Macbeth: Škotski kralj na omiškoj sceni

Macbeth u OmišuOmiški Gradski teatar mladih "Mali Princ" prihvatio se ambicioznog zadatka: postavio je Shakespeareova “Macbetha” u Zimskom kinu u Omišu. Predstavu je režirao profesor književnosti Petar Buljević, koji je ujedno i voditelj teatra, a u radu mu je kroz proteklih pola godine pomagao i glumac Otokar Levaj. U Gradskom teatru mladih već nekoliko godina djeluje "mlađa sekcija" nazvana "Harlekini", a dio članova nastupa i u "Macbethu" (Zlata Terzić, Marta Vukasović, Nikolina Zečić, Mate Tavrić, Antonija Ćosić, Matej Matijević, Ivan Barač...), međutim, odsjek za odrasle formiran je tek prije godinu i pol i već je okupio tridesetak amaterskih glumaca. Neki od njih ipak imaju i filmskog iskustva, poput Marka Kapitanovića koji utjelovljuje Macbetha, a u ulozi Lady Macbeth izmjenjuju se Tereza Mimica i Martina Đerđ ...

KAZALIŠTE

Teatar ‘Mali Princ’ postavio "Macbetha"

Piše: J.Parić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Scenu je osmislio umjetnički tim nazvan Baron d’ Arignac”, predvođen Dinom Banovićem, a rekvizite je izradio kipar Josip Sebeledi, u čemu mu je pomogao i Vedran Urličić. Sebeledi i Urličić također glume u komadu.

Zapitali smo redatelja Buljevića nije li "Macbeth" prevelik zalogaj za relativno nedavno osnovanu družinu; po njegovom sudu, do sada su stekli dovoljno iskustva da se i u njemu okušaju, a imali su i dovoljno vremena za pripreme.

Ovo im je već treća premijera: do sada su postavili "Bazen u dvorištu" talijanskog autora C.M. Pense, priču o mafijaškoj obitelji, i prošloga ljeta komad "Bravura je živit bez lavura", u kojem su koristili dijelove iz Smojina "Malog mista", odnosno priču o braći Domeniku i Galileu.

Omišani se posebno zahvaljuju splitskom HNK, odnosno v.d. intendantu Dušku Mucalu koji im je posudio kostime iz kazališnog fundusa.

Povezani članci

Who's Online

We have 135 guests and no members online