Hommage Jakši Fiamengu u Omišu

Pjesnički opus Jakše Fiamenga posebno je zadužio klapski Omiš, kojem je podario mnoštvo prekrasnih stihova koje će se zauvijek pamtiti. Hommage Jakši Fiamengu održati će se u Omišu ovog četvrtka, 14.2.2019. s početkom u 18:30 sati u Kuća jezika i kulture, Trg Stjepana Radića 5.
Jakša Fiamengo, rođeni Komižanin, poeziju i druge tekstove objavljuje u časopisima od 1965. godine, a bio je urednik časopisa Vidik, urednik Biblioteke suvremenih pisca itd. U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo. Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa. Od kraja '70-ih godina njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada. Pjesnik, književnik, novinar, akademik, ali prije svega umjetnik vezan za more i život uz njega, ostat će zauvijek dio hrvatske, ali prije svega dalmatinske kulturne baštine i mediteranskog ozračja kojeg je opjevao u brojnim pjesmama koje nam je ostavio u nasljeđe.
Hvala ti Jakša!

Izvor: FB Kuća jezika i kulture Omiš

‘Piva klapa ispo volta’, ‘Dubrovačka jesen’, ‘A vitar puše’, ‘Laku noć Luigi, laku noć Bepina’, ‘Sutra će te ponit’, ‘Nokturno’, ‘Anđele moj’, ‘Nadalina’, ‘U prolazu’… samo je fragment Fiamengovog pjesničkog opusa kojim nas je svih zadužio, i kojem se evo, mi odužujemo, baš ovdje, u Omišu, epicentru klapskog svijeta, kojem je podario mnoštvo prekrasnih stihova koje ćemo zauvijek pamtiti.

Hvala ti Jakša!