PPV Čačić u Zakučcu

Čačić u HE Zakučac
Investiranje je, kaže Radimir Čačić, temelj gospodarskoga rasta, a investicija u Hidroelektranu 'Zakučac', u koju će HEP do 2015. godine uložiti 997 milijuna kuna, od takvoga je značaja za energetski sustav Republike Hrvatske da je prvi potpredsjednik Vlade i osobno jučer obišao radove na obnovi postrojenja u okolici Omiša. - Obnova je zacrtana još 2006. godine, no dvije godine kasnije, kao rezultat loše politike, projekt je zaustavljen. Trenutačno su u tijeku pripremni radovi za izmjenu prvog od četiri agregata, a već do kraja ove godine u 'Zakučac' će biti uloženo 129 milijuna kuna - kaže Čačić ...

PPV U POSJETU HE ZAKUČAC

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

HE 'Zakučac' najveća je elektrana u hrvatskom energetskom sustavu, a nakon njene modernizacije instalirana snaga bit će joj povećana s 486 mega vata na 538 mega vata, a prosječna godišnja proizvodnja porast će za 58 milijuna kilovat sati.

Kad čitav projekt bude gotov, tako barem tvrde u HEP-u, Splitsko-dalmatinska županija će, što se isporuke električne energije, biti mirna idućih 50 godina. Proizvodnim jedinicama moći će se, pak, daljinski upravljati i iz Zagreba.

Posebno je, ističe Čačić, važno što projekt revitalizacije elektrane koja pokriva 14 posto ukupne hrvatske potrošnje financira HEP iz vlastitih sredstava, te što u njemu sudjeluje dvadesetak mahom hrvatskih tvrtki.

- Ovo je primjer kako se u gospodarstvu može angažirati i hrvatska pamet - veli prvi potpredsjednik Vlade, napominjući kako je paralelno s HE 'Zakučac' počela i rekonstrukcija HE 'Dubrovnik 1' teška 50 milijuna kuna.

U brojnoj Čačićevoj pratnji bio je i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, koji je istaknuo kako bi Hrvatska, s obzirom na neiskorišteni potencijal, u znatnoj mjeri trebala smanjiti uvoz električne energije.

Idući tjedan prodaja HEP-ovih obveznica

Čačić je pri obilasku HE 'Zakučac' potvrdio kako idućeg tjedna počinje prodaja HEP-ovih obveznica kojom ta tvrtka diljem Europe planira prikupiti najmanje 300 milijuna eura.

Škaričić iznenađen posjetom: Nas niko nije pozvao u obilazak HE

I dok su jučer u Zakučcu svi prštali od zadovoljstva, jedan se čovjek mrštio. Omiški gradonačelnik, naime, nije mogao shvatiti kako je moguće da nitko iz HEP-a ili, pak, iz Čačićeva ministarstva nije našao shodnim da i lokalne čelnike pozove u obilazak 'njihove' hidroelektrane. Politička je to nekultura bez presedana, veli Ivan Škaričić.

- Ovakvo ponašanje držimo velikim propustom kabineta prvoga potpredsjednika Vlade RH. Zanimljivo je, međutim, da je čitavom događaju nazočio gradski vijećnik HNS-a Ivan Pajdek, pa stoga pitam gospodina Čačića je li HE 'Zakučac' posjetio kao prvi potpredsjednik Vlade ili kao predsjednik HNS-a.

Ako je Omiš posjetio u ime hrvatske Vlade, onda mi je žao što nisam bio u mogućnosti izraziti mu dobrodošlicu, a ako je bio u drugom svojstvu, onda mu želim ugodan boravak među članovima njegove stranke u Omišu - navodi Škaričić.

Povezani članci

Who's Online

We have 234 guests and no members online