Dani naše ulice: Vratila se lipa vrimena dobrosusjedskog druženja i starih dičjih igara

Sićate li se nekadašnjih litnjih ali i prolitnjih popodneva i večeri kada bi susidi izišli ispred svojih kuća i bacili ćakulu. Žene o ricetama, dići, muževima, a potonji o ribolovu, makijama, ili bi zaigrali na tresetu i briškulu, a ako je u blizini koji zjog i na - balote iliti ga buće? I svi za ta vrimena kažu kako su bila lipa, neponovljiva, gušti za sve generacije, no nema ih više - nestala su zauvik.
Dobri susjedi iz 15-ak kuća i stanari dvije zgrade u Omiškoj ulici u Dugom Ratu primjer su da se i danas može družiti i feštati "kao nekad", ako ne i bolje, pa su za djecu i za odrasle iz svoje ulice, ali i sve turiste i prijatelje koji svrate, pripremili izvrsno druženje i zabavu, obilje dobre spize, slane i slatke, vina, piva, nije manjkalo ni glazbe, pisme i dobrog raspoloženja, pa će, eto, nakon već tri godišnja okupljanja, sve ponovit i dogodine!

DANI NAŠE ULICE

Vratila se lipa vrimena starih dičjih igara - franja, priskakanja laštika...

Piše: Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
Foto: Sandra Pavić
Izvor: Slobodna Dalmacija

- A mi smo ih sve htjeli demantirati i evo treću godinu smo opet organizirali "Dane naše ulice", i na kraju vam je na našu stradu, niti 250 metara dugu, došlo više od 700 ljudi, iz cilog Dugog Rata. Za nevirovat - oduševljen prvo što im je ideja stara tek tri godine, kao i njezina realizacije koja je premašila i ona najoptimističnija očekivanja - zbori nam Slavo Kadić, ispred organizatora ove susidske fešte.

Jer upravo je takva i bila, susidska odluka od prije tri ljeta kada je u centru Dugog Rata, Omiška ulica, koja se proteže od crkve do vrtića, dobila novi sloj asfalta, pa su se mještani okupili i sve to proslavili. Stanari 15-ak kuća i dvije zgrade na toj adresi, njih oko 150 počastili su se, isćakulali i djeci, novim pokoljenjima pokazali one stare dječje igre - preskakanje laštika, školicu, vožnju i utrku “karijola”, pa graničara, franje...

To su sve ponovili od lani, kada je bilo gotovo 500 gostiju, a evo sad treći put više od 700!A i spiza je bila domaća, velika teća, odnosno bronzin sa sočivom ili slanutkom, pa obvezni soparnici, te gradele pune i mesa i srdela, pa brujet... pogostili smo se dobro i mi domaći koji smo dobrovoljnim prilozima osigurali sirovine za delicije, i slane i slatke - smije se Kadić, čiji je OPG Konoba Kadić bio zadužen i za domaću kapljicu, od maraštine i debita, do babića i merlota, ali i vrhunskog maslinova ulja za soparnike "zalit", jer kada to od Europe priznato i zaštićeno jelo starih Poljičana, začinite maslinovim uljem samo ove godine ovjenčanim s pet zlatnih kolajni (od toga dvije s natjecanja u Istri, op.ur.), onda znajte da vaša nepca samo mogu - uživat.

- Pa ćemo eto morat i dogodine nešto organizirat, kada se ljudima ovo naše druženje sviđa. Sad ih je došlo više od 700, drugo lito bit će ih i više od tisuću - smije se Slavo Kadić, najavljujući nove akcije dobrih i složnih susjeda iz Omiške ulice u Dugom Ratu.

Povezani članci

Who's Online

We have 256 guests and no members online