Vicko Šoljan u Kući Slavnih

Na splitskom autobusnom kolodvoru, u jutarnjim satima 5. travnja ja i gosp. Miljenko Boban, predsjednik HSU-a Splitsko-dalmatinske županije čekali smo gosp. Vicka Šoljana, legendu daljinskog plivanja, ali i predsjednika HSU u Starom Gradu na Hvaru, koji se vraća pun ugodnih emocija i najljepših dojmova iz Kuće Slavnih - International Marathon Swimming Hali of Fame (IMSHOF) i na moje veliko iznenađenje dobili smo eskluzivni intervju.  - „Dosad su u Kuću Slavnih s ovog našeg područja primljeni samo Veljko Rogošić, Krešimir Čosić, posmrtno, Dražen Petrović također posmrtno, Ðurđica Bjedov, Ratko Rudić i ja", - kazao nam je Vicko Šoljan ...

Piše: Davor Grgat
 
Nakon što smo u kafiću malo pročavrljali, šjor Vicko mi se je „otkrio" i kazao:

„Vi ste prvi g. Grgat, koji ćete objaviti ovu informaciju, koju još skrivamo, a evo je vama prvom – „Nominiran u još jednu Kuću slavnih!“, ali o tom potom, kazao je barba Vicko. „Dosad su u Kuću slavnih s područja bivše Jugoslavije primljeni samo Veljko Rogošić, Krešimir Čosić, posmrtno, Dražen Petrović također posmrtno, Ðurđica Bjedov, Ratko Rudić i ja", kazao nam je Vicko Šoljan.

Naš novinar u društvu Vicka Šoljana

Vicko (Vinko) Šoljan novi je član Kuća slavnih - International Marathon Swimming Hali of Fame (IMSHOF) u kategoriji istaknuti sportski dužnosnici, što je najveće priznanje u svijetu koje jedan sportski dužnosnik može dobiti. Ova iznimno ugodna vijest pristigla je u Hrvatski savez daljinskog plivanja iz Lauderdalea na Floridi, gdje se Kuća Slavnih nalazi.
 
Šoljan je rođen 1934. godine u Starom Gradu na otoku Hvaru i već od najranijeg djetinjstva počinje njegov rad na području vodenih sportova: vaterpola, plivanja i daljinskog plivanja u kojem je ostvario najveće uspjehe.
 
Godine 1976. utemeljio je Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, popularni Faros Maraton, čiji je do danas direktor, 1989. g. je njegovom zaslugom Stari Grad dobio organizaciju povijesnog 1. Europskog prvenstva u daljinskom plivanju koje je bilo prvo službeno natjecanje u ovom sportu pod okriljem LEN-e i FINA-e. 

Predsjednik RH Stjepan Mesić čestita Vinku Šoljanu

2001. g. je osnovao samostalni Hrvatski savez daljinskog plivanja čiji je aktualni predsjednik, u svojoj bogatoj sportskoj karijeri odgojio je velik broj vrhunskih maratonaca, državnih prvaka i rekordera, a zahvaljujući i njegovu lobiranju daljinsko plivanje je 2005. god. dobilo status olimpijskog sporta.
 
Tijekom godina postao je jedan od najvećih svjetskih autoriteta u sportu daljinskog plivanja zahvaljujući kojem je mali Stari Grad prerastao u svjetsko središte ovog sporta.