Dječja klapa Bepo proslavila 20. rođendan uz nosač zvuka

U utorak je u Ilirskom sjemeništu na Priku dječja klapa "Bepo" promovirala nosač zvuka "Mi smo dica s omiške stine" i tako proslavila 20 godina svog umjetničkog djelovanja, piše DalmacijaDanas. Klapa djeluje u sklopu izvannastavnih aktivnosti u osnovoj školi “Josip Pupačić” u Omišu. Osnovana je 1997. godine na inicijativu tadašnje učiteljice glazbene kulture profesorice Terezije Kusanović i ravnateljice, profesorice Davorke Deur. Profesorica Kusanović je vodila sastav do 2007., kada ga preuzima profesorica Marija Didović koja ga vodi do danas. U proteklih 20 godina kroz klapu je prošlo više od 150 pjevača ostvarivši preko 200 javnih nastupa. Među njima su školske priredbe, glazbeni festivali, izložbe, pjesničke večeri, stručni skupovi, televizijske emisije, gostovanje na koncertima renomiranih klapa (Cambi, Cesarice, Neverin, Maslina, Sinj, Puntari), nastupi u okviru Festivala dalmatinskih klapa u Omišu..

DICA SA OMIŠKE STINE

Izvor: DalmacijaDanas.hr

Mali raspjevani Omišani posebno ističu nastup u Veroni iz 1998., kada su osvojili drugo mjesto na devetom na Concorso internazionale di canto corale – međunarodnom natjecanju odraslih vokalnih ansambala; kao i nastup na 25 obljetnici klape Cambi na splitskom Poljudu, kada su pjevali pred više od 10 000 ljudi.

Ovakvi sastavi često djeluju podalje od pozornosti šire javnosti i medija. Reklo bi se "ispod radara“. No njihova odgojna i društvena važnost za djecu su nemjerljive. S jedne strane oblikuju njihov kulturni identitet, dok s druge strane, sama djeca postaju autentični nositelji tradicijskog pjevanja. Tako su mnogi od nekadašnjih pjevača ovog ansambla nastavili su pjevati i nakon osnovne škole, u odraslim klapama.

Na promociji je gostovala i Antonija Mimica koja je prisutnima dirljivo opisala svoj glazbeni put od pjevačice klape Bepo do voditeljice proslavljene klape Cesarice. Nakon promocije posjetitelji su mogli vidjeti izložbu fotografija iz bogate arhive klape, koju je postavio fotograf Vlado Zemunik.