Knjige: POPizam Andy Warhola

Popizam Andy WarholaŠezdesete je pomela kulturna oluja – pop art, psihodelija, Bob Dylan, underground filmovi – a u New Yorku je u središtu bio Andy Warhol. Njegov studio, atelje na Manhattanu poznat pod imenom Factory (Tvornica), bio je fokalna točka scene šezdesetih, mjesto gdje je stvorio velika platna s limenkama juhe i kulturnim simbolima koji su definirali popularnu kulturu (pop art), i gdje su se mogli zateći svi, od Lou Reeda i Velvet Undergrounda do Edie Sedgwick. Tamo su snimljene "Djevojke iz Chelseaja" i drugi Warholovi klasici, i tamo je Warhol pomno promatrao to posve nevjerojatno doba. O njemu je s Pat Hackett napisao knjigu "POPizam" koja je i danas zanimljiva zbog svoje anegdotalnosti, duhovitosti i iskrenosti. Knjiga je nedavno u Nakladi Ljevak izašla i u hrvatskom prijevodu ...


KNJIGE:

'POPizam' Andy Warhola i Pat Hacketta

"POPizam" – svjedočanstvo insajdera o dekadi koja je promijenila svijet

Izvor: Naklada Ljevak


Par brzopoteznih o autoru


andy warholAmerički umjetnik Andy Warhol (1927. – 1987.) rođen je kao dijete rusinskih emigranata iz Slovačke.

Nakon vrlo uspješne rane karijere reklamnog umjetnika postao jedno od najpoznatijih imena američke moderne umjetnosti i umjetničke scene koju obogaćuje novim pojmom - popularna umjetnost (eng. pop art).

Warhol je bio jedan od prvih predstavnika pop-arta koji unatoč imenu predstavlja ozbiljan nastavak modernih kretanja u umjetnosti.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online