Vinko Gale predstavio knjigu o povijesti obitelji Blata na Cetini

U Blatu na Cetini je predstavljena nova knjiga profesora Vinka Gale pod nazivom "Povijest obitelji Blata na Cetini”. Vinko Gale je radio u Srednjoj školi u Omišu 40 godina i 2009. otišao je u zasluženu mirovinu, a ovo mu je već četvrta knjiga od tada. O njoj je, prilikom predstavljanja, govorio magistar povijesti Vicko Bartulović koji se u izlaganju osvrnuo na širi politički okvir u kojem se odigravala povijest ovog dijela Dalmatinske zagore. Autor je iskoristio većinu dokumenata koje govore o ovom prostoru kroz povijest. U knjizi je obrađeno je 250 obitelji i njihova nasljedna loza od 1750. do danas. Obiteljske loze popraćene su i fotografijama koje su obitelji odabrale ...

NASLJEDNE LOZE - PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA PROFESORA VINKA GALE

Piše: Davor Grgat

Osvrćući se na knjigu profesora Gale, rekao je daje ovo prvenstveno znanstveni rad koji j se zasniva na činjenicama, a ne na legendama koje su često prisutne u ovakvim ruralnim sredinama.    

Autor je iskoristio većinu dokumenata koje govore o ovom prostoru kroz povijest. Za njegovu temu najviše materijala je ostavila Venecija, a to su tri popisa stanovništva iz 1725., 1754. i 1799. godine. Iz austrijskog vremena najznačajnije su austrijske mape iz 1834. godine.

I sam autor je naglasio probleme kod kojih se susretao nedostatkom potrebne dokumentacije. Naime knjige rođenih, vjenčanih i umrlih Blata na Cetini su u Drugom svjetskom ratu izgorjele. Knjige parice su se nalazile u Arhivu nadbiskupije splitsko-makarske i autor je za njih saznao u zadnji trenutak.

Who's Online

We have 307 guests and no members online