Ljeto uz coronu: Ne događa se ništa zabrinjavajuće

Val povećanja zaražavanja virusima korone u mjesecu srpnju posljedica većeg zaražavanja mladih stanovnika naše županije koji su pohodili različita mjesta okupljanja i zabave gdje sigurno ne dolaze mlađi od 10 godina, a niti stariji od 50 godina. Mlade treba ostaviti na miru. Mladima je dosta zla kroz dvije prethodne nastavne godine donijela korona. Ne događa se ništa zabrinjavajuće, smatra dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na stranicama portala Dalmacija Danas.
Od Covida-19 u mjesecu srpnju umrla su dva stanovnika SDŽ. Mjesečni letalitet na mjesečni broj zaraženih od 772 je 0,26%. Svi oni koji su preminuli u lipnju i srpnju, ukupno njih 13, nisu bili cijepljeni .Od početka pandemije u SDŽ ukupni kumulativni letalitet je 1,36% (umrlo 627 Covid-19 bolesnika na 46.085 registriranih zaraženih korona virusima).
Veoma niski udjeli zaraženih starijih od 61 godinu mogu se smatrati posljedicom većeg broja procijepljenosti stanovnika starije dobi.
Premda je ovaj delta soj veoma prodoran, visoko invazivan, uglavnom obolijevaju necijepljeni i neotporni pripadnici mlađih dobnih skupina sa blagom kliničkom slikom bolesti koja rijetko zahtjeva hospitalizaciju. Smrtnih ishoda gotovo da i nema. Dakle, situacija je pod kontrolom. Nije potrebno uvoditi nove epidemiološke mjere. I ove sada postojeće trebalo bi ukinuti. Dosta smo ih dugo i uspješno provodili kako bi zaštitili one u riziku. Taj primarni cilj je urađen. I dalje treba nastaviti cijepiti građane, a poglavito treba prekontrolirati popise cijepljenih i necijepljene starije od 50 godina pozvati na cijepljenje. Ako oni to ne žele nije potrebno cijepiti ih po svaku cijenu. To je Sizifov posao, trošite energiju, vrijeme i sredstva uzalud.

Piše: Mladen Smoljanović
Izvor: Dalmacija Danas

covid stats SDŽ


U siječnju 2021. godine napisao sam da prioritetno treba cijepiti nastavno i drugo osoblje u vrtićima, školama i fakultetima, a djecu, đake i studente kao kod gripe – pustiti da slobodno pohađaju nastavu sve dok nemaju simptoma i znakova bolesti kad trebaju ostati kod svoje kuće i preboliti bolest kroz najviše 10-ak dana. Svi ostali redovito pohađaju nastavu i nema on-line nastave.

Bude li se uradilo ovako s početkom nove školske godine, u studenome, najkasnije u prosincu, više ne bi trebali imati  korona viruse u vrtićima, školama i fakultetima sve do kraja nastavne godine koju bi redovito i slobodno pohodili bez epidemioloških mjera.

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online