Ivan Kujundžić: Krav Maga obranu čini opasnijom nego ikad

Ivan KujundžićSvakodnevno smo, na žalost, svjedoci anomalija u društvu. Nitko više nije pošteđen neugodnosti i opasnih situacija, i u tome se krije vrijednost Krav Mage. Ona se nekome može učiniti brutalnom, krvavom i opasnom, no zapravo je riječ tek o privođenju svrsi čovjekovih prirodnih reakcija u slučaju napada - objašnjava Dugoratski zet Ivan Kujundžić dodajući kako treniranje Krav Mage, vještina obrane u iznenadnim situacijama koje su usavršili Izraelci, ne ovisi ni o spolu, ni o godinama. Štoviše, da se vratimo na stranice crne kronike, zar upravo bakice nisu svakodnevno izložene najdrskijim uličnim prepadima. Uz Krav Magu moguće je naučiti kako torbicu zaštititi te je potom iskoristiti kao moćno protuoružje, a da vam pri tome ništa iz nje ne pofali. U Krav Magi ne postoje kategorije i mjerenje kilaže, a da o natjecanjima i ne govorimo..., kaže Omišanin koji kao jedan od svega 10-ak instruktora Krav Mage u Hrvatskoj uskoro otvara prvi splitski Krav Maga centar u prostorijama Boksačkoga kluba "Marjan" ...

OPASNI OMIŠANIN

Krav Maga obranu čini opasnijom nego ikad

Dugoratski zet Ivan Kujundžić jedan je od 10-ak instruktora Krav Mage u Hrvatskoj

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Kad zagusti najpametnije je uteć’. No, kad je pametan uzmak nemoguć, kad smo prisiljeni uzvratiti, onda se Krav Maga nameće kao najbolja prijateljica.

Riječ je o hebrejskom izrazu za slobodnu borbu koja zapravo označava jedinstveni sustav obrane u iznenadnim situacijama što su ga usavršili Izraelci uvrstivši ga kao obvezatni program u sklopu obuke svojih vojnih i policijskih snaga. A poznato je, kad je vojska u pitanju, da većih stručnjaka od Izraelaca nema. Stoga i Krav Magu treba ozbiljno shvatiti

Nije to šminkerska borilačka vještina, pomodarstvo u bojama s crnom kao kraljicom, niti je u pitanju sport koji pretendira na učlanjenje u olimpijsku obitelj. Krav Maga je, uz dužno poštovanje prema modernim nindžama i kikbokserima, izvlačenje onog najgoreg što svi imamo u sebi u svrhu dobivanja najbolje moguće samoobrane u slučaju uličnog ili, recimo, kavanskog incidenta. Ograničenja nema.

Ivan Kujundžić

Dopušteno je sve, od bijega kroz najbliža vrata, što toplo preporučamo, do korištenja svih priručnih sredstava - boca, stolica, bovana, cigli... - kako biste napadača odvratili od prvotnog nauma. Ako pri tome rečeni napadač završi krvave glave, tko mu je kriv. No, vjerujte, tko jednom na sebi osjeti posljedice kravmagizma, jamačno će drugi put razmisliti isplati li mu se, zbog vlastite ludosti, peglati karticu na bolničkom bankomatu.

Licenciranih instruktora Krav Mage u Hrvatskoj jedva da ima više od deset. Obuka je zahtjevna, skupa i, zašto se lagati, teško izdržljiva. Ivan Kujundžić nedavno se vratio iz Italije, u Rim je stiglo 14 kandidata za instruktora iz cijele Europe, no nakon 40 isposničkih dana ‘papu’ su vidjela samo četvorica.


Noga u međunožje

A među njima i naš sugovornik, Omišanin koji će u prostorijama Boksačkoga kluba ‘Marjan’ od 1. veljače voditi prvi splitski Krav Maga centar. I drugi u Dalmaciji, nakon što su ovu borbu za preživljavanje u Zadru već popularizirali Samir Sedić i Saša Stipanić. A do kraja godine pod Marjanom bi svoju ‘školu’ trebao otvoriti i Slobodan Bonković što samo potvrđuje kako je Krav Maga svjetski hit. Ili, još bolje, s obzirom na stanje u crnim kronikama, Krav Maga je svjetska, pa tako i splitska, potreba.

- Svakodnevno smo, na žalost, svjedoci anomalija u društvu. Nitko više nije pošteđen neugodnosti i opasnih situacija, i u tome se krije vrijednost Krav Mage. Ona se nekome može učiniti brutalnom, krvavom i opasnom, no zapravo je riječ tek o privođenju svrsi čovjekovih prirodnih reakcija u slučaju napada - objašnjava Kujundžić dodajući kako treniranje Krav Mage ne ovisi ni o spolu, ni o godinama. Štoviše, da se vratimo na stranice crne kronike, zar upravo bakice nisu svakodnevno izložene najdrskijim uličnim prepadima.

Uz Krav Magu moguće je naučiti kako torbicu zaštititi te je potom iskoristiti kao moćno protuoružje, a da vam pri tome ništa iz nje ne pofali. U Krav Magi ne postoje kategorije i mjerenje kilaže, a da o natjecanjima i ne govorimo. Fizička sprema također je nebitna. Uzalud napadaču mišići, ako onaj tko se brani zna kako, s čim i gdje udariti. Pri tome su dopušteni svi mogući udarci. I ugrizi. Sve ono što je u sportu zabranjeno, u Krav Magi je dobrodošlo. Može li noga u međunožje? Dapače, samo izvolite!

- Za ovladati ovim načinom borbe potrebno je dvije do tri godine, a ja kao licencirani instruktor svaku ću godinu morati ići na dodatnu obuku. O kakvim je naporima riječ, dovoljno govori podatak da sam tijekom tečaja u Italiji u deset dana izgubio osam kilograma - kaže nam 30-godišnji Kujundžić koji je prije odlaska u Rim danima sparirao s renomiranim borcem Dinom Beloševićem.

U prednosti Krav Mage u odnosu na ‘tradicionalne’ obrambene borilačke vještine Splićani će se moći i sami uvjeriti na seminaru kojega će stručnjaci iz Hrvatskog centra Krav Mage održati 28. siječnja u BK ‘Marjan’. Takvu tehniku, naime, još nisu vidjeli. Prijetnje pištoljem, palicom ili nožem za istinskog Krav Maga maga mačji su kašalj. Sve što su do sada Splićani znali o samobrani past će u vodu. Pa, ako treba, i kako kad zagusti neprimjetno pobjeći.

Povezani članci

Who's Online

We have 460 guests and no members online