Podstrana: Ocjenjivanje kvalitete mladih Poljičkih vina

U subotu na  blagdan Sv. Martina, kada se mošt pretvara u vino, u Podstrani se u organizaciji Društva Poljičana "Sv.Jure-Priko", odnosno njegovog ogranka iz Podstrane, pred velikim broje obožavatelja "lijepe, mlade vinske kapljice" na Podstranskom portu održao izbor najboljih ovogodišnjih mladih poljičkih vina. Za ovogodišnje ocjenjivanje mladih vina javio se veliki broj poljičana, a filtar Instituta za Jadranske kulture propustio je u natjecanje 33 crna i 14 bijela mlada vina, od kojih su sva tri mjesta u izboru mladih crnih vina pripala Željku Karamanu, a u konkurenciji mladih bijelih vina prvu nagradu je ponio Mirko Višić, druga nagrada je pripala Ivi Vojnoviću, a treća nagrada Željku Karamanu. To je bila prilika da se učesnicima u natjecanju dodjele priznanice, a Karamanu i ostalim pobjednicima Zahvalnice koje su im uručili Ante Markičević, mali Poljički knez i Petar Rodić, veliki knez.

PODSTRANA

Ocjenivanje kvalitete mladih Poljičkih vina

Tekst i foto: Davor Grgat                

Petar Rodić, veliki Poljički knez, rekao je da se na prostoru gdje je nedavno izbio veliki šumski požar, pojavljuju obrisi zemlje gdje su prošlog stoljeća bili posađeni vinogradi, a sve dok 20-tih godina prošlog stoljeća loza nije obolila od peronospere, Poljičani su imali toliko vina, višanja i trešanja da su otvorili i brojne prodavaonice vina u Trstu, i drugdje po sjevernoj Italiji, te se tako nadaleko proslavili sa poljičkim vinima.

Nažalost, u slobodnoj domovini u Poljicima, za razliku od drugih vinorodnih krajeva, vinogradarstvo i vinarstvo ima tek stidljivi "revival", zahvaljujući ponajviše nekolicini marljivih pojedinaca.

Ostali su se lako (pre)dali turizmu.