – nesigurni, ranjivi i ponekad osamljeni, njihovim životima obilježenim kako ratom, tako i osobnim nesporazumima. To je zapravo priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, vremena nerazumijevanja, usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Srećom, izlaz uvijek postoji čak i iz najtežih životnih situacija. Dramu "Žaba" nastalu po predlošku Dubravka Mihanovića, zagrebačkog autora mlađe generacije, režirala je Biljana Borovac, a izvodi je KUU "Mosor" Gata. Glavne uloge nose Filip Očasić, Božidar Borovac, Zotan Radostić i Ante Proso. Ulaz na poredstavu je besplatan.
 

Šporki Špiro i Neposlušna Tonka

U subotu, 7. listopada u 19 sati bit će izvedena prva ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Split. Riječ je o praizvedbi teksta "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“ Olje Savičević Ivančević, nagrađivane spisateljice čiji su romani, zbirke pjesama i priča prevedeni na desetak jezika. Dramski tekst "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“ autorica je pisala specijalno za GKL Split i novu suradnju s redateljem Ivanom Plazibatom koji je na predstavi okupio gotovo isti autorski tim kao na njihovoj prvoj zajedničkoj predstavi u ovom kazalištu "Moj prijatelj Mačkodlak" iz 2015. Suradnik za scenski pokret je Damir Klemenić, a originalnu glazbu je skladala Tamara Obrovac. Scenografiju potpisuje Ozren Bakotić, a kostime Ana Marin. U naslovnim ulogama gledat ćemo Ana Mariju Veselčić kao Tonku i Petra Konkoja Cailiaua kao Špira. Ostale uloge tumače glumci GKL-a Split Milana Buzolić Vučica, Sanja Vidan, Andrea Majica, Tvrtko Štajcer, Milena Blažanović i gosti Franjo Đaković i Ana Uršula Najev. Nakon premijere, predstava će igrati svakodnevno od 9. do 13. listopada u nekoliko izvedbi za škole i vrtiće, a u slobodnoj prodaji je u subotu 14. listopada u 11 sati te subotu 28. listopada, također u 11 sati.
 

Kazalište: 'Prekvalificirana' u dvorani u Lori

Sezona popularnih komedija u splitskoj Lori počinje u subotu, 7. listopada s početkom u 20:30 sati gostovanjem još jednog regionalnog kazališnog hita - kabare komedije 'Prekvalifikovana' sarajevskog Magacin Kabarea. Riječ je o jednom od najvećih hitova današnje sarajevske scene, a u Splitu će doživjeti hrvatsku premijeru. Kabare su na scenu postavili Sanela Krsmanović, Emir Kapetanović i Dženan Medanović, kostimograf je Hana Sirćo, a glazbu je odabrao Haris Saračević. Predstava prati avanture bivše šalterske službenice koja pet godina nakon otkaza pokušava pronaći novi posao, ali se ispostavlja da je za svaki - prekvalificirana. Ulaznice se mogu kupiti online putem sustava Croatia-tickets, a od 26. rujna i na blagajni dvorane Lora od 17 do 20 sati. Rezervacije se vrše na broj 095 527 1852, porukom na Facebook stranici ili na e-mail: komedija.u.lori @ gmail.com.
 
Povodom obilježavanja blagdana svetog Mihovila i proslave 100 godina od dolaska sestara Služavki Malog Isusa u samostan u Omišu, u srijedu, 27.9. s početkom u 20 sati u dvorani Ilirskog sjemeništa na Priku održati će se kazališna predstava "Otok Sreće" u izvedbi glumaca kazališta "Mali Princ" iz Omiša. Riječ je o suvremenoj duhovnoj drami koja je nastala kao plod zajedničke suradnje Centra za kulturu Omiš – Gradskog kazališta mladih "Mali princ" i Dramskog studija Ilirik. Inspiraciju za svoju dramu autorica je pronašla u djelima ruskog književnika F. M. Dostojevskog, posebno u pripovjetci "San smiješnog čovjeka". Uz Ivanu Giove Župa, Marijana Grbavca, u ovoj predstavi igraju i Mate Tavrić i Marko Duvnjak. Ulaz je slobodan.
 

Kaštela: Mjesec dana kazališta

Dani Kaštelanskog kazališta, sedmi po redu, koji će se održavati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, započeli su 1. rujna, a trajat će tijekom naredna četiri vikenda, do 29. rujna.
U subotu, 23.9. na pozornici na Trgu hrvatske mladeži u 19:30 sati izvesti će se monodrama "Ja sam dama.." u izvedbi Ivane Giove Župa i režiji Petra Buljevića.
Dani Kaštelanskog kazališta su festival dramske i scenske umjetnosti, u sklopu djelatnosti glazbeno-scenske udruge Teatar, koji donosi bogat dramski program amaterskih i profesionalnih kazališta. Manifestacija je to koja na jednom mjestu okuplja zaljubljenike u kazališnu, ali i cjelokupnu umjetnost. U bogatom programu može se naći sadržaj za zaljubljenike u dramu, komediju i književnost. Nedjelje su rezervirane za najmlađe uz radionice i igrokaze kada je ulaz slobodan dok se za ostale predstave plaća ulaznica u iznosu od 20 kuna.
 

Kazalište: Tomine zapovidi u nedjelju u Gatima

U nedjelju, 17.9.2017. s početkom u 18:30 u Gata stiže glumačka ekipa iz Lokve Rogoznice sa predstavom “Tomine zapovidi” u režiji i po tekstu Merice Spain. U predstavi većinom glume nadarena djeca, a kako to izgleda možete vidjeti u mjesnom domu u Gatima. Ulaz je besplatan. A ni izlaz se ne naplaćuje :-)
 
Nastavlja se maraton kulturnih događanja na ušću Cetine poznat i kao Omiško ljeto. Ovog tjedna iz male radionice Centra za kulturu Omiš izlaze nove predstave, koncerti, izložbe.. za velike i male! Tjedni raspored pronađite u nastavku članaka, a sljedi najava idućeg događaja:

24.8. četvrtak,  21:00 h
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "TIHO, O TIHO GOVORI MI JESEN", GORAN GIZDAVČIĆ
Omiš, crkva sv. Duha

Goran Gizdavčić živi u Omišu. Fotografijom se bavi dugi niz godina. Po zanimanju je diplomirani ekonomist. Od 2000. godine samostalno izlaže fotografije (Omiš, Split, Zagreb, Dubrovnik, Maribor). Od 2002. godine objavljuje i tekstove popraćene svojim fotografijama na temu prirode i kulturno - povijesne baštine Hrvatske. Kreira i svoje čestitke, razglednice i foto magnete, koji su dio njegovog projekta pod nazivom "Bilo jednom u Dalmaciji" kojim želi skrenuti pozornost na očuvanje i zaštitu prirodnih i povijesnih vrijednosti Hrvatske i Dalmacije.
 
 

Kazališna poslastica večeras na Omiškom ljetu

U subotu, 19.8., s početkom u 21 h na platou iza Narodne knjižnice Omiš održati će se novi događaj iz prepune škrinje ovogodišnjeg Omiškog ljeta, kazališna predstava Teatra Exit "JA, TATA!". U monodrami nastaloj po predlošku Bjarni Haukur Thorssona i režiji Borisa Kovačevića briljira Rakan Rushaidat u ulozi novopečenog roditelja. Kada ga jednog zimskog dana žena, mašući mu testom za trudnoću ispred nosa, upita: “Dragi, koje je boje trudnoća?”, njegov savršeno uređeni život okreće se naglavačke. Ako ne znate: “Što to danas znači biti tata?” i “Zašto uopće imamo djecu?”, ako niste sigurni “Kakav porod želite?” ili “Kako izgleda nijemi vrući seks nakon poroda?”, JA, TATA! dat će vam odgovore na sva ta i mnoga druga pitanja. Predstava je namijenjena svima koji tek planiraju postati roditelji, onima koji to ni pod koju cijenu ne žele biti, ali i onima koji roditelji već jesu. Cijena ulaznice je 35 kn. Ne propustite večeras ovu kazališnu poslasticu!
 
Tijekom trideset i dva festivalska dana, odigrano je 36 različitih naslova u 46 izvedbi - opera, drama, baleta, koncerata,  večeri poezije, izložbi, te po jedna promocija knjige i umjetnička intervencija. Glazbeni, dramski, plesni umjetnici nastupali su u ambijentalnim prostorima od Peristila, podruma Dioklecijanove palače, Galerije Meštrović i njegovog Kaštilca, pa do Sustipana, Vile Dalmacije, dvorišta i zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nakon praizvedbe baleta 'Derviš i smrt' u izvedbi baletnog ansambla u koreografiji Igora Kirova dodijeljene su nagrade, a župan Blaženko Boban zatvorio je Splitsko ljeto. Za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i glazbenom programu nagrađeni su dramski pisac Predrag Lucić za dramu 'Aziz ili svadba koja je spasila Zapad' i violinist Stefan Milenkovich..