Političari opet ne nude gospodarske već predizborne programe

perspektivaLoš obrazovni sustav, nedovoljni poticaji, visoki porezi... problemi su na koje su upozorili ekonomisti i poduzetnici, sudionici skupa održanog u Zagrebu. Industrijska strategija i novi makroekonomski okvir primarna su obveza buduće vlade, upozorio je ekonomist Ljubo Jurčić dodavši da reindustrijalizacija koju zagovara "nisu prljavi dimnjaci, već nove tehnologije". I Pavo Zubak, vlasnik tvrtke AutoZubak, izdvojio je nepostojanje nacionalne gospodarske strategije, ali i loš obrazovni sustav. "Izgubili smo industrijsku tradiciju, generacije su odrasle na preprodaji", kaže Zubak i dodaje da je nakon dvogodišnje potrage kvalitetno obrazovanoga šefa proizvodnje "pronašao" u Končaru.  "Poduzetnicima treba stabilan sustav, a naše političke elite daju zakone koji su ne samo vrlo promjenljivi već i teško predvidljivi", istaknuo je Damir Vanđelić iz Adris grupe, upozorivši da je godišnji priljev visokoobrazovanoga kadra u Hrvatskoj čak 89 posto manji nego u Sloveniji ...


INDUSTRIJSKA STRATEGIJA

Bez industrijske strategije sva će domaća ulaganja k susjedima

Piše: Božica Babić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

radnik"Efikasnija administracija i lakše ishođenje dozvola te manji porezi (na dobit je 10%, PDV je 18%), jeftinija energija, vlada novčano potiče investitore i u godinu dana podijelila je milijardu eura", nizao je Ivan Ergović, vlasnik Nexe grupe, argumente zbog kojih je investirao u Srbiju, a ne u Hrvatsku.

Ne smanji li država poreze gospodarstvu barem 20 posto, zadat će mu završni udarac, ocijenio je predsjednik Uprave Raiffeisen banke Zdravko Adrović naglasivši da zbog novih stopa adekvatnosti kapitala u sljedećih tri do pet godina ne treba očekivati ekspanziju kredita za nove investicije.

"Elektrokontakt drži 35 posto svjetskog tržišta i svjedoči da mala Hrvatska može raditi za globalne kupce", ilustrirao je Vladimir Ferdelji, predsjednik Uprave. "U 15 godina deindustrijalizacije prodali smo 50 posto naslijeđa, zarađeno potrošili i zadužili se 40 milijardi eura", upozorio je Ferdelji i prozvao političare da opet ne nude gospodarske, već predizborne programe.

Izvoz je imperativ, smatra Ivo Usmiani, prvi čovjek Jadran-Galenskoga laboratorija (JGL). Recept je, kaže, globalni pristup kroz uske niše, u 20 godina JGL je prihod povećao s milijun na 643 mil. kuna.

Za svjetski vrijedan inovativni proizvod u koji su uložili desetke milijuna kuna dobili su potporu od 33.000 kuna, iznio je primjer kako država motivira poduzetnike Zdravko Stipetić iz Holdinga Đaković.

Povezani članci

Who's Online

We have 225 guests and no members online