Nastavlja se maraton kulturnih događanja na ušću Cetine poznat i kao Omiško ljeto. Ovog tjedna iz male radionice Centra za kulturu Omiš izlaze nove predstave, koncerti, izložbe.. za velike i male! Tjedni raspored pronađite u nastavku članaka, a sljedi najava idućeg događaja:

22.8. utorak, 21:00 h
STUDIO SMIJEHA, STAND UP KOMEDIJA
Omiš, Plato iza Narodne knjižnice

Rezident komičari Studija Smijeha dolaze u utorak ponovo nasmijati Omiš. Svi zaljubljenici u stand up komediju i oni koji će to tek postati imaju priliku punih sat i pol uživati u najboljim bazama Josipa Škilje, Ive Musulina, Ivice Lazanea, Vanje Dobrijevića, Ante Travizija i Gorana Vinčića.
 

Kazališna poslastica večeras na Omiškom ljetu

U subotu, 19.8., s početkom u 21 h na platou iza Narodne knjižnice Omiš održati će se novi događaj iz prepune škrinje ovogodišnjeg Omiškog ljeta, kazališna predstava Teatra Exit "JA, TATA!". U monodrami nastaloj po predlošku Bjarni Haukur Thorssona i režiji Borisa Kovačevića briljira Rakan Rushaidat u ulozi novopečenog roditelja. Kada ga jednog zimskog dana žena, mašući mu testom za trudnoću ispred nosa, upita: “Dragi, koje je boje trudnoća?”, njegov savršeno uređeni život okreće se naglavačke. Ako ne znate: “Što to danas znači biti tata?” i “Zašto uopće imamo djecu?”, ako niste sigurni “Kakav porod želite?” ili “Kako izgleda nijemi vrući seks nakon poroda?”, JA, TATA! dat će vam odgovore na sva ta i mnoga druga pitanja. Predstava je namijenjena svima koji tek planiraju postati roditelji, onima koji to ni pod koju cijenu ne žele biti, ali i onima koji roditelji već jesu. Cijena ulaznice je 35 kn. Ne propustite večeras ovu kazališnu poslasticu!
 
Tijekom trideset i dva festivalska dana, odigrano je 36 različitih naslova u 46 izvedbi - opera, drama, baleta, koncerata,  večeri poezije, izložbi, te po jedna promocija knjige i umjetnička intervencija. Glazbeni, dramski, plesni umjetnici nastupali su u ambijentalnim prostorima od Peristila, podruma Dioklecijanove palače, Galerije Meštrović i njegovog Kaštilca, pa do Sustipana, Vile Dalmacije, dvorišta i zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nakon praizvedbe baleta 'Derviš i smrt' u izvedbi baletnog ansambla u koreografiji Igora Kirova dodijeljene su nagrade, a župan Blaženko Boban zatvorio je Splitsko ljeto. Za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i glazbenom programu nagrađeni su dramski pisac Predrag Lucić za dramu 'Aziz ili svadba koja je spasila Zapad' i violinist Stefan Milenkovich..
 

Omiško ljeto: Ribar Palunko i njegova žena

U četvrtak, 17.8., s početkom u 21 h na platou iza Narodne knjižnice Omiš održati će se novi događaj iz prepune škrinje ovogodišnjeg Omiškog ljeta, dječja predstava "Ribar Palunko i njegova žena" u izvedbi Kazališta "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda i režiji Maria Kovača. No to nije sve, večeras gostuje i Dječja predstava "Emocionalna prtljaga" u izvedbi Dramske družine Vis. Ulaznica je dvije kave s mlikom, odnosno popularnih 20 kn. Ne propustite večeras poslasticu za male i velike, pogotovo ako Vas nervira velika gusarska gužva po gradu! Vidimo se..
 

Tjedna vremenska prognoza Omiškog ljeta

I ovaj tjedan na Omiškom ljetu zadržava se jako anticiklonalno polje koje će rezultirati s nizom odličnih glazbenih i kazališnih osvježenja u vrelim Omiškim kolovoškim noćima. Danas pretežno vedro, krajem dana preko mosta postoji velika mogućnost za veliki pljesak na baletnom koncertu. Slabo, samo mjestimice umjereno jugo u nekom roditeljskom oku. More malo do umjereno valovito. Vremenska prognoza za srijedu. Tiho ili pretežno jugozapadni vjetar 4-12 čvorova, na otvorenom moru srednjeg Jadrana korenat u postupnom jačanju. Toplo i vedro. U večernjim satima u ugodnoj hladovini omiške crkve svetog Duha očekuje Vas koncert ansambla Strune kojeg čine omiški pedagozi i glazbenici Silvana Vulas (violina), Ana Bubalo (violina), Ana Mimica (flauta) i Tončo Čavar (violončelo). Vremenska prognoza za daljnjih 24 sata. Opet vedro, takoreći bez oblačka, sredinom dana na srednjem Jadrana uz promjenljivu opernu naoblaku postoji vrlo velika mogućnost i za večernji pljesak na koncertu izabranih arija iz popularnih opera i opereta. U petak slabo, samo mjestimice umjereno jugo. More malo do umjereno valovito. Nevečer, u škuribandi romantičnog platoa iza Narodne knjižnice čekati će Vas jedna dama.. Ivana Giove Župa i facebook monodrama. Velika vjerojatnost za lokalnu grmljavinu i pljesak pred kraj, u unutrašnjosti moguće i malo više. U subotu teška žega, smjena gostiju, čišćenje apartmana, velike kolone i gužve na cestama. Do Omiša će te moći samo Uber boatom, a do Splita helikopterom. Ili autom hitne pomoći. Stoga se ne zaboravite često hidratizirati, najbolje vinom cijeli dan, ako možete izbjegavajte sve teže i lako-ćemo poslove, a u večernjim satima samo se bezbrižno prepustite Cesaricama koje će Vas oteti ljetnoj fjaci zanimljivim etno-jazz eksperimentom "Bow vs. Plectrum". Kontrabas i tambura i ženski etno i klapski izričaj spojiti će su u jedno u rijetkoj atmosferskoj pojavi koja će se, sudeći po prognozama CZK Omiš, moći osjetiti u subotu navečer samo na delti Cetine. Baš kao što su prognostičari i najavljivali, u ovim krajevima u nedjelju će, barem nakratko, biti prekinut ekstremni val vrućina koji traje od početka kolovoza. U hladovini platoa iza Narodne knjižnice bisere francuske šansone pred Vas će podastrijeti nježna Ana Opačak. No to nije sve, nakon drage Ane u ponedjeljak ćemo na istom mjestu zauvijek pozdraviti Nataliju Petrovnu... No o tome nešto više u idućim informativnim emisijama..
 

Monodrama: 'Ja sam dama..' u petak u Omišu

Monodrama "JA SAM DAMA.." nastala je pomoću novih društvenih mreža i pretočila se u ozbiljnu kazališnu predstavu. Zapisi su skidani sa facebook profila autorice Meri Bauk i polako se gradila priča za kazališni komad. Ona govori o položaju žene i mjerljivoj količini nježnosti, ranjivosti i snage jedne suvremene žene, ona skida mnoge nemoralne maske koje kao imperativi određuju ljudski život, tako se problematiziraju mnogi arhetipovi; uloga majke i majčinstva, uloga poslovne žene, uloga nečeg potrošenog i nevažno zaboravljenog kao što je život jedne domaćice. Jedan natpis star par tisuća godina iz arhiva u Ugaritima govori: "Ima li život bez sjaja veću vrijednost od smrti?". Ovaj natpis ističe jedno važno pitanje, kada se odbace sve maske, da li je ostalo prostora da se kroz ranjivost i nježnost, koja su prava obilježja žene, ta ista žena izbori sama za svoju slobodu. Drama je izrazito moderna i angažirana, tako da propituje i bremenitost egzistencije, licemjerje visokih društvenih elita i poziv je da se već jednom krene u akciju. Cijeli svijet se pretvara u šareni blještavi cirkus, a uloge si možemo birati sami u svojoj mašti ili na facebooku. Komad je ispričan kroz plašt finog sarkazma i britke crnohumorne komedije. Naslovnu ulogu tumači dramska umjetnica Ivana Giove Župa, članica CZK – Gradskog teatra mladih "Mali princ" Omiš, a redatelj predstave je Petar Buljević.
 

Baletni koncert na Omiškom ljetu

Utorak, 8.8.2017., Omiš, plato iza Narodne knjižnice, 21.30 h
BALETNI KONCERT - Baletni studio plesnog teatra iz Splita
Organizator: CZK Omiš

Centar za kulturu Omiš u suradnji s plesnim teatrom Glazbene mladeži Split pokrenuo je prošle godine baletni studio u Omišu koji uspješno djeluje pod vodstvom bivše baletne solistice HNK Split Branke Ćiće Trumbić i bivšeg direktora Baletnog ansambla HNK Split Luciana Perića u prostorijama nakadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku.

Večeras u Omišu na platou iza Narodne knjižnice imamo priliku pogledati baletni koncert Baletnog studija plesnog teatra iz Splita.
 
Gata s svojim autentičnim ambijentima zaseoka Kuvačića, Skočiba, Podgradca,.. i ove će godine biti "pozornica" Gatskog kulturnog ljeta. Nadolazeće 12. Gatsko kulturno ljeto "Dani Ive Marjanovića" održati će se od 30.srpnja do 19.kolovoza 2017. i opet nam nude prigodu za sadržajno i lijepo druženje u ljetnim večerima uz raznovrstan i šarolik program u Gatima, srcu drevne Poljičke republike. Program ovogodišnjih Dana Ive Marjanovića kojeg je i ove godine osmislila KUU "Mosor" potražite u nastavku teksta. A kako su nas marljivi Gaćani već godinama navikli, bit će tu svega: kazališnih predstava, koncerata, izložbi, radionica, večeri folklora, nadaleko poznate fešte na večeri Gaćana. Vidimo se u lijepim ljetnim večerima u Gatima.
Večeras na otvaranju Gatskog kulturnog ljeta u 21 sat u starom selu Skočibe, podno padina Mosora, domaćini, kazališni amateri iz Gata članovi KUU "Mosor" Gata, premijerno će izvesti dramu "ŽABA", autora Dubravka Mihanovića, redateljice Biljane Borovac. Ulaz na predstavu je besplatan, a posjetitelji će  moći uživati i u starim delicijama poljičkog kraja, nadaleko poznatom soparniku u kojem smo uživali i sinoć u Dugom Ratu. Na otvaranju će nastupiti i klapa Šušur..
 

XXVIII. Omiško ljeto - Program

"Omiško ljeto“ popularni "Summer festival“ u gradu na ušću Cetine je skup različitih kulturnih događanja tijekom ljeta smještenih na prostore starog i novog dijela grada Omiša, njegove pjace i crkvice, dvoranu Ilirskog sjemeništa, klaustar Franjevačkog samostana, park Borići, plato ispred crkve sv. Petra Apostola na Priku, plato iza Narodne knjižnice,.. Uz iste prostore razni kulturni programi održavaju se i u okolnim naseljima i mjestima, Ivanjske večeri na Slimenu, tradicionalna smotra pučkih pjevača i crkvenih zborova u Tugarama, Dani Mile Gojsalić u Kostanjama, Proslava Sv. Arnira u Dubravi, Dani Ive Marjanovića u Gatima, proslava sv. Roka u Mimicama, Čažinski dani u Tugarama – Čažin dolac, Jokina brguja u Lokvi Rogoznici,.. Redovito su to koncerti raznih gostujućih glazbenika, polaznika omiške glazbene škole, zatim različite kazališne priredbe domaćih i gostujućih kazališnih družina, muzički recitali, likovne izložbe i radionice, promenadni koncerti gradskih glazba, te ostala kulturna događanja. U nastavku pogledajte popis događanja ovogodišnjeg Omiškog ljeta..
 

'Svastike' na Omiškom kulturnom ljetu

Na 28. Omiškom kulturnom ljetu, u subotu, 29.7.2017. s početkom u 21.30 sati na platou iza Narodne knjižđnice održati će se izvrsna komedija "SVASTIKE” u izvedbi Gradskog kazališta mladih (GKM) Vitez. Predstava je to koja je pobrala cijeli niz festivalskih nagrada, koja puni dvorane i oduševljava publiku gdje god se igra, miljenik je publike, ali i žirija. Predstava je igrana više od 30 puta i jedna je od najpopularnijih predstava GKM Vitez. "Svastike" su predstava o ratu bez pušaka, granata i sličnih naprava namijenjenih za ubijanje. Tu i tamo proleti koja kuhinjska krpa, koja ima za cilj pogoditi nekoga, ali ništa strašnije od toga. Ovdje je riječ o "ratu" u kući, o borbi za vlast nad kraljevstvom koje se zove "dom” i ima svega nekoliko stanovnika. Publika ima priliku pratiti zanimljivu priču i vidjeti zanimljive strategije za osvajanje teritorija. Četiri, a možda i pet žena protiv dva muškarca pokušavaju dobiti potpunu kontrolu nad protivnikom u obiteljskom domu, što dovodi do niza komičnih situacija. U predstavi “Svastike” igraju: Matea Bošnjak, Ivan Sajević, Paula Grebenar, Marin Maros, Marija Gudelj, Milena Bertović, Elena Stojak i Franko Bralo. Predstavu je režirala Mirna Matković, a možete je pogledati, rekosmo, u subotu 29.7.2017. u Omišu.