Splitska.tiramola 2022.

Tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih fotografkinja i fotografa "Splitska.tiramola" otvorit će se ovog petka, 9. prosinca 2022. u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5). Na natječaj koji je raspisala Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal" ove se godine odazvalo 92 autora/ica mlađih od 30 godina te će na izložbi biti postavljeno 69 fotografija od 39 odabranih autora/ica.
Izložba fotografija "Splitska.tiramola", po prvi put se održala prije 17 godina i od samog početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još nisu proslavili 30. rođendan. Postav ove tradicionalne izložbe ovog puta odabrala jemlada fotografkinja Anđela Vidić.
"Splitska.tiramola" i ovog puta ima humanitarni karakter, jer sve fotografije koje budu odabrane za postav izložbe uz dozvolu autora prodavati će se na 21. humanitarnoj akciji "A di si ti?" udruge "MoSt", na splitskoj Rivi 10.prosinca 2022., u sklopu koje se već tradicionalno u mjesecu prosincu prikuplja pomoć za korisnice/ke, te za uređenje i opremanje prostora Centra za beskućnice/ke.
 

Svjedoci povijesti

Udruga Prokultura – Opservatorij kulturnih politika priredila je u prostoru na Peristilu izložbu fascinantnih ratnih fotografija Matka Biljka i Bože Vukičevića pod naslovom "Svjedoci povijesti". Izložbu i ostatak programa inicirala je i pripremila Zaklada hrvatskog sjećanja pod vodstvom predsjednice Antonije Jolić, kustosice, grafičke dizajnerice i istraživačice javne politike kulture sjećanja, u povodu 31. godišnjice početka Domovinskog rata. Organiziran je i okrugli stol, a sinoć je prikazan film Marija Krce 'Slike rata - Matko Biljak', koji pokriva vremensko razdoblje od 30 godina, od početka rata do ponovnog susreta Matka Biljka s ljudima koje je ovjekovječio na svojim fotografijama u teškim ratnim vremenima, piše Dalmatinski portal. U filmu Biljak i novinar Zvonimir Krstulović evociraju svoja sjećanja na ratne reportaže i posjet Vukovaru koji se tada već nalazio u izuzetno teškoj situaciji, a o Biljku progovaraju i njegove starije kolege koje su ga dočekale u foto redakciji Slobodne Dalmacije kao mladića u ranim dvadesetim godinama života.
 
U utorak, 15. studenoga, u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvoreno je 22. izdanje tradicionalne izložbe planinarske fotografije HPD Mosor. Na natječaju je sudjelovalo 96 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i ukupno je pristiglo 1034 fotografije. Posjetitelji mogu do 6. prosinca razgledati 50 fotografija svrstanih u šest kategorija od 31 autora koje je odabrao stručni žiri u sastavu Kaća Svedružić (prof. likovne kulture), Petra Dajak Belas (kustosica Muzeja Grada Splita) i Valentino Bilić Prcić (fotograf), piše Dalmacija Danas.
 

Vlade Zemunik otvorio trezor

"U domu 60-godišnjeg Vlade Zemunika iz Sumpetra skriva se pravi muzej o Hajduku, ovakvo svjedočanstvo ljubavi nemaju ni najgorljiviji, sve nam je pokazao", piše Joško Dadić, novinar Slobodne Dalmacije u posjetu Vladinom "kućnom trezoru" koji je, vjerujemo, a sada konačno i znamo, pun, i to ne samo memorablija o splitskim bilima.
Pravo kulturno blago i danas već arhivsko svjedočanstvo o brojnim događajima, ljepoti i životu ovog našeg kraja je Vladina bogata foto-arhiva nastala u njegovoj dugoj karijeri fotoreportera, suradnika brojnih medija, počevši od "Tvorničkog lista" pa do Slobodne Dalmacije, te brojni dokumenti koje će kolekcionari znati cijeniti, a i mi ćemo, jednog dana. Valjda.
Vlade je 2020. na prijedlog Festivala dalmatinskih klapa Omiš, čiji je dugogodišnji suradnik, nagrađen i Nagradom Grada Omiša za životno djelo.
2021. je objavio monografiju "Tin je bio prvi" u nakladi udruge Tvornica, povodom 30. godišnjice izlaska prvog ratnog transportera "Tin" iz tvornice “Dalmacija” u Dugom Ratu, projektu u kojem je bio jedan od pokretača.
Drž'se Vlade, i vidimo se na bevandi dočim prođe ova sezona gripe...
 

16. Splitska.tiramola

Tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih fotografkinja i fotografa "Splitska.tiramola" otvorena je u petak, 10. prosinca 2021. u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5). Na natječaj koji je raspisala Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal" ove se godine odazvalo 62 autora/ica mlađih od 30 godina te je na izložbi postavljeno 77 fotografija od 34 odabranih autora/ica. Izložba fotografija "Splitska.tiramola", po prvi put se održala prije 16 godina i od samog početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još nisu proslavili 30. rođendan. Postav ove tradicionalne izložbe ovog puta odabrao je višestruko nagrađivani fotoreporter Zvonimir Barišin.
 

Radionica camere obscure za djecu i mlade

Fotoklub Split organizira besplatnu četverodnevnu radionicu camere obscure za djecu i mlade. Radionica uključuje upoznavanje s osnovama fotografije, izradu camere obscure, fotografiranje te razvijanje i skeniranje negativa. Voditelji su mladi nagrađivani majstori fotografi Maja Prgomet i Milan Šabić, stručno osposobljeni od strane Hrvatskog fotosaveza za vođenje ove vrste radionice. Raspored održavanja radionica je od 9 do 13 sati u dane: 27.11., 28.11., 04.12. i 05.12.2021.
Prijavite se na e-mail adresu info @ fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split. Broj polaznika je ograničen.
 

Izložba fotografija Željka Šunjića

U sklopu Međunarodne noći kazališta, u Galeriji AZ, pri CZK Omiš, na adresi Glagoljaška 11. održat će se izložba 'Kazališne fotografije', in memoriam nedavno preminulom umjetničkom fotografu Željku Šunjiću, prijatelju kazališta Mali princ. Zakazana je za subotu, 20. studenog, u 21 sat. Ulaz je slobodan uz pridržavanje epidemioloških mjera. Organizatori ističu da nisu potrebne covid-potvrde.
 
U Galeriji fotografije Fotokluba Split pogledajte izložbu "One nisu stale" poznate dugoračke fotografkinje Maje Prgomet. Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi Caspera, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinom, piše Dalmatinski portal.
Izložba 'One nisu stale' obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Fotografirajući ženska tijela bez lica, autorica ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama..
 
4. gardijska brigada HV, popularni "Pauci", u srijedu slavi 30 godina od osnutka, pa je tim povodom u splitskoj Marmontovoj ulici u organizaciji Slobodne Dalmacije postavljena izložba s 30 ratnih plakata koji prate put brigade od početka do kraja rata. Na plakatima su probrane slike iz arhiva Slobodne Dalmacije, agencije Cropix i Udruge 4. brigade. Izložba je pripremljena od arhivskih fotografija koje su snimali fotoreporteri Slobodne Dalmacije u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. i dijelom iz arhiva Udruge veterana 4. brigade.
Pridružujemo se čestitkama!
 

15. Splitska.tiramola

U subotu 12. 12. u 12 sati u Fotoklubu Split u Marmontovoj otvara se tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih autorica i autora - 15. Splitska.tiramola. Na natječaj kojeg je raspisala Udruga za promociju kulture mladih “Splitski portal” ove se godine odazvalo 77 autorica i autora mlađih od 30 godina te će na izložbi biti postavljeno 76 fotografija snimljenih u Splitu od čak 50 odabranih autorica i autora. Postav izložbe ovog puta je odabrao nagrađivani splitski fotoreporter Milan Šabić, koji je na početku svog fotografskog puta također izlagao na „Splitskoj.tiramoli“. Tiramola i ove godine ima humanitarni karakter, ali u drukčijem izdanju. Tradicionalni humanitarni buvljak “A di si ti?” udruge MoSt ove je godine otkazan, te ćete fotografije moći kupiti izravno u Galeriji, a sredstva donirati na poseban račun udruge MoSt.