Kako brendirati Ivana Meštrovića

ivan meštrovićU rodnom kraju Ivana Meštrovića realiziran je iznimno vrijedni kulturno-turistički projekt koji će i u novom svjetlu predstaviti spomeničku baštinu proslavljena kipara. Na šest najznačajnijih točaka postavljene su interpretacijske ploče na kojima su predstavljeni spomenici kulture: crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama (grobnica obitelji Meštrović), zatim stari most koji je sagradio Meštrović, zgrada bivše osnovne škole i antimalarična stanica koje se nalaze jedna uz drugu, obiteljska kuća, vrelo Banovača te novoobnovljena crkva u Gradcu ...


U MEŠTROVIĆEVU KRAJU

Kako brendirati Ivana Meštrovića

Revitalizacija spomeničke cjeline u kraju najvećega hrvatskog kipara

Piše: Jadranka Klisović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

meštrovićev mauzolejRevitalizacija spomeničke cjeline u kraju najvećega hrvatskog kipara projekt je ostvaren zajedničkim snagama Hrvatske turističke zajednice, šibenske turističke zajednice, Općine Ružić i Muzeja Ivana Meštrovića te suradnjom s drniškim gradskim muzejom.

Na šest najznačajnijih točaka postavljene su interpretacijske ploče na kojima su predstavljeni spomenici kulture: crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama (grobnica obitelji Meštrović), zatim stari most koji je sagradio Meštrović, zgrada bivše osnovne škole i antimalarična stanica koje se nalaze jedna uz drugu, obiteljska kuća, vrelo Banovača te novoobnovljena crkva u Gradcu.

Crkva Presvetog Otkupitelja predstavljena je u kontekstu okruženja u kojem se nalazi, a sagrađena je u dijelu Petrova polja te mjesta Ružića i Gradca. Posjetiteljima se na taj način nudi uvid u raznovrsnost hrvatske prirodne i kulturne baštine u Dalmatinskoj zagori, istaknula je u srijedu na šibenskoj prezentaciji tog projekta njegova autorica Zorana Jurić.

Sve spomenute ploče sadrže arhivske fotografije i usporedne tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku. Za one željne više znanja i informacija u ponudi je i tiskani vodič "U Meštrovićevu kraju". Grafičko oblikovanje informativnih ploča, tiskanog vodiča, plakata i letaka potpisuje Viktor Popović iz Splita.

"Lokalna zajednica pružila je veliku pomoć tom projektu", istaknuo je u Šibeniku načelnik Ružića Josip Sučić. Šime Vlašić, direktor županijske turističke zajednice, kaže da je riječ o kapitalnom projektu koji će doprinjeti unaprjeđenju turističkog proizvoda i produljenju turističke sezone. Posebna vrijednost je i u činjenici da se ostvaruje na područjima koja su turistički i uopće slabo razvijena.

Upravo zbog tog elementa projekt, koji je ukupno vrijedan 170.000 kuna, HTZ je pomogao s 96.000 kuna, županijski TZ s 24.000 kuna, Muzej Ivana Meštrovića s 50.000 kuna, a ostatak je iz svog proračuna izdvojila Općina Ružić. Vlašić vjeruje da će taj svijetli primjer nove turističke politike odškrinuti vrata za nove slične projekte.

meštrovićev kip

Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, podsjetio je na projekt koji je prije dvije godine realiziran zahvaljujući financijskom ulaganju Ministarstva kulture od 960.000 kuna s kojima je u podnožju brda Glavica, ispod crkve Presvetog Otkupitelja, sagrađena suvenirnica i manji izložbeni prostor. Samo u prošloj godini crkvu Presvetog Otkupitelja posjetilo je 3.476 posjetitelja, dok ih je godinu dana ranije bilo svega 600.

meštrovićevo djelo

"Prije dvije godine zapravo smo krenuli s drukčijom komunikacijskom tehnikom valoriziranja ostavštine Ivana Meštrovića koja predstavlja hrvatski kulturni brend. Novi projekt predstavit ćemo u petak navečer, u Noći muzeja", najavio je Krstulović Opara ističući veliki značaj što su Otavice uvrštene među 70 hrvatskih muzeja u kojima će se 28. veljače organizirati vrlo posjećena manifestacija Noć muzeja.

meštrovićevo remek djelo


Osvjetljenje brda Glavice

Andro Krstulović Opara komentirao je ponovno raspisivanje natječaja stečajnog upravitelja bivšeg Trgoprometa za prodaju kamene zgrade antimalarične.

"Svaki mogući ugovor o prodaji u startu bi bio nevažeći i proglašen ništavnim. Netko očito oglašava prodaju imovine koja nije njegova. Objekt je hrvatsko kulturno dobro i ne može se prodavati, a mi, zajedno s lokalnom i širom zajednicom, radimo na sređivanju imovinsko-pravnih odnosa ovog i nekih drugih Meštrovićevih objekata", rekao je Krstulović Opara koji je za ovu godinu najavio novi projekt osvjetljenja cijelog brda Glavice.
 

Ivan Meštrović

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and one member online

  • admin