Skandal u Čelini: Udruga građana već 30 godina krade vodu Omišu i prodaje je susjedima

Von PflugoviFantomska udruga građana iz Čeline već 30 godina krade vodu iz vodovodne mreže, te je potom ilegalno, i to po astronomskoj cijeni, naplaćuje mještanima, a sve do danas, dok se u redakciju Slobodne Dalmacije nije javila šokirana Sonja von Pflug, nitko − ni Grad Omiš, ni “Vodovod”, ni policija − nije prstom mrdnuo da se ta pljačka zaustavi. Dapače, fantomima iz Čeline prešutno je bilo dopuštena rabota na osnovi koje su zaradili nepoznat, ali bez sumnje pozamašan iznos ..

SKANDAL U ČELINI

Supruzi iz Njemačke:

Udruga građana već 30 godina krade vodu Omišu i prodaje nam je

Piše: Inspektor Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


ČelinaTe 1983. godine u Čelini je bila prava fešta. Pučka veselica s drugom funkcionarom za mikrofonom i sretnim narodom kao kulisom. I nestrpljivim harmonikašem koji nije mogao dočekati da drug funkcionar, sekretar lokalnog partijskog ogranka s položenim daktilografskim tečajem, završi govor koji je čitavu noć prepravljao s tajnicom.

I danas se u Čelini, u njezinu starom dijelu, iznad Magistrale, jer je u međuvremenu, bliže moru i dolarima, nikla i nova Čelina, slavi dan kad je njihovo mjesto dobilo vodu i kada je, pa makar i bez uporabne dozvole, u rad − dajte vrpcu da je presiječemo − pušten vodovod.
 

Bez dozvole

− Je, tako je bilo. Vodovod u Čelini nije mogao dobiti dozvolu za rad jer nije bio kvalitetno napravljen. Omiški “Vodovod” odbio ga je uvrstiti u svoju mrežu, pa su se građani, na svoju ruku, odlučili spojiti na mrežu − objašnjava današnji direktor “Vodovoda” Josip Tomasović.

Za Tomasovića nema nikakve sumnje: ono što rade čelinski zadrugari, okupljeni pod imenom “Dica Čeline”, nije u skladu sa zakonom. Blago rečeno.

− Ta udruga sebi daje za pravo da se bavi vodoopskrbom. Vodu, bez ičijega dopuštenja, uzimaju iz tranzitnog cjevovoda koji vodi prema Pisku, te je potom prodaju mještanima Čeline − kaže Tomasović, dodajući kako ne zna tko je nekoć financirao postavljanje crpne stanice, malog vodospremnika i tlačnog cjevovoda, ali zna da njegov “Vodovod” to nije učinio.

Na internetskim stranicama Udruge “Dica Čeline” stoji, međutim, kako je dio novca za izgradnju vodovodne mreže namaknut samodoprinosom stanovnika Čeline, a dio upravo uz pomoć tvrtke “Vodovod − Omiš”. Isti izvor priznaje i da vodovod nije završen jer nije bio tehnički pripremljen za preuzimanje od “Vodovoda”, pa je, dok se to ne dogodi, brigu o njemu preuzeo Odbor za izgradnju.

I brinuo se (čitaj: protuzakonito naplaćivao vodu) sve do 25. rujna 2011. godine, kada je Zbor građana Čeline odlučio da tu unosnu dužnost preuzme novoosnovana Udruga “Dica Čeline”. Koja je u travnju 2013. donijela odluku da nesretnici što obitavaju u staroj Čelini kubik vode plaćaju devet kuna. Za razliku od svih ostalih Omišana, koji za kubik plaćaju pet kuna. A uveli su i mjesečno plaćanje paušala od 25 kuna. Za razliku od svih ostalih koji plaćaju fiksnu naknadu od 20 kuna.

− Naravno da je to skandalozno i nedopustivo. O svemu je izviješten i gradonačelnik Ivan Kovačić, pa ćemo u idućih nekoliko dana u njegovu uredu održati sastanak s nezadovoljnim mještanima i čelnicima Udruge kako bismo i staru Čelinu napokon integrirali u naš sustav − veli Tomasović.


Pljačka javnog dobra

Na pitanje kako je moguće da nitko iz “Vodovoda”, pa tako ni on, punih 30 godina nije reagirao na očitu pljačku javnoga dobra, Tomasović nevino sliježe ramenima. Jednako tako, ne zna ni koliko su novca članovi Odbora za izgradnju, a potom i Udruge “Dica Čeline”, mogli protupravno zaraditi u tom razdoblju.

− To je pitanje za neke druge institucije − zaključuje Tomasović.

Svim mogućim institucijama, da bi na koncu, izbezumljeni od nemoći, došli i do novinara, već mjesecima se obraćaju Sonja i Walther von Pflug. Ona je Hrvatica, a on Nijemac.

von pflugovi

Uz staru Čelinu veže ih prekrasna kuća i pogled koji, tako su mislili kada su u listopadu 2010. godine kupili zemljište, nema cijenu.

− Pogled nema, ali voda, bogme, ima − počinje priču bračni par Von Pflug, te na stol vade račune.

Gledamo i ne vjerujemo.

Za srpanj su dužni platiti 691 kunu. Potrošili su, piše, više od 70 kubika vode. Ako ne plate, rečeno im je, bit će isključeni iz mreže.

− U Hrvatsku smo došli tek u kolovozu, dakle vodu, osim automatskog sustava napajanja našeg malog vrta, uopće nismo koristili − križaju se Sonja i Walther, dodajući kako su od lanjskog do ovog srpnja za potrošnju vode platili 4088 kuna. Ne bi da polje krumpira pred kućom imaju.


Novac na ruke

Parcelu su kupili sa svim potrebnim papirima. A vodu su, iz početka, plaćali na ruke jednom od mještana. Mislili su − ne zaboravite da Sonja i Walther dolaze iz Njemačke − da se ovdje tako radi.

− Priključak na vodovodnu mrežu platili smo tisuću eura. A kad smo poslije doznali da stvarni priključak košta 2200 kuna plus PDV, postalo nam je sumnjivo, pa smo se počeli raspitivati kome zapravo plaćamo vodu i gdje taj novac ide − vele naši sugovornici.

Nekako u to vrijeme počeli su im dolaziti i računi, naizgled kao pravi, s potpisom Udruge “Dica Čeline”. Na njima je naveden i kontakt telefon, no taj broj, provjerili smo, nije u funkciji.

U staroj Čelini trenutačno je 57 kućanstava priključeno na ilegalnu vodovodnu mrežu. Neka prosječni mjesečni račun iznosi 200 kuna (obitelj Von Pflug prosječno plaća 340 kuna!), to znači da na godišnjoj razini Udruga “Dica Čeline” na protupravnoj naplati vode uprihodi 136.800 kuna. I to bez plaćenog poreza! Za vodu koju su doslovno ukrali omiškome “Vodovodu”! I tako, uz napomenu da prije ipak nije bilo toliko kuća, posljednjih 30 godina!


Ako nam ‘Slobodna’ ne pomogne...

Čelina− Shvatili smo da se događa neka mućka, pa smo sve prijavili policiji, Državnom inspektoratu i Gradu Omišu. U policiji su našu prijavu uredno zaprimili, u Inspektoratu nam je gospodarski inspektor Dean Zekić rekao da oni nisu nadležni za naš problem, a u Gradu nam se dogradonačelnik Ivo Tomasović obećao javiti, no to nije učinio. I zato smo zvali “Slobodnu”. Ako nam vi ne pomognete, nitko neće − jadaju se Sonja i Walther.

Nije im, zaključuju, do novca, ali žele znati kome i što plaćaju. Voljeli bi − rekosmo da dolaze iz Njemačke − da na kraju godine dobiju izvještaj što je fantomska udruga napravila i gdje je utrošila dobiveni novac. A ne da im se, primjerice, kaže kako Udruga plaća struju za crpku pa da oni jednostavnom provjerom u HEP-u utvrde da taj trošak na godišnjoj razini nije veći od 5000 kuna.


Prijavit ću vas policiji za telefonsko maltretiranje

Danijel Kovačić, predsjednik Udruge “Dica Čeline”, ogorčio se na pitanja vašega reportera. Nije mu se svidjelo novinarsko upletanje u lokalnu vodovodnu politiku.

− Sve što vas zanima nalazi se na policiji, tamo se raspitujte, a ne kod mene.
− Oprostite, ali vi ste prvi čovjek Udruge koja protuzakonito naplaćuje vodu, pa vas molim da...
− Tko vam je rekao da išta protuzakonito naplaćujemo?
− Direktor omiškoga “Vodovoda”.
− I mislio sam, nećete valjda slušati čovjeka protiv kojega je podnesena kaznena prijava?!
− Jeste li je vi podnijeli?
− Neka vam to policija kaže.
− Znadete li da udruge poput vaše ne smiju obavljati takvu djelatnost i da u Hrvatskoj vodu smiju distribuirati samo ovlaštene tvrtke?
− Odakle vam to?!
− Zašto ljudima naplaćujete vodu po znatno višim cijenama od “Vodovoda”?
− Mještani su sami napravili vodovod, a ovi ga iz Omiša nisu željeli preuzeti. Rekli su da nije uredno napravljen. Pa su ga onda mještani sami pokrenuli i počeli održavati, a to znači da su morali i naplaćivati. Cijene su malo više jer nam je snijeg prije dvije godine oštetio dio postrojenja.
− Koliko novca Udruga trenutačno ima na računu?
− Kakvo je to pitanje?!
− Koliko ste novca od mještana Čeline do sada na ovaj način prikupili i kako ste ga utrošili?
− Tko ste vi da vam ja na takva pitanja odgovaram?! Jeste li možda državni inspektor? Ili policajac? Ma, znate što...?
− Što?
− Pun mi je kufer i vode i te Udruge. Pišite što vas je volja, sve što napišete ja potpisujem!
− Znači, priznajete da ilegalno naplaćujete vodu naivnim sumještanima?
− Još samo jedna riječ i prijavit ću vas policiji za telefonsko maltretiranje, jeste li me čuli!

Povezani članci

Who's Online

We have 335 guests and no members online