Almissa Open Art u Omišu

Grad Omiš će od 4. do 14. kolovoza niti središtem hrvatske suvremene umjetnosti, tijekom sedmog izdanja ALMISSA OPEN ART festivala koji će se događati u javnom gradskom prostoru, Gradskom muzeju, Galeriji AZ i Gradskom teatru (Ilirsko sjemenište na Priku), crkvi Sv. Duha i utvrdi Mirabelli (Peovica). Ovogodišnji festival kao temu i žarište zanimanja uzeo je pojam: SPIN, što na engleskom jeziku znači vrtnja, okretanje, a preuzet je iz sporta - poput kriketa ili stolnog tenisa. Tehnika je to kojom se loptici nastoji promijeniti smjer i tako zavarati protivnika. U posljednje se vrijeme spomenuti pojam sve više vezuje uz politiku, odnosno politički marketing, te je poprimio prilično pejorativno značenje. Najčešće pod političkim spinom podrazumijevamo niz metoda i manipulacija kojima se pokušavaju prikriti loši rezultati, osobe ili događaji; primjerice plasiranjem informacija koje će prikazati situaciju ljepšom nego što u stvarnosti jest. Koliko su te tehnike uhvatile maha svjedoči činjenica da se danas pod pojmom spin gotovo isključivo podrazumijeva laž i neistina. Da spin ne bi trebalo gledati samo kroz prizmu negativnosti, a manipuliranje i stvaranje nove slike poistovjećivati s laži, pokušat će pokazati ovogodišnji Almissa Open Art festival..

SUVREMENA UMJETNOST

Sedmi Almissa Open Art u Omišu

Piše: Mladen Vuković / Radio Split
Izvor:
Almissa Open Art, HRT Radio Split

ALMISSA Open Art je festival suvremene vizualne umjetnosti koji se već sedmu godinu održava u Omišu (kao Almissa Open Air).

Autori pozvani na festival: Milijana Babić, Gildo Bavčević, Dino Bićanić, Petar Brajnović, Tomislav Brajnović, Dražen Budimir, Hrvoje Cokarić, Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Igor Eškinja, Ivan Faktor, Momčilo Golub, Vojin Hraste, Đorđe Jandrić, Ivana Jelavić, Božidar Jurjević, Ante Kuštre, Tihomir Matijević, Toni Meštrović, Vanja Pagar, Predrag Pavić, Igor Ruf, Davor Sanvincenti, Lana Stojićević, Goran Škofić, Darko Škrobonja, Marko Tadić, Ivan Tudek, Tina Vukasović, Vlasta Žanić, Loren Živković Kuljiš.

Ovoogdišnji festival kao temu i žarište zanimanja uzeo je pojam: SPIN, a da spin ne bi trebalo gledati samo kroz prizmu negativnosti, a manipuliranje i stvaranje nove slike poistovjećivati s laži, pokušat će pokazati ovogodišnji Almissa Open Art festival.

Osim vjernog prikazivanja, poput odraza u ogledalu odnosno interpretacije stvarnoga, likovno je stvaralaštvo od samih početaka pružalo i drugi/drugačiji pogled na stvarnost; izlazilo je izvan okvira uobičajenog (pri)kazivanja, činilo vidljivim ono skriveno... Spin je u ovom slučaju kreativna metoda - zaokret kojemu je svrha da ponudi novo gledanje, a ne da obmane; da potakne osjetila i intelekt, a ne da ih sputa - tvrde organizatori.

Radovi tridesetak hrvatskih suvremenih umjetnika različitih generacija, u odabiru kustosa Vedrana Perkova, pružit će uvid u noviju umjetničku produkciju u medijima slikarstva, kiparstva, fotografije, videa, instalacije i performansa.

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online