Privatizacija rijeka i jezera?

Vode u HrvatskojZakon o vodama prošao je prvo čitanje i već je podignuo buru u saborskim klupama, ali i javnosti. Kritičari osporavaju zakon jer sumnjaju da će država otvoriti put za rasprodaju rijeka, jezera i izvorišta strancima te na taj način krpati rupe u proračunu. Novi zakon o vodama propisuje osnivanje Agencija za regulaciju vodnih usluga - cijene vode neće više određivati gradovi i županije već država. Novitet je i status hrvatskih rijeka. Prema modelu preuzetom iz slovenske i mađarske prakse, rijeke neće dobiti status općeg dobra, kao što ima more, već ostaju javno dobro - isključivo u vlasništvu države. No nekretnine na tim rijekama mogu postati privatno vlasništvo ...

 ZAKON O VODAMA

Izvor: Monitor.hr, HRT

S čak 9 i pol milijardi kubika kvalitetne vode Hrvatska je među pet vodom najbogatijih europskih zemalja. Za 20 godina, prema podacima UN-a, potrošnja vode porast će za čak 650 posto, stoga Hrvatska ima prirodno bogatstvo na koje će moćne zemlje sigurno baciti oko.

Novi zakon o vodama propisuje osnivanje Agencija za regulaciju vodnih usluga - cijene vode neće više određivati gradovi i županije već država. Time će se smanjiti divljanje cijena i uspostaviti kontrola nad financijama.

Nadalje, Zakon predviđa da vodovodna i kanalizacijska infrastruktura više ne budu dio stečajne mase propalih komunalnih poduzeća. I njih preuzima država.


Rijeke nisu opće dobro nego vlasništvo države

Novitet je i status hrvatskih rijeka. Prema modelu preuzetom iz slovenske i mađarske prakse, rijeke neće dobiti status općeg dobra, kao što ima more, već ostaju javno dobro - isključivo u vlasništvu države.

No nekretnine na tim rijekama mogu postati privatno vlasništvo.

Upravo u tome kritičari Zakona vide prostor za prodaju izvorišta, crpilišta i tih nekretnina strancima.

Krojači Zakona uzvraćaju - nacionalno dobro nitko ne može kupiti. I tako bi trebalo ostati jer, ako se može vjerovati znanstvenim agencijama, rat za naftu u budućnosti će postati u rat za vodu.


Iz Like dnevno otječe milijardu dolara

Od svih hrvatskih regija posebno je vodom bogata Lika iz koje, prema procjenama stručnjaka, na dan u Jadran otječe količina vode vrijedna oko milijardu dolara. Novac koji bi itekako mogao pomoći u vraćanju dugova.

Kako neslužbeno doznajemo, za partnerstvo u iskorištavanju hrvatskih voda već se prijavljuju Izrael, Cipar i Italija.

No potrebnije od izvozne politke jest saniranje postojeće vodovodne mreže. Zbog njezina lošeg stanja 40% sveukupne vode jednostavno nam protječe kroz prste.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online