Trogir: Predstavljanje Saveza za građansku i etičku Hrvatsku

Ivan GrubišićDon Ivan Grubišić predstavio je u srijedu navečer u Trogiru inicijativu 'Savez za građansku i etičku Hrvatsku'. Na tribini se okupilo stotinjak građana Trogira koji su željeli čuti kakvu političku alternativu nudi nedavno umirovljeni popularni splitski svećenik. Valjda će don Ivan s suradnicima naći vremena svratiti i do Dugog Rata ...


NA IZBORNIM LISTAMA MOGU BITI KOZE, KOKOŠI I JARCI

Don Ivan Grubišić predstavio Trogiranima Savez za građansku i etičku Hrvatsku

Piše: Leo Nikolić / izbori2011.tportal.hr
Izvor: tportal.hr


Don Grubišić koji je zasigurno noćna mora svojim stručnjacima za politički marketing sa svojim asketskim političkim nastupom, lišenim svega suvišnog, nastavlja borbu za inicijativu koja ima za cilj izbor barem jednog člana liste u Sabor.

S druge strane neatraktivan politički nastup u kojem jasno izlaže stavove bez suvišnog podizanja tona u konačnici na razarajući način demontira postojeći politički model u Hrvatskoj.

Na početku tribine je pozdravio građane Trogira, birače devete izborne jedinice u kojoj je i Gračac. Time je ironizirao nakaradni model prekrajanja izbornih jedinica koji je nadživio svog kreatora Franju Tuđmana.

Grubišić u svom političkom programu koji je prezentirao u nekoliko točaka i poglavlja u prvom redu ultimativno traži dokidanje svih političkih privilegija.

'Nisu problem plaće zastupnika, to je najmanja stavka, problem su sve političke privilegije koje hrvatske porezne obveznike koštaju izuzetno mnogo. Ukidanje političkih privilegija nije u programu nijedne stranke na ovim izborima', tvrdi Grubišić.

Drugi važan zahtjev je novo izborno zakonodavstvo.

'Ni ovi izbori neće biti demokratski ni legitimni. Mi ni nakon 20 godina samostalnosti nemamo popis birača. Imamo 500 do 700 tisuća mrtvih duša u zemlji i susjedstvu. Nećemo priznati rezultate ovih izbora, pa makar dobili 50 mandata ili jedan. Hoćemo konačno pravi popis birača u Hrvatskoj', ističe Grubišić.

On smatra nedemokratskom praksom i stranačke liste za izbore i građani nemaju pravo na izbor osoba, već biraju stranke, pa kaže: 'Tako na listi nakon nositelja primjerice na četvrtom mjestu može biti koza, na petom kokoš, a na šestom jarac!'

Program Saveza traži i smanjenje broja zastupnika u saboru na 75 i traži teritorijalnu reorganizaciju Hrvatske na pet povijesnih regija. To podrazumijeva i decentralizaciju državne blagajne u koju se sad slijeva 91 posto novca. Po njihovom modelu regijama bi ostalo 70 posto sredstava, a u centralnu blagajnu 30 posto.

'Turneju Jadranke Kosor sa lopatom po cijeloj državi plaćamo svi mi, porezni obveznici. Nitko tako neodgovorno ne raspolaže novcem građana kao hrvatska politička elita. Živimo u kulturi krađe', kritički je nastavio Grubišić.

Na kraju izlaganja splitski umirovljeni svećenik je dao tribini optimističan ton i izrazio nadu da će program i ideje Saveza za građansku i etičku Hrvatsku naći odjeka u biračkom tijelu.

'Ja sam oslobođen straha, pokušavam raditi za dobro hrvatskog naroda, u mirovini sam ušao u tešku dionicu svog života, no to je moj izbor', završio je Grubišić.

Povezani članci

Who's Online

We have 109 guests and no members online