Grubišić: Boje me se jer želim promijeniti ugovor s Vatikanom

GrubišićNe jenjava bura koju je podigla izjava splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića da don Ivan Grubišić ne smije politički djelovati, zbog kandidature njegove udruge za Sabor. Mons. Barišić zbog don Grubišića oglasio se još jednom tvrdeći da don Ivanu nitko nije zabranio služiti misu, kako je objavljeno u medijima, te da mu mirovina nije isplaćena zašto što don Grubišić ne želi dati broj žiroračuna, nego mirovinu želi primati isključivo poštom. – Kanon koji nadbiskup spominje kaže da se svećenik ne smije baviti stranačkom politikom, a mi nismo stranka, nego udruga, tj. neovisna lista. Ne borimo se za vlast, nego želimo kao udruga građana sudjelovati u donošenju zakona u Saboru i biti glas savjesti i morala. Pisao sam da su ovi u političkim strankama talibani i idioti, pa neću valjda sada ja osnivati političku stranku! – kaže Grubišić, vjerujući kako je riječ o komplotu crkvenog vrha, HDZ-a i Željka Keruma, koji ga zajednički žele oslabiti u Splitu ...

KANONSKO PRAVO

Grubišić: Boje me se jer želim promijeniti ugovor s Vatikanom

Izvor: DalmacijaNews

– Don Ivan je pozvan da se očituje prima li već neku mirovinu. Ako ne, treba dostaviti broj žiroračuna. On to uporno odbija te zahtijeva primanje novca poštom, što je za nadbiskupiju neprihvatljivo jer su kod nas sve isplate isključivo putem bankovnih računa. Nadamo se da don Ivan Grubišić doista želi svakodnevno slaviti svetu misu, nastavljajući svećenički život u zajedništvu sa svojom Crkvom, piše u pojašnjenju splitsko-makarske nadbiskupije.

Mons. BarišićNadbiskupija bi željela da njezini svećenici iskreno žive u dostojanstvu svoga svećeničkog poziva i u skladu s crkvenim normama – tvrdi splitski nadbiskup, dok don Grubišić kaže kako ga je Barišić morao napasti jer je tako odlučio HBK.

– Meni župnik u župi u kojoj sam sada već tri mjeseca ne da govoriti misu. Pisao sam nadbiskupu da sam župniku ponudio i pastoralnu pomoć i žalio mu se zbog mise. Odgovorio mi je samo da župnik odlučuje tko će mu pomagati, a misu nije ni spomenuo. Očito su se dogovorili – rekao nam je don Grubišić, koji iz medija doznaje što o njemu misli mons. Barišić, ništa službeno nije dobio.

– Kanon koji nadbiskup spominje kaže da se svećenik ne smije baviti stranačkom politikom, a mi nismo stranka, nego udruga, tj. neovisna lista. Ne borimo se za vlast, nego želimo kao udruga građana sudjelovati u donošenju zakona u Saboru i biti glas savjesti i morala. Pisao sam da su ovi u političkim strankama talibani i idioti, pa neću valjda sada ja osnivati političku stranku! – kaže Grubišić, vjerujući kako je riječ o komplotu crkvenog vrha, HDZ-a i Željka Keruma, koji ga zajednički žele oslabiti u Splitu. Grubišić misli da crkvenom vrhu najviše smeta prijedlog njegove udruge da se revidiraju ugovori s Vatikanom, javlja večernji list.

– U samim ugovorima stoji da se mogu promijeniti kad se stanje promijeni. A stanje se promijenilo. Neka narod na referendumu odluči kakvi će oni biti u budućnosti, a ne da Crkva gradi zgrade od oniksa. Neka o svemu odlučuje narod, a ne politikanti. To je abeceda politike, želimo neposrednu demokraciju – kaže Grubišić, tvrdeći da je zabrana služenja mise i uskrata mirovina znak da su sankcije protiv njega i te kako na djelu.

Povezani članci

Who's Online

We have 361 guests and no members online