HRT: Od Krila do Kariba i nazad

Sedamdesetak obitelji iz Krila Jesenice u vlasništvu ima više od 190 turističkih brodova. Danas velebna flota, početkom prošlog stoljeća imala je samo nekoliko brodica za ribarenje i prijevoz pijeska, piše Damir Ravlić s HRT-a.
- Ja sam peta generacija pomoraca u mojoj familiji, djed mi je pričao kao je sve počelo s pijeskom, imali su jedan brod od 15 tona, suhu pržinu su krcali i onda je bacali u brod - kaže Ante Ercegović, najstariji brodar Krilo Jesenice. Tek poslije došli su brodovi za vađenje pijeska s kašikom, dok su danas svi u turizmu. Bariša Grubiša prvi je u mjestu počeo s turističkim izletima početkom osamdesetih.
- Jednom prilikom vidio sam u Grčkoj kako rade izlete i počeo sam i ja, danas imam četiri sina koji su u tom poslu, imamo tri broda - jedan u Poreču s kojim od 1985. vozim izlete - kaže Bariša Grubiša, brodar iz Krila Jesenice.
Od drvenih pjeskara, preko malih turističkih brodova, danas su Kriljani došli i do prve motorne jahte "Ajaxaja" koja je krajem 2019. preplovila Atlantik. To je prvi brod iz njihova mjesta koji je izašao iz Mediterana i uputio se u "zimsku" sezonu krstarenja na Karibima. Luksuzna jahta je u vlasništvu obitelji Ercegović. Ivana Ercegović je čak sedma generacija pomoraca u obitelji i nakon osam godina provedenih na brodu danas organizira posadu i booking za Karibe. Sve je više žena iz Jesenica koje rade na brodovima. To kažu da je nesreća, a Ivana Ercegović smatra da je sreća jer, kaže, žena daje pečat koji muškarac ne može, ima poseban pristup gostu i da nisu samo sobarice nego i mornari. Nije lako opstati u tom poslu, tvrde Jeseničani. Uspjeti se može jedino ako radi cijela obitelj.
- Tržište je nemilosrdno i morate pratiti trendove. Moja cijela familija je uključena u to, moji sinovi i ja i ako familija nije uključena, budućnost je neizvjesna, to da ćete imati brod i da niste prisutni na brodu je nemoguće - smatra Anton Rakuljić, brodar iz Krila Jesenice. Brodovi su većinom kupljeni na kredit, cijena im je od 2 do 3 milijuna eura. Kad završi sezona brodovi idu na servis. Na popravcima i održavanju u luci uvijek radi oko 200 radnika. Ove godine za iduću sezonu gradi se i 15 novih brodova. Tijekom sezone brodari iz Krila zapošljavaju više od 1.000 ljudi, a prve sedmodnevne turističke ture na Jadranu kreću već u travnju. Tada će se isprazniti luka u mjestu s najviše brodara po broju stanovnika. Luka Krilo u općini Dugi Rat.

LJEPA PRIČA IZ JESENICA

Od Krila do Kariba i nazad

Tekst i foto: Damir Ravlić / HRT
Izvor: HRT

 

PROČITAJTE I POGLEDAJTE VIŠE..
 

Staro Krilo

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online