U tijeku su upisi u 9. Sezonu dramskog studija dječjeg kazališta HARLEKIN (koji djeluje pri CZK Omiš). Početak sezone i prvi zajednički sat održati će se u SRIJEDU, 11.10.2023. u 19:00h, u Kazalištu Mali princ (Ilirsko sjemenište) - Glagoljaška 11., Omiš , i nakon toga će biti podijeljeni u grupe prema uzrastu i dosadašnjem iskustvu. Djeca na satu trebaju biti u udobnoj odjeći, ponijeti rezervne papuče (kao za tjelesni, ples i sl.) i bočicu vode.
Mjesečna školarina iznosi 25e (2 školska sata/tjedno). Molimo dosadašnje polaznike da potvrde svoj dolazak. Voditeljica je dramska umjetnica i članica Crvenih nosova - klaunovadoktora, Ivana Giove Župa.
A zašto se upisati u ŠKOLU GLUME ?! U nastavku članka je kratki odgovor u par natuknica...  
 
Hit komedija 'Ja sam dama' neočekivano se i neplanirano vraća u nedjelju u Omiš na scenu 34. Omiškog kulturnog ljeta. "Dama' je 'plemkinja i prostakuša', od nje se može očekivati neočekivano, uvijek nova i drugačija a opet prepoznatljivo svoja! Nervira vas obitelj, djeca, muž, šef? Idu vam na živce političari i niste svoji za vrijeme pms-a?! Žena stalno zivka i pita 'gdje si?'. Pun vam je kufer svega i jedva spajate kraj sa krajem?! Ako ste odgovorili 'da', e onda je ova predstava idealna da bar na sat vremena pobjegnete od ludnice i nasmijete se na tuđi ali i svoj račun", poručuju iz omoškgo Centra za kulturu o predstavi, monodrami omiškog kazališta "Mali princ" koja je u više navrata pred punim gledalištem igrala i u Dugom Ratu. U monodrami igra dramska umjetnica Ivana Giove Župa, a dramaturgiju i režiju potpisuje Petar Buljević, koji je u kazališnu predstavu umješno oblikovao legendarne fejsbuk statuse naše sumještanke Meri Bauk.
 

Premijera: Kralj Edip

Sofoklov Kralj Edip smatra se remekdjelom dramske umjetnosti. Tragedija u šest činova (429. god priije Krista) ne obrađuje kao izravnu temu Edipov zločin, nego njegovo postupno razotkrivanje samoga sebe i autor je usredotočio svu dramsku radnju na osobnu Edipovu sudbinu. Radnja se događa u jednom dana (od izlaska do zalaska sunca). Edip upotrebljava svu snagu svoje volje i oštroumnosti kako bi pronašao i kaznio Lajevog ubojicu i tako spasio Tebu od nevolje. U upornoj istrazi dolazi do strašne spoznaje. Sofoklo je majstorski ocrtao kako postupno ali sigurno izlazi na vidjelo strašna istina. Iako je Edip pritisnut dubokom patnjom i strašnom moralnom brigom, on ipak nije klonuo, nego i tada pokazuje veliku snagu i svijest, jer mirno prima na sebe svoju gorku sudbinu. Jokasta pokušava da potkopa vjeru u proročanstva, ali delfijski Apolon preko Tiresije izlazi kao pobjednik. Ta pjesnikova tragedija nam kazuje kako je ljudska mudrost ograničena i sreća promjenjiva, dok nasuprot tome stoji božansko sveznanje.

U zahtjevnim naslovnim ulogama predstaviti će nam se talentirani Mate Travić (student 4. godime glume UMAS-a) kao Edip, dok će Jokastu utjeloviti poznata dramska umjetnica Ivana Giove Župa.

Dramatizaciju i režiju potpisuje prof. Petar Buljević koji je, umjesto kora, vješto ukomponirao tekstove iz romana 'Kafka na žalu', suvremenog, nagrađivanog pisca Harukija Mukaramija.
 
Ansambl Opere splitskog HNK-a izveo je i treću "Milu Gojsalića“, herojsku operu o mladoj poljičkoj junakinji koja je svojom žrtvom spasila svoj poljički kraj od Turaka. Uz članove orkestra, zbora i baleta HNK-a Split pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i režijom Ozrena Prohića u glavnim su se ulogama predstavili: Terezija Kusanović/Irena Parlov kao Mila, Ivica Šarić kao Milin otac, knez Ivan, Stjepan Franetović kao Milin zaručnik Petar Kulišić, Mate Akrap/Božo Župić kao Kolumbat i Ivica Čikeš kao Mehmed Topan-paša, piše Magdalena Mrčela u svom osvrtu na operu na premijeru opere, na stranicama portala Dalmacija Danas.
Ovaj kraj očekivano podržava i obožava legendu o hrabroj djevojci, arhetipskoj junakinji neobično nalik na Marulićevu Juditu. Lijepa i hrabra Mila u poljičkoj je legendi poznata kao žrtva koja je, bacivši goruću baklju u barutanu turskog logora, spasila svoj kraj. Priprema je ove opere isticala neka zanimljiva mjesta – obje su protagonistkinje, Terezija Kusanović i Irena Parlov, inspiraciju izvlačile iz svojih života – Kusanović u vlastitom podrijetlu, kao Poljičanka po majci, Parlov kao Sarajka koja duboko osjeća ratnu tematiku. Nacionalni prvak, bas Ivica Čikeš, našao se u nimalo jednostavnoj poziciji – zahtjevnoj baritonskoj ulozi Topan-paše. Solisti su zaslužni za nemalen broj trenutaka u kojima se ježite od ljepote – predivni, kristalni i dramatični glasovi...
 
Operu Mila Gojsalića, povijesno-glazbenu dramu Jakova Gotovca, premijerno će izvesti Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split u utorak 2. svibnja s početkom u 20 sati na sceni splitske nacionalne kazališne kuće. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića a u režiji Ozrena Prohića solisti, zbor, orkestar i balet HNK Split uprizorit će legendu o heroini poljičkog kraja a mezzosopranistica Terezija Kusanović na premijernoj će izvedbi tumačiti naslovni lik Mile Gojsalić koja je žrtvom vlastitog života obranila rodni kraj od vojske otomanskih osvajača. Reprizne izvedbe u ovoj sezoni održat će se u četvrtak i subotu, 4. i 6. svibnja..
 

Dan žena u Omiškom kazalištu

Povodom Međunarodnog dana žena i ove je godine CZK - Kazalište Mali princ Omiš odlučilo zahvaliti svim dragim ženama i počastiti ih svojom hit komedijom koju će izvesti na njihov dan, 8. ožujka.
- Ovim putem pozivamo sve drage žene, djevojke, majke, prijateljice, kraljice, kao i njihove pratitelje, da nam se pridruže u Omišu u Kazalištu Mali princ (Ilirsko sjemenište, Glagoljaška 11, Priko), u srijedu, 8. ožujka u 20.15 sati (Mate, nemoj kasniti!), zabave se, opuste i nasmiju uz komediju "Sve ministrove laži", autorski projekt vrijednog, malog ali ambicioznog tima profesionalnog kazališta Mali princ, inspiriran talijanskim komedijama, ali i aktualnim događanjima u društvu - poručuju Vam iz omiškog kazališta.
Imati ćete priliku uživati u kreacijama dramske umjetnice Ivane Giove Župa, u ulozi književnice Sofije, veterana komedije Marijana Grbavca u liku osebujnog Ministra, i perspektivnog talentiranog studenta 4. godini glume Mate Tavrića, kao pisca Florijana.
Komediju je prema prijedlogu teksta pok. glumca Velimira Pšeničnika Njirića, dramaturški obradio, izabrao glazbu i oblikovao svjetlo - prof. Petar Buljević, ravnatelj CZK Omiš i Kazališta Mali princ Omiš.
 

Karneval u Kazalištu

Vrijedna ekipa KD Lapiša iz Lokve Rogoznice, a uz podršku CZK Omiš i dječjeg kazališta Harlekin voditeljice Ivane Giove Župa, u ponedjeljak, 20. veljače u 19 sati, odigrat će svoju uspješnicu 'Lipa moja dalmatinska rič'. Predstava je zabavnog karaktera, namijenjena je jednako djeci i odraslima, a izvode je djeca pod palicom autorice teksta i voditeljice KD Lapiša, Meri Spain.
- "Pozivamo sve da nam se pridruže na posebnoj karnevalskoj izvedbi u Kazalištu Mali princ (Ilirsko sjemenište Omiš) i dođu maskirani na predstavu - jer svim gledateljima sa maskama ulaz je slobodan. Želimo da se i mladi i stari zabave, barem na sat vremena opuste, maskiraju, kreiraju neki drugi lik, nasmiju se i uživaju.", poručuju marljivi organizatori.
 

'Savršen kroj' za Valentinovo na Priku

Centar za kulturu Omiš svim zaljubljenima, a i ne samo njima, za Valentinovo poklanja komediju "Savršen kroj" koji je postavila Kazališna družina “Ritam igre”. Predstava u kojoj igraju mladi glumci Ivan Baranović i Siniša Novković igra u utorak, 14.02. u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Cijena ulaznice ne može biti popularnija - ulaz je besplatan! A ni izlaz se ne naplaćuje. Ma koja inflacija u Omišu?! Centar za kulturu časti i A.P.-a i sve nas na Valentinovo.
Predstava "Savršen kroj" je duo drama nastala prema tekstu pisca i dramaturga Vladimira Đurđevića. Riječ je o komediji razotkrivanja i prepoznavanja koja prije svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajan susret dvojice, po svemu naizgled različitih muškaraca, predstava obrađuje pitanje morala, stanja u društvu, sustava vrijednosti, odnosa muškarca prema ženi.
Razotkrivaju se slabosti i strahovi likova. Radnja prati novokomponiranog tajkuna i ekscentričnog krojača koji se, naizgled slučajno, susreću u krojačkom salonu. Krojač “na crno” u dubokoj ilegali, šije odijela, naime. isključivo za elitu. Već u prvim trenucima, ovaj “slučajni” susret će se pretvoriti u ozbiljan nesporazum koji prijeti da svakog trenutka eskalira i preotme i ono malo zdrave pameti od njih samih...
Dođite u utorka navečer na predstavu, nasmijte se, a tko zna možda se i zaljubite...
 

Gastarbajterska bajka na Priku

Centar za kulturu Omiš i Gradsko kazalište Mali Princ Omiš pozivaju Vas da ne propustite za kraj godine pogledati predstavu "Gastarbajterska bajka", komediju Mate Matišića, koja će se odigrati u četvrtak, 22.12.2022. u 20 sati u prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. U predstavi igraju Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac, a režiju potpisuje Petar Buljević.
Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom njemačkom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri... Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini. Isti su to gastarbajteri kao oni od bauštele jučer, ovi današnji IT-ovci ili oni od sutra..
 
Dramski studio dječjeg kazališta Harlekin Omiš poziva vas u utorak, 20.12. u 19 h na Priko, na svoj tradicionalni Adventski dramski kolaž pod autorskom palicom voditeljice kazališta Harlekin Ivane Giove Župa.