Zapis o junačkoj pobjedi omiških veterana

Semafor
"Lijepa sportska vijest stigla nam je večeras…"

Lijepa? Zar samo lijepa, Mladene? Eto kakvi ste vi novinari! Mi stvaramo povijest, crtamo nove zemljovide, neki su i krv svoju prolili u bazenu, a vama je to samo lijepo. Lijepe mogu biti žene, zalasci sunca, slike francuskih impresionista, ali naša pobjeda protiv Crvene Zvezde je puno više od toga. Ona je senzacionalna. Spektakularna. Kolosalna. U najmanju ruku! ...

VATERPOLO

SLOVAKIA OPEN 2010

O junačkoj pobjedi omiških veterana...

Piše: Vanja Vlahović
Slike: veterani VK Omiš

Detalj iz Bratislave
Dragulj slovačkog ugostiteljstva, hotel građen za što ugodniji boravak istinskih šampiona

Kad već domaći mediji nisu znali prepoznati razmjere naše pobjede, strani itekako jesu. Eurosport je, recimo, prekinuo emitiranje svog redovnog programa da bi izvijestio o "junačkoj pobjedi omiških veterana", Slovačka televizija je barem desetak puta prikazala usporenu snimku najzanimljivijih trenutaka susreta (možda i nije bila usporena, možda je samo tako izgledala), a Sjeverna Koreja je u čast naše pobjede ispalila plotun. Kako doznajemo, nemali je broj djece rođene u Bratislavi ovih dana dobio ime Nardi, Čova, Kunje ili Gajo, a žena bratislavskog gradonačelnika u subotu je kupila kornjaču i nazvala je po autoru ovih redova.

Zbog svega navedenog, nećemo gubiti vrijeme na pisanje o tome kako je na turniru bilo osam ekipa, a mi smo zauzeli drugo mjesto. Nećemo opisivati ni najljepši trenutak turnira, Gajin zgoditak Rovinjanima, potez istinskog majstora, bravuru od koje je svima prisutnima zastao dah: usredotočit ćemo se samo na utakmicu protiv Crvene Zvezde koju smo, kako je već poznato, okončali rezultatom 2:1 u našu korist.

Detalj iz Bratislave
Čak i najobičnije stvari iz svakodnevnog okruženja mogu poslužiti u podizanju forme. Na ovoj slici vidimo Krunu kako na uličnoj skulpturi uvježbava zahvat koji je tijekom turnira mnogo puta uspješno primijenio na protivničkim napadačima

U utakmicu smo ušli furiozno. Naša je navala u samom startu naprosto pomela protivničke braniče tako da je još prije isteka druge minute na semaforu stajao rezultat 2:0 za nas. Tada naš stručni stožer znalački procjenjuje da nam više nije potrebno zabijati golove jer su nam dva što smo ih već postigli sasvim dovoljna za uspješno privođenje susreta kraju. Omjer upućenih udaraca prema golu od 47:2 u korist naših protivnika stoga može malko zavarati: tog smo se segmenta igre svjesno odrekli kako bi se što pribranije mogli posvetiti obrambenim zadacima. I što reći, na postavljeni catenaccio, granitnu obranu čvršću od ijednog bunkera, naši protivnici jednostavno nisu znali odgovoriti. Do kraja susreta omaknuo im se tek jedan zgoditak, važan samo zbog statistike, odnosno rezultatske kozmetike.

Detalj iz Bratislave
Iako mu to nije bio primarni zadatak, naš snimatelj je zabilježio i ovaj potresni prizor, pokazujući visok stupanj senzibiliteta za socijalna pitanja: težak život beskućnika u Bratislavi

I tako savladasmo favoriziranog protivnika, ponajprije zahvaljujući striktnom provođenju taktike dosad neviđene u povijesti vaterpola: potpunom odustajanju od napadačkih akcija već u ranoj fazi utakmice. Riječ je o toliko briljantnoj strategiji da je Pro Recco, čuvši za ono što su Omišani odigrali u Bratislavi smjesta otpustio trenera jer se "nije sam toga dosjetio", "a u njihovom klubu ima mjesta samo za najbolje" (citati iz otpusnog pisma, op. a.).

Sad je već i skepticima jasno da se nipošto ne radi o pukoj slučajnosti. Serija izvanrednih rezultata koje smo ostvarili u proteklom razdoblju, (Dugi Rat online pravodobno je izvještavao o njima), prometnula nas je u veteransku vaterpolo atrakciju, dajući nam status nalik onome koji Cirque du Soleil uživa u cirkuskom svijetu. Dopustite, poštovani čitatelji, autoru ovih redaka da se na trenutak zadivi vlastitoj genijalnosti: usporedba s cirkusom, iako nastala posve spontano, uistinu ocrtava pravo stanje stvari jer se u oba slučaju radi o nevjerojatnim akrobacijama i vratolomijama na granici mogućega. Uostalom, sljedeća će slika to zorno posvjedočiti.

Detalj iz Bratislave
Majstor s loptom: Gajo prije dvoboja s Rovinjanima demonstrira silu tjerajući protivniku strah u kosti. Sličan potez izveo je i za vrijeme utakmice postigavši ponajljepši zgoditak turnira, pucajući s mjesta na kojem inače igra Čepe

Otkud maleni Omiš odjednom tako visoko u hijerarhiji svjetskog vaterpola? Tajna našeg uspjeha leži u pravilnom radu s veteranskim kadrovima. Dok se drugi klubovi iscrpljuju radeći s mlađim kategorijama, mi smo tu stepenicu naprosto preskočili te svu svoju pozornost usmjerili onom najboljem što svaki sport može ponuditi, veteranima. Usto imamo i izvanredne skaute koji nam regrutiraju igrače tamo gdje ih drugi nikad ne bi ni pomislili potražiti: u staračkim domovima, bolničkim čekaonicama i operacijskim salama, čak i na sprovodima. Simple as that.

Detalj iz Bratislave
Heroji Bratislave. Čuče (s desna na lijevo): Kunje, Tonči i Vanja. Stoje: Gajo, Čova, Kruno, Ivan i trener Marino. Nedostaje: Nardi

Da rezimiramo, u Bratislavi se koncem studenoga odigrao turnir "Bratstva i Jedinstva". Generalni sponzor turnira bila je "Protetika & proktologija", vodeća lokalna trgovina protetičkih i proktoloških pomagala. Omiški veterani pobijedili su svoje vršnjake iz Beograda rezultatom 2:1 te osvojili izvanredno 2. mjesto. Međutim, sezona još traje i za Veliki kristalni globus će se tek trebati izboriti. U sljedećem javljanju, ako ne bude križobolje ili problema s prostatom, a Kruno dostavi foto-materijal, govorit ćemo o turnirima u Igranama i Pieštanima. A sad slijedi

 

MALA ŠKOLA BRANJENJA
(priručnik za golmana-početnika)

Da se podsjetimo, u prošlom smo nastavku govorili o važnosti komunikacije s loptom. Lopte su, kako smo rekli, živa bića i s njima treba razgovarati. Svaki uspješan golman ovladao je ovom vještinom, ali su tek rijetki među njima svoje znanje voljni prenijeti budućim pokoljenjima. Srećom za tebe, mladi golmane, namjerio si se na jednog od takvih.
 
Mala škola branjenja
Trenutak koji odlučio pobjednika turnira u Igranama 2008. godine. Iako se na prvi pogled to ne bi reklo, između omiškog golmana i lopte kojom protivnički igrač izvodi peterac odvija se intenzivna komunikacija. Pogodite gdje je završio šut slovačkog igrača (bijela kapica s brojem 2, za vas koji imate crno-bijele monitore)

U ovom ćemo nastavku govoriti o tome kako se nositi s prigovorima suigrača zbog primljenog zgoditka ili kakve druge beznačajne pogreške. Ovdje se također radi o tehnici unutarnje komunikacije i samospoznaje. Kad se jednom njome ovlada, zaista ju je lako primijeniti.

Zamislimo, mladi golmane, ovu hipotetsku situaciju. Igra se turnir u Pieštanima, utakmica protiv Mađara, a ti u odlučujućoj fazi susreta primiš lob s centra. Ljutiti pogledi tvojih suigrača najednom su uprti u tebe. Što ćeš učiniti? Problijediti? Grist ćeš nokte? Početi zamuckivati? Postati alkoholičar? Ne, mladi moj golmane, ne i opet ne! Vidi se da si neiskusan. Reći ćeš samome sebi: nisam je kriv, kriv je sudac, kriva je magla, kriva je fiskalna politika Vlade Jadranke Kosor, kriv je Bobo što ga nije bolje čuvao, kriv je tsunami, građanski rat u svejedno gdje, ako ga i nema, ti ga izmisli, bitno je da sam sebe uvjeriš da je kriv netko drugi i da to uvjerenje usmjeriš prema vani. Učiniš li to kako treba, tvoja će savjest biti mirna i moći ćeš bez trunke kajanja ponoviti istu grešku, za koju ćeš opet mrtav-hladan okriviti druge.

Mala škola branjenja
Rasparač mreža, ubojica golmana, njihova najgora noćna mora.
Volio bih da te mogu ohrabriti, mladi moj nasljedniče, ali protiv ovakvih nema pomoći.
(Obrati pažnju na govor tijela - visoko podignute ruke i čvrsto stisnute pesnice.
A sve kao da se šali.)


A što ako ti prigovori trener? Postupak je posve isti. Reći ćeš samome sebi da je on ustvari samo mrzovoljan jer mu seksualni život baš i nije na vrhuncu, žena ga vara s čitavom pukovnijom, banka mu plijeni nepokretnu imovinu, zarazio se sifilisom, punica nikako da umre iako je truje, zabrinut je zbog Nostradamusovog proročanstva, potonuća Titanica, pogibije 7 sekretara SKOJ-a, klonovi su među nama, oni nadiru, opsjedaju nas, žderu nam mozgove, kataklizma je pred vratima, samo što nije… Ovo su neke moje pozitivne misli, mantre kojima ja podižem svoje samopouzdanje prije i za vrijeme dvoboja. Dok ne pronađeš svoje vlastite, i ti se možeš služiti njima.

Eto, mladi moj golmane, ključ tvoga samopoštovanja u tvojim je rukama. Prakticiraj ovu tehniku i uspjeh neće izostati. Zapamti, ma što da se dogodi, nisi ti kriv. Krivi su oni. Ti si nepogrešiv.

Detalj iz Bratislave
Zahvaljujući čitaču s usana, više nije tajna o čemu ova dvojica razgovaraju:

Lijevi lik: - Tonči, imate točno pet minuta da otpjevate Marijanu.
Desni lik: - Daj, Jura, od…
Lijevi lik: - Pet minuta, jesi li razumio? Nakon toga ćemo drugačije razgovarati.
Desni lik: - Ne dolazi u obzir! Naš je stav beskompromisan. Na ucjene ne pristajemo

 
O slatka mala Marijana...
O Marijana, slatka mala Marijana, tebe ću čekat ja dok svane dan, orilo se do kasno u noć. U dalekoj tuđini, dok je hrvatski puk snivao snom pravednika, omiški su veterani slavili još jedan veličanstven uspjeh.

 

KONIEC

 

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and one member online

  • admin