Novi modeli upravljanja i suodlučivanja u poduzećima i organizacijama civilnog društva

Tribina pod nazivom “Novi modeli upravljanja i suodlučivanja u poduzećima i organizacijama civilnog društva” održala se u srijedu u velikoj dvorani Gradske knjižnice. Civilni sektor predstavljali su sudionici Bojan Islamović iz udruge NAŠ HAJDUK i Zlatko Nikolić iz NK ZAGREB 041, dok su model poduzeća predstavili Stjepan Laće, rukovoditelj u poduzeću AD PLASTIK i Dragutin Varga, sindikalni povjerenik u firmi ITAS-PRVOMAJSKA iz Ivanca. Organizatori su bili Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) i Sekcija mladih SPH, a govorilo se o sudjelovanju radnika i članova u donošenju odluka u njihovim radnim i aktivističkim zajednicama. Svaki od sudionika pokazao je na vlastitom primjeru kako izgleda kada se "mali čovjek" angažira i preuzme odgovornost u vlastite ruke. Varga, čija je firma opstala kroz težak period nakon izbacivanja privatnika s vrha, obrazložio je kako danas sistem savršeno funkcionira u radničkim rukama.., piše Martina Melvan na stanicama Slobodne Dalmacije..

LJUDI, SHVATITE VEĆ JEDNOM

Model firma radnicima savršeno funkcionira

Izvor: Slobodna Dalmacija

Model firma radnicima savršeno funkcionira- Imamo model upravljanja 21. stoljeća, a firmu mogu posjedovati isključivo njezini zaposlenici putem dionica. Prema statutu, svaki radnik vrijedi jedan glas bez obzira na udio dionica koji posjeduje, s tim da nitko ne može imati preko 10 posto. Sav profit prema zajedničkoj odluci ulažemo u novu tehnologiju i obrazovanje mlade radne snage – pojasnio je Varga.

Sličnu priču ima i poduzeće AD Plastik, iako uz više vanjskih suradnika. Firma broji 3.000 zaposlenih u devet tvornica, koji također dionicama drže dobar dio vlasništva...

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 234 guests and no members online