Art kinoteka Kamena Klupa: Vlak u snijegu

Art kinoteka Kamena Klupa Centra za kulturu Omiš nastavlja sa prikazivanjem kvalitetnih filmova u klimatiziranom prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. U utorak, 4.2. u 16 sati slijedi projekcija filma "Vlak u snijegu" jednog od najpoznatijih i najuspjelijih hrvatskih dječjih filmova. Uspješna je to ekranizacija lektire popularnog dječjeg pisca Mate Lovraka, priča je to o zajedništvu, snazi sloge i prevladavanju prepreka. Film je režirao Mate Relja, koji je ujedno i napisao scenarij po Lovrakovoj knjizi.
Film je svojom dojmljivom pričom, odličnom i uvjerljivom glumom, postao filmski dječji klasik kojeg i danas vole gledatelji svih uzrasta, a posebno djeca. Film je obilježila i odlična glazba Arsena Dedića koji je upravo za ovaj film skladao poznate pjesme - "Himna zadrugara" (Kad se male ruke slože) i "Dobro jutro". Film je sniman u Zagrebu, u razdoblju od 1973. do 1976. godine, u selima Grginac, Tomaš i Ciglena u okolici Bjelovara te na željezničkoj pruzi Bjelovar-Kloštar Podravski. Film je dobitnik mnogobrojnih nagrada (nagrada Jelen na Filmskom festivalu u Puli) a prikazan je i u inozemstvu u 30-tak država. Cijena ulaznice je 10 kuna.

Hrvatska, 1976.
Režija: Mate Relja
Scenarij: Mate Relja
Uloge: Slavko Štimac, Željko Malčić, Gordana Inkret, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis
Trajanje: 85'

Kratki sinopsis: Nakon što su osnovali zadrugu, učenici i njihov domaćin Ljuban s učiteljem odlaze na izlet u grad. U gradu se učitelj razboli i ostaje u bolnici te se učenici kući moraju vratiti sami. Na povratku kući zatekne ih zimsko nevrijeme. Snježni nanos blokira prugu i tu počinju problemi. Nakon što prevladaju svađe i razmirice, djeca pomažu da se vlak oslobodi iz snježnog nanosa te se sretno vraćaju kući.

Povezani članci

Who's Online

We have 333 guests and no members online