Festival klapa je institucija, ali tragedija je da više nema Omiš Guitar Festa

Festival dalmatinskih klapa Omiš, nadaleko poznata i cijenjena glazbena manifestacija jedan je od sinonima Omiša. Preko pedeset godina, još od 1967., održavaju se koncerti dalmatinskih klapa, a tih nekoliko sezonskih tjedana, a cappella pjevanje odjekuje gradom podno Mirabele. Deseci muških i ženskih klapa izmjenjuju se na pozornici, a Grad ovo kulturno događanje izdašno podupire. S druge strane, posljednjih osam godina, na omiškoj se glazbenoj sceni nametnuo još jedan glazbeni festival - Omiš Guitar Fest - značajan po tome što objedinjuje električnu, akustičnu i klasičnu gitaru. U predsezoni. Neno Munitić, pokretač i nositelj ovog potonjeg projekta, uz brojne omiške i poljičke volontere zaslužan je za munjeviti rast Omiš Guitar festa. U posljednjih nekoliko godina festival je praktički stvorio predsezonu u Omišu, dovodeći utjecajne glazbenike iz cijelog svijeta, kao i brojne poklonike koji od prvog dana održavanja festivala pune koncerte i radionice, piše Index.hr. Pa ipak, ove godine festival nije održan. Ugasio se. Nema više Omiš Guitar Festa..?

Izvor: Index.hr

Omiš Guitar Fest

- "Trebalo se sjesti i morali se naći zajednički jezik. Ne znam zašto je otišlo toliko daleko, čak bih pokušao smanjiti tenzije da se Guitar Fest pokuša održati sljedeće godine. Mislim da to treba biti u fokusu, da se festival pokuša nastaviti sa stankom od jedne godine. Turistička zajednica i Grad bi morali uletjeti s većim iznosom. Festivalom je počinjala sezona u Omišu, Guitar Fest je bio referentna točka gdje su restorani počinjali raditi. Žao mi je, mislim da Grad trpi štetu" - rekao je ze Index.hr Miljenko Vukasović, bivši gradski vijećnik upućen u temu.

Aktualni gradski vijećnik Ivan Puljiz slaže se s Vukasovićem.

Festival klapa Omiš

- "Festival klapa i Guitar Fest se ne uspoređuju. Festival klapa je tu pedeset godina i cijela Hrvatska zna za njega, u njemu nije ništa sporno. Volio bih da se Guitar Fest vrati u 2019. Kao vijećnik u Gradskom vijeću sam se više puta zalagao za Guitar Fest i žao mi je da je situacija ovakva. Nemam direktnu vezu s ni jednim ni drugim festivalom, ali ovo vam govorim kao Omišanin. Festival klapa je institucija, ali tragedija je da nema Omiš Guitar Festa i volontera koji ga je doveo na ovu razinu" - ispričao je Ivan Puljiz u razgovoru za Index.

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and one member online

  • admin