- "Split je ugrožen kao nikad, urbanistički, socijalno i komunalno" - uvodno je rekao predsjednik DAS-a Dragan Žuvela, a potom je usljedilo odlično posjećeno i izvrsno predavanje Ante Kuzmanića na kojeg Dalmatinski portal donosi osvrt.

NAJAVA:
Društvo arhitekata Splita organizira ciklus predavanja i tribina ‘Splitski kolaž’ u kojem će se predavači dotaknuti važnih i problematičnih tema prostora grada Splita. Ciklus započinje u utorak, 07.03.2017. predavanjem  ‘U prostoru između arhitekture i urbanizma’ prof. art. Ante Kuzmanića, dipl.ing.arh., u kojem se preispituje odnos arhitekture i urbanizma te utjecaj formalnih faktora poput prostornih planova na urbanističko planiranje. Također, predavanje će se značajno osvrnuti i na prometnu infrastrukturu kao jednu od problematičnijih tema grada Splita. Predavanje će se održati s početkom u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Splita (Starčevićeva 24c, Split).
 
Šibensko je Gradsko vijeće prošloga tjedna upravljanje šibenskim povijesnim utvrdama povjerilo novoosnovanoj javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik, nastavljajući time višegodišnja nastojanja da kroz seriju aktivnosti i ulaganja obnovi baštinu te je kapitalizira kroz kulturne i turističke programe. Uspjeh Šibenika u privlačenju milijunskih sredstava za obnovu leži u pomnom planiranju kojem je nositelj uigrana gradska administracija otvorena suradnjama i s ostalim urbanim akterima. Za razliku od vulgarne komercijalizacije nekih drugih jadranskih gradova, iako uz ponešto dvojbenih diznifikatorskih dizajnerskih rješenja i zamisli, za sad izgleda da su Šibenčani našli održiv model revitalizacije gradskog centra, ali i otvorili perspektivu gradu koji se propašću industrije gotovo potpuno ugasio. Sredstva koja su Grad Šibenik i Ministarstvo kulture RH mogli ulagati desetljećima jedva su dostajala za temeljnu sanaciju oštećenih dijelova fortifikacija pa su se šibenske vlasti okrenule EU fondovima.. - piše Diana Magdić na stranicama portala STav ..
 
Predavanje sociologa Mirka Petrića na temu društvenih posljedica neoliberalnog urbanizma i turizma privuklo je večeras mahom mlađe slušatelje u splitsku Info zonu. Riječ je o posljednjem ovogodišnjem predavanju u sklopu ciklusa "Mala škola sociologije", na kojemu se govorilo o negativnim utjecajima ovog procesa koji poništava urbanističko planiranje i djeluje u interesu investitora. Petrić se referirao na iskustva Španjolske koja trenutno devastiranim okolišem duž obale plaća cijenu ovakvog pristupa gradnji. "Urbano-razvojni tsunami", kako ga je nazvao Ramón F. Durán sa Sveučilišta u Madridu, donio je val problema poput nepovoljne strukture privrede, rasta nezaposlenosti i drugih negativnih društvenih procesa. - Kod nas su dalmatinski gradovi poput Dubrovnika, Splita ili Zadra glavna meta lokalne inačice ovog "tsunamija". Punu snagu nije još uvijek doživio isključivo zbog nedostatka velikih investicija. Unatoč tome, posljedice su već vidljive zbog divljih gradnji koje su u jednu ruku tek uvod u ono što bi se moglo dogoditi ako se proces ne regulira. Prve na udaru primjene neoliberalnog modela neregulacija biti će naravno povijesne jezgre, koje čine vitalni dio grada, te izvor identiteta stanovnika i prostora – pojasnio je Petrić, piše Slobodna Dalmacija..
 

Split - urbanistički slučaj 21. stoljeća

U susret nadolazećim izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Splita, usvojenih na sjednici Gradskog vijeća, stranka PAMETNO organizira javnu tribinu o splitskom urbanizmu, u usporedbi sa svijetom. Naziv je "Split - urbanistički slučaj 21. stoljeća". Tribina će se održati u utorak, 8.9. u 18 sati na Tvrđavi Gripe (Glagoljaška bb), u velikoj dvorani UMAS-a. Gost predavač je Darko Radović, profesor arhitekture i urbanog dizajna na Sveučilištu Keio u Tokiju, gostujući profesor na Sveučilištu Ujedinjenih naroda te stručni savjetnik za urbanizam na Gehl Architects u Kopenhagenu, koji se ovom temom bavi već više od 30 godina..
 

Ivana Katurić

Među 12 članova povjerenstva sastavljenog od europskih stručnjaka koji će ocijeniti prijave hrvatskih gradova kandidata za Europsku prijestolnicu kulture 2020., uz još jedan grad u Irskoj gdje također traje postupak odabira, nalazi se i jedna dugoraćanima poznata osoba, naša mlada sumještanka Ivana Katurić. Povjesničarka umjetnosti iz Dugog Rata, uz povijest umjetnosti stekla je i magisterij iz upravljanja gradom u Milanu gdje uskoro treba i doktorirati iz područja urbane sociologije i ekonomije ključna je ekspertica na projektu BUILD SEE, koji je financiran u sklopu europskog programa South East koji želi omogućiti javnoj upravi, poduzećima i građanima pristup praktičnim alatima, preporukama i akcijskim planovima, kojima bi se smanjio utjecaj na okoliš, ponuditi prihvatljive metode gradnje, ali i javne politike bazirane na istim načelima. Direktorica je privatne tvrtke Urbanex koja se bavi konzaltingom u području urbanizma, kulture i europskih fondova, piše Slobodna Dalmacija.
 

Interakcije 2015.: Alternativne sadašnjosti

Na Umjetničkoj akademiji u Splitu ovog se tjedna održava radionica spekulativnog dizajna “Interakcije 2015.”, na kojoj uz domaćine sudjeluju i studenti iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Poljske, Pred sudionicima je bila odvažna zadaća kreiranja paralelne urbane tehnološke stvarnosti. Fokus radionice je na utjecaju razvoja novih tehnologija na društvo. Podijeljeni u timove, studenti različitih studija propituju tradicionalne definicije dizajna i njegovu ulogu u današnjem društvu. Primarni fokus radionice nije na samoj tehnologiji, nego na široj društvenoj implikaciji razvoja novih tehnologija.
 

Gorana Banić: Fali mi more i Orij

Gorana Banić , mlada arhitektica s Orija danas živi i radi u Londonu kao “senior urban designer” u jednoj od najpoznatijih tvrtki te vrste na svijetu. AECOM, naime, dizajnira i gradi svuda - od Londona do Dohe, od Sjedinjenih Država do Saudijske Arabije. Naša Orijanka diplomu arhitektice stekla je u Zagrebu, a poslije se usavršavala na Harvardu u Bostonu, i osobno sudjeluje u brojnim projektima AECOM-a, prekrasnu šljunčanu plažu na Oriju i splitski ured gdje je radila u timu arhitekta Emila Šverka zamijenila je londonskim prije nekoliko godina. Slobodna Dalmacija ima priču o našoj Orijanki ...
 

Grad, a ne destinacija

Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnosti, docentica na Sveučilištu u Dubrovniku i autorica knjige "Moderna arhitektura kao kulturna baština Dubrovnika", za portal H-Alter govori o problematici moderne i suvremene, ostvarene i planirane, izgradnje u Dubrovniku. Uskoković objašnjava dubrovački "fenomen": Kulturni turizam danas je jedna od najjačih industrija, koja izobličuje i simulira realnost, stvarajući "hiper-realnost" i super-autentičnost, pri čemu se baština trivijalizira uz opasnost diznifikacije. Pročitajte ...
 
Drugačiji pogled na razvoj grada ili grad kakav bi mogao biti, predavanje s projekcijama nerealiziranih projekata u Splitu održao je arhitekt Ante Kuzmanić, redovni profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, u organizaciji udruge bivših studenata FESB-a u sklopu ciklusa "Znanstveni kafić".  Kuzmanić je je oštar u kritici gradnje brzih cesta Trogir - Omiš i Solin - Klis, a prikazao je i projekt kojim je zamislio luku za kruzere u Dugom Ratu. - Cijela priča je završena prodajom zemljišta od strane lokalne vlasti mimo ikakvih javnih interesa - kazao je. ..
 

Potrebne su nam urbanističke ambulante

Inicijativa uglednog arhitekta Mladena Škreblina: U kontekstu u kojem su vladajući godinama pridonosili povređivanju prostora, potrebno je pokrenuti osnivanje Mreže urbanističkih, graditeljskih i zaštitarskih ambulanti - predstavništava, savjetovališta ministarstava - organiziranih u lokalnim zajednicama poput "Primarne zdravstvene zaštite"! Najava i organiziranje te mreže predstavljala bi - napokon -  pruženu ruku građanima, onaj toliko potrebni "servis" koji predstavlja i glavni smisao i zadatak svake dobre vladavine, uprave i samouprave. Nužno je temeljito redefiniranje uloge građana u cjelokupnom procesu planiranja i zaštite okoline ...