Splitska tiramola 2018

U Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je 13. izložba mladih fotografa "Splitska.tiramola". Organizator izložbe je Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal", a žiri u sastavu Maja Prgomet (predstavnica udruge Splitski portal), Diana Junaković Jerković (predstavnica Fotokluba Split) i Đordana Barbarić (predstavnica udruge MoSt koja ove godine obilježava 20. obljetnicu djelovanja) odabrao je 100 fotografija 57 autora/ica. "Splitska.tiramola" i ovog puta ima humanitarni karakter, jer sve fotografije koje su odabrane za postav izložbe, uz dozvolu autora, prodavale su se na humanitarnom buvljaku "A di si ti?" udruge "MoSt", ispred HNK-a. Izložbu možete pogledati do 30. prosinca 2018.
 

Split Format

Split Format je nova kulturno-turistička manifestacija posvećena fotografskoj teoriji i praksi koju organizira Fotoklub Split, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita I Grada Splita a trajat će od 2. do 18. studenog 2018. Festival će biti otvoren 2. studenog izložbom znamenitog hrvatskog fotografa Borisa Cvjetanovića u Galeriji fotografije fotokluba Split, a tijekom 16 dana donosi 27 raznovrsnih i zanimljivih događanja. Festival se sastoji od niza izložbenih, edukativnih i promotivnih aktivnosti na kojima će posjetitelji moći poslušati brojna predavanja specijaliziranih stručnjaka iz raznih područja fotografije, upoznati se s najnovijom fotografskom opremom na prezentacijama vodećih svjetskih proizvođača, te sudjelovati nanekoliko fotografskih radionica. Detaljan program nalazi se na službenoj stranici festivala www.splitformat.com, a za sve novosti vezane za festival posjetitelji mogu pratiti putem službenih društvenih kanala www.facebook.com/SplitFormat i www.instagram.com/splitformat.
 

Izložba: Split fotomaraton 2018

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna. Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja. Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to. Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.
 

Izložba fotografija: Sjećanje na Dalmatinku

Ovoga ponedjeljka u 20 sati u galeriji splitskog kluba “Kocka” otvara se izložba fotografija Nade Maleš: “Dalmatinka”. Priču o tvornici i ulozi koju je imala u modernizaciji, izgradnji i generalnoj proliferaciji Sinja nije potrebno posebno predstavljati. U svjetlu recentnih zbivanja koja su dovela u pitanje opstojanje ove legendarne tvornice, treba naglasiti da je ovo zdanje još uvijek indikativno po pitanju grada Sinja na ekonomskoj i društvenoj razini. Iako možda posljednji dokument koji bilježi autentično stanje, fotografije Nade Maleš nisu isključivo direktan izvještaj o suvremenoj situaciji - stanju nesigurnosti, nedorečenosti, svojevrsni reality check - nego posjeduju određeni emocionalni naboj i uspostavljaju dijalog s kategorijama sjećanja, navodi kustosica Jozefina Ćurković. Izložba će se moći razgledati idućih 10 dana svakim radnim danom od 20 do 22 sata.
 

Juka TheMladich izlaže u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, u srijedu, 27. 6. 2018. u 20 sati otvara se izložba “People of the world” nagrađivanog autora, člana Fotokluba Split, osnivača i predsjednika udruge “TheMladichi”, neumornog putopisca i avanturista, kolumnista i blogera – Jurice Galića Juke. Kroz živopisne portrete ljudi iz dalekih krajeva Juka nam približava čar egzotičnih putovanja gotovo opipljivom uvjerljivošću, majstorski hvatajući trenutak, emociju i kontekst. Rezultat će malo koga ostaviti ravnodušnim, piše DalmacijaDanas. Izložba predstavlja presjek autorovih putovanja od 2014. do 2017. godine, tijekom čega je kroz 6 ekspedicija prijeđeno preko 200.000 kilometara, a viđeno i zabilježeno neizmjerno bogatstvo ljudi, krajeva i običaja sa svih krajeva planete, od Azije i Bliskog istoka do srednje i Južne amerike. Izložba će biti otvorena do 15.7.2018.
 
U Galeriji fotografije Fotokluba Split u Marmontovoj ulici u srijedu se otvarila izložba poznatog splitskog fotoreportera Stanka Karamana pod nazivom 'U sjećanje mi došla Dalmacija'. Kroz 48 crno-bijelih fotografija autor evocira karakteristične dalmatinske prizore s kraja 20. stoljeća, a možete je pogledati do 11. lipnja. Karaman je u novinarstvu od 1964. godine kada je kao član splitskog dopisništva novinske kuće Vjesnik surađivao sa Sportskim novostima, Vjesnikom, Arenom, Plavim vjesnikom.  U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1968. godine i ostaje joj vjeran do 2006. godine. Osam godina bio je voditelj njezine Foto službe i član Uređivačkog kolegija dnevnika. Njegove snimke iz Domovinskog rata pohranjene su u arhiv Ministarstva obrane RH i objavljene u prvoj monografiji o Domovinskom ratu 'Hrvatska 1991. – fotografije'. Karamanove fotografije našle su se u mnogim monografijama, na ovitcima nosača zvuka,..
 

Moć fotografije: Cetina u oku Ive Pervana

"Onim što snimite, ostavljate trag na Zemlji" kaže jedan od naših najpoznatijih fotografa i umjetnika, promotor kulturne i prirodne baštine Hrvatske, čije fotografije krase brojne časopise, revije, brošure, vodiče i razglednice diljem svijeta, a ne samo Hrvatske. Ivo Pervan, meštar fotografije, održati će predavanje u utorak, 8.5. u Omišu u Kući jezika i kulture s početkom u 18.30 sati. Dođite.
 

Izložba fotografija Ivana Perića

"Photographic landscape memory" nazov je izložbe fotografija našeg sumještanina i multimedijalnog umjetnika Ivana Perića koja će se održati od 7. do 9.2. u prostorima galerije na drugom katu Škole likovne umjetnosti u Splitu, Fausta Vrančića 15. Otvaranje izložbe popularnog Dućanina (ili Kostanjca?) je u srijedu, 7.2. u 19 sati. Ivan Perić je u svojoj izložbi "Photographic landscape memory" ("Fotografsko pamćenje krajolika") zaslonom analognog fotoaparata zabilježio neka od svojih putovanja te predstavio fotografije na kojima su prikazani detalji iz raznih poznatih lokacija diljem Europe i Sjeverne Amerike. Osim doživljaju lokacije Perić je izborom analogne fotografije želio je posvetiti i jedan osobni hommage povijesti same lokacije, te možda i i samoj povijesti fotografije i fotoaparata kao nekadašnje tehnološke inovacije i njegove uloge kao takvog u svijetu umjetničkog izražavanja pri tom otkrivajući umjetnika kao znalca, dubokog zaljubljenika i istraživača fotografije kao umjetnosti i znanosti, čije fotografije ujednjuje jedno romantičarsko prizivanje minulih, zlatnih vremena, pogotovo onih koja su zabilježena okom kamere u nekom od poznatih filmskih klasika otkrivajući pri tom umjetnikovu ljubav prema sedmoj umjetnosti koja mu i je i dosad bila primarno područje umjetničkog izražavanja.
 

12. Splitska tiramola

12. izložba najboljih mladih fotografa "Splitska.tiramola" otvorena je i može se razgledati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5. Organizator izložbe je Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal", a na raspisani natječaj prijavilo se preko 100 autora mlađih od 30 godina, od čega će na zidovima ovog renomiranog prostora 'osvanuti' 113 fotografija, djela 65 autora. Postav ove tradicionalne izložbe ovog puta odabrao je splitski fotograf Matija Prajo. Po prvi put priliku da se predstave javnosti dobili su i najmlađi fotografi, pa će se van konkurencije na "Maloj.tiramoli" vidjeti radovi učenika fotoskupine OŠ Mejaši koju vodi Zora Čatipović. Izložba će biti otvorena do 29.12. i ima humanitarni karakter. Gotovo sve fotografije koje su odabrane za postav izložbe prodavati će se na velikom buvljaku "A di si ti?!" udruge MoSt ispred HNK (16.12.2017.), a koji 17. godinu za redom za cilj ima prikupiti pomoć za najugroženije skupine sugrađana.
 

7. Help-Portrait Split

U organizaciji Fotokluba Split održan je 7. Help-Portrait Split. U fotografskom studiju koji je bio montiran u Fotoklubu Split urađeno je i poklonjeno gotovo 900 portreta splićana, ali i gostiju koji borave u gradu. Na projektu je sudjelovalo 15 fotografa, 6 volontera, 2 frizerke i 3 vizažistice. Nakon šta je prvi dio projekta završen, splitska Help-Portrait ekipa otišla je na tradicionalno druženje i fotografiranje s mališanima u Dom za djecu "Miljenko i Dobrila".