Podstrana: Dobrojutro more!

Ivan AralicaLaureat ovogodišnje 14. po redu podstranske kulturne manifestacije "Dobrojutro more" je književnik Ivan Aralica, kojega je u ime organizacionog odbora predstavio dr. Nediljko Mihanović, a Plaketu predao Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana. Na 14. "Dobrojutro more" recitirana ja poezija dičnih poljičkih sinova, pjesnika Pupačića, Kaštelana, Milićevića, Ercegovića, Klarića, Karamana i Novakovića, koji je posebno zaslužan za oblikovanje i životnost manifestacije, a koja nas je i ovom prilikom okupila oko lijepe hrvatske riječi u prekrasnom ambijentu u Gornjoj Podstrani ...


PODSTRANA

Dobrojutro more!

Tekst i slike: Davor Grgat

Manifestacija Dobrojutro More u Podstrani

Svojim stihovima pozdravili nas naši pjesnici; Miro Rom, Ivan Šarolić, Danica Bartulović, Zoran Jurišić, Branka Mlinar, Jadranka Čolović-Sviličić, Siniša Vuković, Duško Geić, Fabijan Lovrić, Tomislav Marijan Bilosnić, Đuro Vidmarović, Jakša Fiamengo, Tonko Maroević i Božidar Petrač, koji su se u Podstrani predstavili sa po dvije svoje pjesme posvećene moru ili nadahnute morem.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom  Ministarstva kulture RH i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, a priređena je na prepunoj ljetnoj pozornici u Gornjoj Podstrani, i pobudila je veliko zanimanje Poljičana. U Zabavnom programu nastupile su domaća klape "Praska", splitski "Šufit", a program je uspješno vodila Lidija Šegvić.

Manifestacija Dobrojutro More u Podstrani


Razgovor s Ivanom Aralicom

Nakon same svečanosti, bio sam u prilici doznati utiske većine nazočnih, ali ovom prilikom ipak, smatram da je najbolje početi s kratkim razgovorom sa prvonagrađenim, Ivanom Aralicom, koji je rado pristao na razgovor, te je još pod dojmom, pored ostaloga rekao:

Ona znate kao i svaka druga nagrada upozorava vas, da čitalačka publika prihvaća ovo što pišete. I kao potvrda, ta činjenica nad činjenicama, jer činjenica da vas čitaju, ta nagrada ima svoju vrijednost. Ja ne mogu sada reći da mi ta nagrada predstavlja stimulans, jer nisam u tim godinama da bi mi trebao taj stimulans i da bi ga mogao realizirati, ali mogu kazati da osjećam duboko zadovoljstvo da to što se piše nailazi na odjek i priznanje.

Meni je draga još jedna činjrenica, koju sam rekao  i u zahvali što je ovo vezano uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, jer je sav roman, na kojeg je stavljen naglasak, a to je: "Život nastanjen sjenama", zapravo roman o osam dana "Oluje".

Manifestacija Dobrojutro More u Podstrani

Ja sam u tom romanu pokušao odgovoriti na dva krupna potanja u svojoj biografiji, a to je, zašto sam kao dijete od 13 i po godina sudjelovao u partizanima (bio sam partizanski kurir, koji je ostavio pušku i otišao u Drniš, čim se oslobodio).

Ja o tome govorim. I bilo mi je stalo da kažem zašto kao starac sudjelujem u "Oluji" – na svoj naćin. Nisam ja bio po godinama ni u prilici da se ponašam kao ratnik, ali sam pošao, i kao što kaže roman jednim takvim činom, kad ja pišem Proglas po predsjednikovim uputstvima – Srbima, poznati Proglas da ostanu kod svojih kuća. Prema tome, drago mi je, da je upravo takav roman i tako moje pisanje dobilo priznanje, i to baš ovdje, u Podstrani.

Osim toga, postoje čitav niz drugih  stvari koji me vežu za to, a to je taj Poljički duh, Poljičke Republike, koji je izravno uključen u moje djelo, ali dobrim djelom i neizravno, kao oblik otpora našega naroda. 

Dakako da i svako priznanje s te strane prihvaćam od zahvalnosti. Isto su tako imena ljudi, koji su dobili ovakva priznanje tijekom proteklih godina, takva da sam radostan  što se priključujem njima i njihovom djelu. Prema tome, čitav je niz razloga da se toj nagradi kao i svakoj drugoj radujem.

- Kako ocjenjujete organizaciju ovogodišnje manifestacije?

Ja ne bi tu ocjenu davao, mada znam da Vas novinare sve to zanima. Naime, danas sam prisustvovao kao gost okruglom stolu, i dakako da u koncepciji svake manifestacije može se napraviti i ovo i ono, ali mislim da je ovo jadna od mogućih koncepcija. Hoće li se ona dotjerivati ili neće, to je stvar nahođenja ljudi koji to organiziraju. Ali, inače, sama  izvedba  toga, meni se je dopala..

Manifestacija Dobrojutro More u Podstrani

Povezani članci

Who's Online

We have 105 guests and no members online