Izložba: Dalmatinka u Parizu

Nikada niste bili u Parizu ili jeste? Neovisno o odgovoru na pitanje dođite vidjeti kako umjetnica vidi Pariz, grad ljubavi, mode i hedonizma. Što nju kao likovnu umjetnicu, prije svega, pa i kao pjesnikinju zanima i koje momente bilježi. Pogledajte izložbu Lili Gluić koja se otvara večeras, u subotu 2.7.2016. s početkom u 20 sati u Galeriji "AZ" Ilirskog sjemeništa na Priku. "Dalmatinka u Parizu" je svakako izložba koja nam donosi miris našeg dalmatinskog smilja i morske soli pomiješan s mirisom opojnih i dugih šetnja zamamnim pariškim ulicama.. a poslije možemo šotobraco na otvaranje 50. Omiškog festivala..

IZLOŽBA

U sklopu manifestacije Dani francuskog jezika i kulture koji se od 27. lipnja do 4. srpnja održavaju u Omišu (po prvi puta), Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, CZK Omiš priređuje izložbu umjetnice Lili Gluić, čiji životopis krasi više od 70 izložbi, od čega su tri predstavljene u Parizu.

Lili Gluić: Dalmatinka u Parizu

Lili Gluić: "Dalmatinka u Parizu"

Piše: Petar Buljević / CZK Omiš

Pariz je grad o kojem smo svi mi sanjali šarene snove kroz glazbu, arhitekturu, slikarstvo ili literaturu. Obično su se elementarne iskre na kojima se je palila apolonska vatra začinjale upravo tu u ovome čarobnom gradu, prijestolnici europske kulture i umjetnosti.

Sve vezano za Pariz kao da ima dodatna magična svojstva i svi oni koji su nekad živjeli u tom čarobnom gradu oblikovali su ga svojom energijom koja struji u dubini grada kao mili pogled svetog zaštitnika siromaha, sv. Germana pariškog. Njegove opjevane vode, sunce, tajnovite ljubavi i raskriljene ruke u molbi, milovanju ili dodiru, dotaknu te kao majčina ruka pune topline i ljubavi.

Pariz je i danas prepun zajedničke iskričave energije umjetnika diljem svijeta, on je i sjecište svega onoga što je bilo stvoreno u ljudskom duhu i ugrađeno u kamen i pergamenu pa svjedoči o nekim divnim, naslikanim danima koje je slikao sam bog Eros u tihom ljubavnom zanosu čarobne Psihe.

Zaključani katanci Lili Gluić predstavljaju zaključana srca zakleta na vječitu vjernost tihoj ljepoti, pod hitrim okom fotografskog aparata ili besmrtnog trenutka koji je postao ogoljen, zaustavljen i besmrtan. Oni predstavljaju vjernost zvuku uličnih svirača koji teče zavjetnim ulicama te poželiš odložiti sve nepotrebne riječi i prepustiti se šumu valova srebrnkaste Seine u koju uranjaš kao u neko čarobno, šareno more koje često znade šumiti u najdubljim snovima.

Dalmatinka u Parizu je svakako izložba koja nam donosi miris našeg dalmatinskog smilja i morske soli pomiješan s mirisom opojnih i dugih šetnja zamamnim pariškim ulicama.

Ilirsko sjemenište - kako ga naći

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online