Preminuo legendarni Veljko Rogošić

Veljko Rogošić
U utorak, 7. kolovoza 2012., nakon duge i teške bolesti, u KBC-u Split u 71. godini preminuo je proslavljeni hrvatski plivač i maratonac Veljko Rogošić. Svojim rezultatima, pristupom i upornošću Rogošić je postao zaštitni znak tog sporta u nas, idol generacijama mladih plivača koje su dolazile tijekom njegove iznimno duge i bogate karijere...

POSLJEDNJI POZDRAV POSEJDONU

Izvor: Slobodna Dalmacija

Veljko Rogošić je bio velikan plivanja, prvo u bazenima, a potom i daljinskog koje ga je još i više proslavilo, i u bivšoj Jugoslaviji, pa zatim i kasnije u Hrvatskoj, unatoč za sportaša poznijim godinama koje na njega kao da nisu imale utjecaja. Do kraja je Rogošić ostao vjeran svojoj sportskoj ljubavi i iza sebe je ostavio impresivan niz rezultata koji će zauvijek biti upisani zlatnim slovima u svjetsku povijest ovog sporta.

PROČITAJTE VIŠE...

Veljko Rogošić je sudjelovao na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine i u Tokiju 1964. godine, bio je četverostruki prvak svijeta, višestruki svjetski rekorder i sedam puta proglašen je za najboljeg maratonca svijeta.

U svojoj 63. godini (2004.) postao je prvi Hrvat koji je uspio preplivati kanal La Manche. Četiri godine kasnije preplivao je dionicu od Sicilije do Tunisa dugačku 170 kiliometara, spojivši tako Europu i Afriku, a preplivao je i hrvatsku obalu od Savudrije do Prevlake.