Još malo o Omiškoj zaobilaznici i novom Omiškom mostu

O tome koliko bi izgradnja Omiške zaobilaznice značila za daljnji razvoj turizma tog kraja, vjerojatno nije ni potrebno trošiti riječi, svi već znamo skoro sve o tome. Za one koji su posljednjih pet godina proveli u Omiškom tunelu koji još ne vodi nigdje, recimo da Omiška zaobilaznica ima nulti značaj, ne samo za lokalno stanovništvo, već i za sve ostale građane koji prolaze ovim područjem. Obilaznica Omiša odnosno brza cesta Split - Omiš najveći je prometni problem u Hrvatskoj. Izgleda da su napokon stvari oko početka izgradnje maknule s mrtve točke. Popularni Rade s portala Dalmacija Danas doznaje kako je autrijska tvrtka Strabag uvedena u posao izgradnje novog omiškog mosta u kanjonu Cetine i novog tunela, te su time počeli teći rokovi, odnosno ugovorni rok.
– Radi se na pripremnim dokumentacijama kako bi oni mogli doći na teren. Fizički radovi će početi kroz mjesec, dva, kada nam dostave dinamički plan. Prvo treba napraviti pripremne radove što se tiče izvedbenih projekata i dogovoriti sve detalje sa lokalnim samoupravama kao investitorom, te onda izraditi dinamički plan – kazala je Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih Cesta.
– Mislim da neće biti nikakvih problema oko gradnje novog mosta i tunela. Ono što znam je ono što sam pročitao iz medija. Obzirom da je postupak javne nabave proveden sukladno zakonskim propisima vjerujem da neće biti problema. Nadam se da će konačno i taj most bit sagrađen, da se barem jednim dijelom taj promet rastereti prema samom gradu Omišu i da te gužve koje se stvaraju na ulazu u grad budu manje – smatra Ivo Tomasović, gradonačlenik Omiša, koji ne krije kako lobira da se to što prije provede u djelo.
– Lobiramo da se to nastavi. Kako imamo informaciju taj projekt se sprema za sljedeće programsko razdoblje 2021. – 2027, a mi ćemo nastojati da to bude prvi projekt koji će biti kandidiran baš za to programsko razdoblje kao i za sredstva iz Europskih fondova. Kao što je bio Pelješki most za ovo programsko razdoblje tako je plan da sada to bude obilaznica od Omiša do Trogira – kazao je gradonačelnik Omiša početkom rujna.

Izvor: Dalmacija Danas