Umro je don Ivan Grubišić

U nedjelju je u Svećeničkom domu u Splitu preminuo don Ivan Grubišić, poznati svećenik koji je predavao na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Bio je inicijator i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split – "Čovjek nadasve", pokretač je i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo, a njegova odlična i vrlo dobro posjećena predavanja mogli smo poslušati i u Dugpm Ratu. Grubišić je autor 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog. Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade "Velimir Terzić", za promidžbu demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine. Don Ivan Grubišić se neko vrijeme bavio i politikom, bio je u Hrvatskom saboru kao zastupnik, a pokušao se kandidirati i na predsjedničkim izborima. Poznat je i kao pokretač tri inicijative - zahtjev za revizijom ugovora s Vatikanom, uvođenjem crkvenog poreza za građane, koji se deklariraju kao vjernici, ali i vraćanjem vjeronauka u Crkve. Smatrao je da bi trebalo uvesti crkveni porez, odnosno da svaki vjernik izdvaja iz svoje plaće i plaća za svoju vjersku zajednicu..

Ivan Grubišić rođen je u lipnju 1936. godine u Dicmu. Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Iako je u mirovini, predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj "Savez za građansku i etičnu Hrvatsku" iza koje je naposljetku ostalo samo niz razočaranih koji su na trenutak pomislili da politika u Hrvata uistinu može biti drukčija i u službi općeg dobra zajednice.

Vodstvo Katoličke Crkve mu je branilo od početka kandidaturu za aktivno bavljenje politikom, izrekli su mu i kazne - nije smio ispovijesti niti voditi mise kao niti nosititi svećeničko odijelo. On se na to žalio. Poznat je i kao pokretač tri inicijative - zahtjev za revizijom ugovora s Vatikanom, uvođenjem crkvenog poreza za građane, koji se deklariraju kao vjernici, ali i vraćanjem vjeronauka u Crkve. Smatrao je da bi trebalo uvesti crkveni porez, odnosno da svaki vjernik izdvaja iz svoje plaće i plaća za svoju vjersku zajednicu.

U siječnju 2016. godine podnio je ostavku u Gradskom vijeću Splita s čime završava njegovo političko djelovanje.

Hrvatska akademska udruga - Split - 'Čovjek nadasve' poziva sve drage prijatelje, poznanike i poštovatelje don Ivana Grubišića na komemoraciju njemu u spomen. Komemoracija će se održati u utorak, 21. ožujka, u 12 sati, u dvorani na tvrđavi Gripe.

Pokop don Ivana Grubišića biti će tih i po njegovoj želji u njegovom rodnom Dicmu.

Počivao u miru.

Povezani članci

Who's Online

We have 375 guests and no members online