'Omial' radi u četiri smjene, izvozi u Švicarsku i Dansku

Boris KlevaBoris Kleva na čelu je omiškog "Omiala" otkako je, 2004. godine, ta tvornica uskrsnula. Bankrot je bio neizbježan, bio je to, kaže nam Kleva, klasičan knockout. Ipak, do prekida borbe (čitaj: proizvodnje) nije došlo jer se kao kupac pojavila Hypo Banka te omiški pogon priključila svom portfelju u kojemu su se našli i zadarski "Aluflexpack", u sklopu kojega "Omial Novi" i danas posluje, te šibenski TLM. - Danas zapošljavamo 91 radnika, što je, u ovom trenutku, optimum. Radnici su, a to je najvažnije, zadovoljni. Dapače, smatram kako funkcioniramo kao jedna velika obitelj, što je osnovni preduvjet za uspjeh, objašnjava Kleva ...

OMIŠ

Posljednji dalmatinski grad u kojem je industrija preživjela

'Omial' radi u četiri smjene, izvozi u Švicarsku i Dansku

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Omial Omiš"Omial" je osnovan 1977. godine te se vrlo brzo nametnuo kao veliki proizvođač aluminijske ambalaže, a na vrhuncu moći imao je 300 radnika. Danas zapošljavamo 91 radnika, što je, u ovom trenutku, optimum. Radnici su, a to je najvažnije, zadovoljni. Dapače, smatram kako funkcioniramo kao jedna velika obitelj, što je osnovni preduvjet za uspjeh, objašnjava Boris Kleva.

"Omial" bi uskoro mogao promijeniti vlasnika jer su još u veljači čelnici Hypa potpisali predugovor o prodaji sa Švicarcima iz tvrtke "Montana Tech Components". A Švicarska je ujedno i zemlja u koju trenutačno ide glavnina "Omialovih" proizvoda.

- Hypo je s "Omialom" učinio sjajne stvari, pravi je to primjer uspješne prodaje posrnule tvrtke. Velik novac uložen je u novu tehnologiju, a i prema radnicima se promijenio odnos, te ih više nitko, da prostite, ne smatra kurvinim sinovima, pa tako i sa sindikatom imamo normalan odnos, tvrdi Kleva.

Omial Omiš"Omialov" forte visoka je specijalizacija, odnosno proizvodnja materijala za prehrambenu ambalažu, ponajprije onu namijenjenu kućnim ljubimcima.

- Na izvoz nam otpada 95 posto proizvodnje. Uz Švicarsku, izvozimo i u mnoge druge europske zemlje, poput Danske ili Poljske, te se možemo pohvaliti kako smo po snazi treća tvrtka ovakve vrste u Europi.

Do te smo pozicije došli spajanjem iznimne kvalitete naših proizvoda s prihvatljivom cijenom, no to ne znači da ne možemo biti još bolji. I bit ćemo, jer namjeravamo početi i sami izrađivati aluminijske posudice, a ne samo materijal za njihovu izradu.

Sada radimo u tri smjene, a planiramo uvesti i četvrtu, najavljuje naš sugovornik.

Država, jer red je da i nju spomenemo, za "Omialov" uspjeh i nema baš nekih zasluga.

Boris Kleva

- Neću otkriti toplu vodu kad kažem da država, prije svega kroz nerealni tečaj domaće valute, protežira trgovinu nauštrb proizvodnje. Ipak, mi se ne damo, borimo se i opstajemo, zaključuje Boris Kleva.

Povezani članci

Who's Online

We have 123 guests and no members online