FDK: Otvoren 53. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2019.

Svečanim otvorenjem na Trgu sv. Mihovila u Omišu u petak je službeno započeo 53. Festival dalmatinskih klapa. Nakon što je klapa Oneum iz Omiša otpjevala svečanu pjesmu Grada Omiša, ‘Na omiškoj stini‘, a festivalsku zastavu podigla Ilka Zec Đapo, dugogodišnja članica klapa Zadranke i Linđo-N festival je otvorio omiški gradonačelnik Ivo Tomasović. Na Autorskoj večeri Kreše Magdića u spomen Jakši Fiamengu bila je prisutna i obitelj pok. Jakše Fiamenga.
U zanimljivoj režiji mo. Krešimira Magdića na večeri nastupile su redoslijedom klape: Nostalgija (m)-Zagreb i glumac Vedran Mlikota, Skontradura (ž)-Dubrovnik, Praska (mj)-Podstrana, Amfora (ž)-Dubrovnik, Basca (mj)-Baška Voda, Ventula (ž)-Split, Oneum (m)-Omiš,  Armorin (ž)-Zagreb, Grdelin (m)-Zagreb, Cesarice (ž)-Zagreb i Neverin (ž)-Kaštel Lukšić.
Raspjevane klape ni sve jači vjetar nije omeo u vrhunskoj prezentaciji skladateljskog opusa maestra Kreše i pjesnika Jakše. Ostale su postojane, pjevale i prkosile vjetru... Na kraju večeri, već dobrano u vlasti vjetra, publici se obratio i sam maestro Krešo. Njemu je Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo nagradu “Franjo Ksaver Kuhač” za životno djelo. Nagradu je uručio predstavnik HDS-a gosp. Jovica Škaro. Nakon toga, uz par riječi maestro maestru,  prigodne plakete i skladatelju Kreši i obitelji pok. Jakše Fiamenga uručio je umjetnički ravnatelj festivala mo. Dušan Šarac. Program je vodila Edita Lučić Jelić.

FDK - NAJAVA OTVARANJA

Autorska večer Krešimira Magdića i Jakše Fiamenga

Izvor: FDK.hr

 

Festival dalmatinskih klapa Omiš, 53. po redu, službeno započinje u petak 28. lipnja na Trgu sv. Mihovila autorskom večeri ovogodišnjeg laureata nagrade HDS-a “Franjo Ksaver Kuhač” za životno djelo, skladatelja Kreše Magdića, i to s početkom u 21 sat..

Opisivati skladateljski opus Krešimira Magdića, a ne spomenuti pjesnika Jakšu Fiamenga jednostavno nije moguće.  Tako će Autorskom večeri ovo dvoje velikana dalmatinske klapske pjesme i čakavske poezije na Trgu sv. Mihovila u Omišu u petak  28. lipnja sa početkom u 21 sat službeno započeti 53. Festival dalmatinskih  klapa Omiš 2019. pod nazivom Autorska večer Kreše Magdića u spomen Jakši.

U režiji mo. Krešimira Magdića na večeri nastupiti će sljedeće klape: Amfora (ž) -Dubrovnik, Armorin (ž) - Zagreb, Basca (mj) - Baška Voda, Cesarice (ž) - Zagreb, Grdelin (m) - Zagreb, Neverin (ž) - Kaštel Lukšić, Nostalgija (m) - Zagreb, Oneum (m) - Omiš, Praska (mj) - Podstrana, Skontradura (ž) - Dubrovnik i Ventula (ž) - Split.

Festivalsku zastavu imati će čast podići legenda dalmatinske klapske pjesme Ilka Zec–Đapo, dugogodišnja članica klape Linđo-N

Program će voditi Edita Lučić Jelić.

Autorska večer Kreše Magdića u spomen Jakši


Skladatelj, melograf, obrađivač, aranžer, glazbeni voditelj, svirač / pjevač, riječi su koje opisuju višegodišnju bogatu glazbenu aktivnost Krešimira Magdića, ovogodišnjeg laureata nagrade HDS-a "Franjo Ksaver Kuhač za životno djelo koja će mu biti uručena na autorskoj večeri. Svojim zalaganjem, talentom i izuzetnom vještinom Krešimir Magdić ostavio je dubok trag u povijesti dubrovačke i svehrvatske glazbeno - kulturne scene.

Najvažniji dio opusa koji skladatelja Magdića veže uz Omiški Festival zasigurno su nove skladbe koje predstavljaju sam vrh umjetnički oblikovane klapske pjesme. Potvrda tome su brojne nagrade za njihovo izvođenje, ali i uvrštenost u standardni repertoar brojnih klapa. Magdić posvećuje posebnu pažnju odabiru stihova koje uglazbljuje pa se tako u njegovu opusu nalaze stihovi brojnih pjesnika, ali najznačajniju suradnju ostvaruje s nezaboravnim pjesnikom Jakšom Fiamengom.

Pjesnik, književnik, novinar i član Festivalskog vijeća, akademik Jakša Fiamengo bio je najplodniji poeta Omiškog Festivala. Komižanin i Splićanin s klapskom adresom u Omišu više od tri i pol desetljeća, pohodio je i riječju slavio "najklapskiji” i “najbaštinskiji” Festival kao novinar, reporter, kroničar, ljetopisac, esejist.

Autor je niza stihova koji su vrednovani kao kolektivno blago, nematerijalna baština koju citiraju i pjevaju ne samo Dalmatinci, ne samo Hrvati, već svi koji razumiju i znaju ovaj naš jezik ili su ga upravo zahvaljujući njegovim stihovima bolje upoznali i zavoljeli.

Jakša i Omiš voljeli su se javno. Tijekom prvih pola stoljeća Festivala Jakša je obogatio omišku pjesmaricu s više od 50 uglazbljenih tekstova. Prva Jakšina pjesma, s kojom je autor glazbe Krešimir Magdić osvojio prvu nagradu stručnog žirija

1990. godine, “Sutra će te ponit” postala je jedna od najizvođenijih klapskih pjesama. Upravo je s Magdićem Fiamengo stvorio niz uspješnica. Neponovljiva je i nedostižna čarolija kojom su se Jakšine riječi razlile omiškim kalama i pjacetama, ušle u sve pore, a potom moćno poput vječne Cetine zagrlile sav taj drevni kamen, mili puk i časnu povijest već sročenu u rimu budućnosti, u veličanstveni krug. Jer, kako je pisao Jakša: "Klapa je krug, a središte mu je u Omišu.“"Kad se prijatelju umoriš od svega, kad ti sve dođe do grla, kad ti ništa ne polazi za rukom, kad ti se učini da se nigdje ne možeš sakriti, kad osjetiš da nikuda ne možeš pobjeći – reci mi ima li pametnijeg izbora da na sve to zaboraviš od pokoja koji može ponuditi klapski pjev, zatečen pri svom spontanom obredu pjesme u kakvoj dalmatinskoj kaleti, u betuli, pod zvonikom na trgu, na rivi? Poslušaj je, nipošto nemoj sjediti, već odaj toj pjesmi dužno štovanje stojećki, ponavljaj te riječi u sebi, drži se te glazbe, uživaj i podijeli užitak klape. I bit ćeš sretan.“ – JAKŠA FIAMENGO

Povezani članci

Who's Online

We have 180 guests and no members online