Iz Regije..

Hrabri u smrti, vječni u životu

Bio je dan poput ovoga, sunčan i bez tračka vjetra, jesen se još uvijek nije razmahala, ali se, za razliku od nje, sloboda dala osjetiti. Pripadnici Treće prekomorske brigade iz sastava 26. divizije NOV-a i Dvanaeste dalmatinske proleterske brigade ušli su u Omiš, zarobili neprijateljske vojnike i obradovali stanovnike omiškoga kraja, koji su pod neprijateljskom i čizmom stenjali od početka travnja 1941. godine. Nažalost, dočekali su ih razrušeni most na Cetini i onaj cestovni na Ravnicama, ali udarne omladinske grupe su noć prije onesposobile mehanizme na postavljenim eksplozivima i tako sačuvale tvornice u gradu i izvan njega.
U spomen na taj ponosan dan, 75 godina poslije, Omišani su položili cvijeće i zapalili svijeće pred kosturnicom poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi na gradskom groblju Vrisovci, piše Milena Budimir na stranicama Slobodne Dalmacije.
U Prvom mosorskom odredu bilo je 3.486 partizana, od toga je njih 1.111 dalo život za domovinu, a u Poljicima, gradu Omišu i okolici bilo je čak 619 žrtava terora - podsjetila je prisutne Anka Mandušić iz Udruge antifašista.

Omiški borci vjerovali su u sebe i svoj narod

Piše: Milena Budimir / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

“Hrabri u smrti, vječni u životu”, stoji uklesano u kamen, za sva vremena. Izaslanici Sabora, Županije, gradonačelnik Ivo Tomasović, članovi antifašističkih udruga iz Makarske i Kaštela, predstavnici SDP-a, kao i najstariji živući partizan omiškoga kraja Hrvoje Mimica, poklonili su se žrtvi.

Žrtva ondašnjih djevojaka i mladića ponovila se i 90-ih, pa su se svi ponovno okupili i pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Borićima.

Svečana je akademija potom održana u dvorani hotela “Plaža”, u organizaciji Grada i omiške Udruge antifašista.

- Devedeset šest i pol godina imam - kazao nam je šjor Mimica, vitalan još uvijek.

- U Drugoj dalmatinskoj brigadi sam prošao i Neretvu i Sutjesku, na Barama sam izgubio trideset svojih drugova, ali svit zna, pobjeda je bila naša - veli hrabri borac.

U čast pobjedi, ženski umirovljenički zbor “Marineta” iz Makarske otpjevao je niz pjesama, a od one “Na omiškoj stini” svim okupljenima zaiskrila je i suza u oku.

Da je golorukom narodu samo ljubav prema rodnoj grudi dala snagu da se izbori protiv moćnog neprijatelja, potvrdila je i Anka Mandušić, članica predsjedništva Udruge antifašista, kazavši:

 - U Prvom mosorskom partizanskom odredu bilo je 3486 boraca, od toga je njih 1.111 dalo život za domovinu, a u gradu i okolici čak je 619 žrtava terora bilo, no Omiš je na kraju dao dva narodna heroja, čak 45 nositelja Spomenice i pet generala, odnosno admirala. Sjećati se znači vjerovati u sebe sama i u svoj narod jer, kako je pjesnik kazao: iz malih vrela raste silna rijeka.

Predstavnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Krešimir Sršen dodijelio je zahvalnicu sadašnjem omiškom gradonačelniku i njegovu prethodniku Ivanu Kovačiću jer su, kazao je, uvijek korektno surađivali:

- Apeliram - sačuvajmo antifašizam, na njemu se temelji naša država, ako to ne budemo činili, nestat će sjećanja.

- Naša je obveza čuvati uspomenu na žrtve, zbog budućih generacija, zato nam je ovaj spomendan toliko bitan. Ulagat ćemo napore da spriječimo svaki oblik ideologija koje podsjećaju na fašizam - naglasio je Ivo Tomasović.

Povezani članci

Who's Online

We have 381 guests and no members online