Arhitekti zaljubljeni u glazbu

Ivan ČikešKoja je veza između arhitekture i glazbe? Goran Milaković, novinar Jutarnjeg lista, pribilježio je u ovom članku odgovore svojih sugovornika, arhitekata koji još uvijek imaju problema s odgovorom na pitanje jesam li glazbenik ili arhitekt? Među njima je i naš Omišanin "na privremenom kreativnom radu u metropoli" - Ivan Čikeš, arhitekt biroa "UPI-2M" iz Zagreba za radnog vremena, a navečer drugi tenor klape "Nostalgija"...  - Akord je čista fizika. Postoji, doduše, nešto transcendentno i u arhitekturi i u glazbi, no u temeljima im je prirodoznanstvena osnova. Zato je naša klapa 'inženjera' tako dobra - kaže Ivan ...

Arhitekti zaljubljeni u glazbu

Piše: Goran Milaković
Izvor: Jutarnji List
Link: http://www.jutarnji.hr/nekretnine/arhitektura/clanak/art-2008,12,3,,143454.jl

Arhitektura se naslanja na najrazličitije ljudske vještine pa nije nikakva rijetkost da arhitekti posjeduju višak umjetničkog nerva, koji osim u matičnoj struci zadovoljavaju i u drugim umjetnostima. Ako ju shvatimo kao umjetnost oblikovanja prostora volumenom, srodstvo je između kiparstva i arhitekture već sam po sebi razumljivo. Slično je i sa slikarstvom.

orgulje

O tome svjedoče brojni primjeri, a iz Hrvatske možemo proizvoljno navesti kipara Dušana Džamonju, koji se nedavno svojim rješenjem javio na natječaj za novi Pleso, i slikara Josipa Vaništu koji je bio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

No, veza je između arhitekture i glazbe toliko učestala da za nju, osim puke slučajnosti ili vrlo labavog principa ljudske kreativnosti, mora postojati i drugo objašnjenje.

Ivan Čikeš, Omišanin iz zagrebačkog arhitektonskog biroa UPI-2M, u pokušaju da to objasni ide i korak dalje, ali u smjeru znanosti.

Nenad Borgudan i Ivan Čikeš- Akord je čista fizika. Postoji, doduše, nešto transcendentno i u arhitekturi i u glazbi, no u temeljima im je prirodoznanstvena osnova. Zato je naša klapa tako dobra - kaže Ivan.

Kad završi s AutoCadom i radnim vremenom u uredu, Ivan popije sirovo jaje i odlazi na probe klape Nostalgija u kojoj pjeva drugi tenor.

Među članovima je u internoj upotrebi i naziv Klapa inžinjera jer su svi u njoj uglavnom arhitekti, strojari i kemičari. Kad ne kotiraju nacrte ili ne ispituju vrelište umjetnih vlakana, ovi dečki snimaju studijske albume i osvajaju nagrade

- Upravo nam ovih dana treba izaći šesti studijski album ‘Nostalgia Sacra’, posvećen duhovnoj glazbi. No, pjevam i u drugim zborovima, pa sam tako sa zborom ‘Ivan Filipović’ na olimpijadi zborova osvojio i zlatnu medalju - kaže Ivan Čikeš i dodaje da mu šefovi izlaze u susret kad mu se obaveze na poslu preklapaju s pjevanjem.


Clanak PROČITAJTE VIŠE...

 

Povezani članci

Who's Online

We have 174 guests and no members online