Iz Regije..

Omiško Dječje vijeće na konferenciji u Zagrebu

Omiško Dječje vijeće na konferenciji u ZagrebuDječje vijeće Grada Omiša sudjelovalo je na Međunarodnoj konferenciji "Dijete u gradu" i Susretu dječjih vijeća Hrvatske. Vrijedne dječje vijećnice Marija Pavlić, Lea Tokić i Ana Bulat su uz pratnju svoje voditeljice profesorice Ivane Vlahović prezentirale svoj rad i aktivno sudjelovale na različitim radionicama. Nakon Brugesa, Londona, Sttutgarta, Rotterdama i Firence, Grad Zagreb je domaćin i pokrovitelj 6. međunarodne konferencije 'Child in the City/Dijete u gradu' koja je svečano otvorena u hotelu Westin 26. rujna, a trajala je do 28. rujna 2012. godine. Dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijska solidarnostteme su zagrebačke Konferencije ...

DIJETE U GRADU

Omiško Dječje vijeće na konferenciji u Zagrebu

Piše: Ivana Vlahović
Izvor: Omis.hr

Organizatori konferencije su: Zaklada 'Dijete u gradu' , Europska mreža 'Grad prijatelj djece', Grad Zagreb te središnji koordinacijski odbor akcije 'Gradovi i općine - prijatelji djece', a partner događaja je ured UNICEF-a u Hrvatskoj.

Omiško Dječje vijeće na konferenciji u Zagrebu

Dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijska solidarnos tteme su zagrebačke Konferencije. Time organizatori žele skrenuti pozornost da se u planiranju gradova ne smije zanemariti važnost prostora za dječju igru.

Također, uz fizičko zdravlje, djeci treba osigurati uvjete za dobro mentalno zdravlje. U dječjem razvoju važna je i integracija različitih generacija, ne samo u obitelji, već i na razini čitavog društva.

O tim temama istodobno su raspravljala i djeca na svojim radionicama, koja su prvi put aktivni sudionici Konferencije. Naime, u sklopu Konferencije organiziran je Susret Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske.

Zaključke s radionica djeca su iznijela na završnom dijelu Konferencije i još jednom pozvala svjetske i lokalne vođe da zajedno s djecom stvaraju prijateljske zajednice za život. Inače, djeca su osmislila i idejno rješenje vizualnog identiteta Konferencije koje se koristi u svim promidžbenim materijalima.

Omiško Dječje vijeće na konferenciji u Zagrebu

Više od 500 poruka djece iz cijele Hrvatske, među kojima su i poruke omiških dječjih vijećnika, o navedenim temama objavljene su u publikaciji na hrvatskom i engleskom jeziku koje su podijeljene svim sudionicima Konferencije.

Tijekom trodnevne konferencije, 120 stručnjaka i predstavnika nacionalnih i lokalnih vlasti, institucija, ustanova i udruga koje rade s djecom iz 30 država (Australije, Indonezije, Japana, Kanade, Turske, Švedske, Njemačke i dr.) s hrvatskim je stručnjacima razmjenjivalo iskustva i ideje, s ciljem poboljšanja kvalitete života djece u gradovima i promicanja pokreta 'Gradovi-prijatelji djece'.

Konferenciju je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasivši da je lokalna zajednica ta gdje se rješavaju problemi djece dodavši da su djeca sama najbolja za prepoznavanje i izricanje svojih problema. 'Ulaganje u djecu, ulaganje je u budućnost', rekla je.

Predsjednik Europske mreže 'Grad prijatelj djece' Jan Van Gils naglasio je da su prve žrtve aktualne svjetske ekonomske krize upravo djeca te istaknuo da se unatoč svemu na njima i ostvarenju njihovih prava ne smije štedjeti.

Omiško Dječje vijeće na konferenciji u Zagrebu

Predstavnice Dječjeg vijeća iz Omiša kvalitetno su na hrvatskom i engleskom jeziku prisutnim sudionicima predstavile svoju akciju „Grad koji voli djecu“ za čije aktivnosti su pronašle partnera u Policijskoj postaji Omiš.

Naše predstavnice su također posjetile i Ured Unicef-a koji je na njih ostavio snažan dojam. Tom prigodom Uredu su poklonili monografiju "Omiš i Poljica“, a njihovi djelatnici su pohvalili njihov rad, posebno činjenicu što često surađuju s djecom s posebnim potrebama i potaknuli ih da nastave svoje aktivnosti da bi i Omiš uskoro postao Prijatelj djece.

Omiško Dječje vijeće na konferenciji u Zagrebu

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online