Primarna Martinina pogreška

Knjiga Martine Dalić “Slom ortačkog kapitalizma” osobno je svjedočanstvo bivše potpredsjednice Vlade o procesu kreiranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sustavnog značaja za RH, takozvanog lexa Agrokor, i primjeni tog zakona u praksi, sa snažnim političkim, dnevno-političkim, ali i ideološkim i vrlo osobnim stavovima i porukama.
U pozadini pravnih i, za sada, ekonomskih uspjeha primjene lexa leži primarna pogreška Martine Dalić, Andreja Plenkovića i tadašnje vlasti, uključujući i Most. Trebali su nakon 10. travnja 2017. novinarima pojasniti kako je nastao zakon i tko je sve u njegovu kreiranju sudjelovao, a da o tome prije nisu mogli detaljnije govoriti kako ih se ne bi optužilo za širenje genovno osjetljivih informacija.
Martina Dalić se u ovoj knjizi pita je li možda netalentirana za politiku kada to tada nije prepoznala kao problem. Veći je, međutim, problem što to i sada ne prepoznaje kao problem, što je vidljivo iz knjige i njezinih istupa. Na tome će trebati raditi i ona i brojni drugi političari u ovoj zemlji. Knjiga Martine Dalić je, glede i unatoč svega toga, itekako vrijedna čitanja, za “profesionalce” i “laike”, čitka, lako prohodna, a iako je pisana odlučnim, nerijetko i drskim stilom, ostavlja dovoljno prostora za polemiku i kritičko čitanje.

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija