Turizam: Kvalitetni apartmani već su prodani

ApartmaniOvih zimskih dana, kada i najveći dio hotelskog smještaja iza zatvorenih vrata tek planira iduću sezonu, neki privatni apartmani, kuće za odmor, vile i stancije u Hrvatskoj već su dijelom prodani za 2010. godinu, a neki, vjerovali ili ne, i za 2011. godinu! Tako je, naime, ovih dana počela prodaja u njemačkom ID Riva Toursu, najvećem turoperatoru specijalistu za Hrvatsku u toj zemlji, iz kojega je nedavno izišao i opsežan katalog sa više od tisuću objekata u domaćinstvima. O tom planu kvalitetnog plasmana smještaja u domaćinstvima u Hrvatskoj u 2010. godini Ružica Mikačić, novinarka slobodne Dalmacije, razgovarala je s Benjaminom Rade, voditeljem Odjela privatnog smještaja njemačkog ID Riva Toursa ...


IZ NJEMAČKOG ID RIVa TOURSA PORUČUJU KAKO JE HRVATSKA I DALJE TRAŽENA


Kvalitetni apartmani prodani već za 2011.


Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Razgovor s Benjaminom Rade, voditeljem Odjela privatnog smještaja njemačkog ID Riva Toursa


ApartmaniID Riva Tours u Hrvatsku dovodi godišnje oko 80 tisuća gostiju, lani je napravljen veliki promet u tisućama privatnih kuća i apartmana na Jadranu, a da nikome nismo dužni niti jednu kunu!


Zašto bi se neki privatni iznajmljivač odlučio raditi ubuduće preko turoperatora, a ne samostalno i s pločom „zimmer frei“ čekati gosta kao do sada?

- Ta vremena su prošla, autocesta je skrenula tokove putovanja, malo tko u turistička mjesta svraća slučajno. ID Riva Tours radi sa više od 3,5 tisuće turističkih agencija u Njemačkoj, tiska kataloge od stotinjak stranica u nakladama od više stotina tisuća primjeraka. Nastupamo na desecima sajmova i posebnih prezentacija, radimo akcije sa novinarima i medijima...

Takvu promociju ne može napraviti niti jedan iznajmljivač samostalno, jer mu je to preskupo, a turoperatoru je to posao. S druge strane, puno je agencija koje samo stave na internetske stranice fotografije apartmana i kuća, bez ikakve obveze, pa ako se što proda dobro, ako ne, ništa.


plaža u dugom Ratu


A kako radi ID Riva Tours, što nudi iznajmljivačima?

- Najprije svaku kuću, apartman ili vilu pogledamo, razgovaramo s vlasnicima i dogovaramo način rada. Nama kao turoperatoru najvažniji je odnos domaćina prema gostu, ljubaznost, trud da se ugodi. Čak i kad je apartman manje luksuzno uređen, ako nije na najboljem položaju, a domaćini su dobri, sve se to kompenzira. Zato ID Riva radi sa svakim svojim iznajmljivačem.

Za cjelokupan booking napravljen do svibnja domaćin dobije 50 posto predujma, ako gost ne dođe, domaćin dobiva naknadu od ID Riva Toursa. Mi smo njemačka tvrtka i poslujemo po zakonima njemačke države, nema improvizacija.

Najčešći su prigovori iznajmljivača kako im vaša provizija povećava cijenu?

- To je pogrešna percepcija jer to nije tako. Mi s iznajmljivačem dogovaramo cijenu koja odgovara usluzi, koja može proći na tržištu. Mi ne radimo na način da nam iznajmljivač kaže koja je njegova cijena pa mi na nju „nadograđujemo“ svoju proviziju, pa ako ide dobro, ako ne, nema veze.

Ovdje mi preuzimamo odgovornost za promociju, plasman, rezervacije, ulažemo značajna sredstva u to. Naša ulaganja su više od milijun eura u promociju i nama je svakako u interesu imati pune kapacitete koje smo zakupili.

Plaćamo proviziju i za 3,5 tisuće agencija i subagenata sa kojima radimo u Njemačkoj. Tek nam svaki sedmi katalog donese kupca, dakle šest ih se distribuira bez ikakve zarade.


plaža u Dućama


Događa li se da turoperator promovira i dovede gosta, a onda iznajmljivač gostu izravno ponudi nižu cijenu i vi izgubite jedno domaćinstvo?

- Naravno, događa se i to, ali gosti ne vole takve „aranžmane“ jer se osjećaju prevarenima. Zbog toga ćemo i mi i iznajmljivač izgubiti trajno tog gosta, a dobit će ga druga zemlja.

Povezani članci

Who's Online

We have 518 guests and one member online

  • admin