Ambasada Srbije u Zagrebu: Nećemo u Gata

andrija pivčevićKomemoracija povodom talijansko-četničkog zločina počinjenog 1. listopada 1942. godine u Gatima, Čišlima i okolnim poljičkim selima ni ove godine neće izostati. Tradicija je to koja se u podmosorskim selima prenosi s koljena na koljeno. Da se ne zaboravi. Tradicija je i da se svake godine na komemoraciju pozivaju najviši hrvatski dužnosnici, baš kao i talijanski odnosno srpski veleposlanik u Republici Hrvatskoj. Hrvatski političari, naravno, pozive nikad nisu odbijali, dapače, prihvaćali su se i pokroviteljstva nad ovom tužnom manifestacijom, pa je tako ove godine, na 70. obljetnicu pokolja, pokroviteljstvo osobno preuzeo predsjednik Ivo Josipović. S ambasadorima p(r)ozvanih zemalja bilo je, međutim, manje sreće. Ipak, talijanski  se veleposlanik Alessandro Pignatti, nakon godina čekanja, lanjskoga listopada ukazao u Gatima, te se, praćen suznim, ali zahvalnim pogledima okupljenih mještana, poklonio pred križem na kojemu su ispisana imena žrtava. Malih i velikih Poljičana. A ubijeno ih je, što metkom, što nožem, devedeset i šest. Jednog vijenca, međutim, neće biti. I to baš onog kojega Poljičani, iskajući zadovoljštinu na kojoj im nije zamjeriti, željno iščekuju. Veleposlanik Republike Srbije još je jednom ignorirao dopis iz Gata. A u telefonskom razgovoru je i vašem reporteru potvrđeno kako gospodinu Stanimiru Vukićeviću ni na kraj pameti nije pojaviti se među Gaćanima, a kamoli pokloniti se ili zatražiti oprost ...

GATA

Komemoracija povodom talijansko-četničkog zločina počinjenog 1. listopada 1942. godine u Gatima

Ambasada Srbije u Zagrebu: Nećemo u Gata! Pa kakve veze ima Srbija s četnicima?

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Talijanski  se veleposlanik, nakon godina čekanja, lanjskoga listopada ukazao u Gatima, te se, praćen suznim, ali zahvalnim pogledima okupljenih mještana, poklonio pred križem na kojemu su ispisana imena žrtava. Malih i velikih Poljičana. A ubijeno ih je, što metkom, što nožem, devedeset i šest. Bez jednoga roditelja ostala su 174 djeteta, a bez oca i majke 25 djece.

- Prihvatio sam vaš poziv da dođem na ovu svečanost jer sam znao da ćete me dočekati kao prijatelja te bih, kao prijatelj, od vas zatražio oprost za zlodjela što su ih pripadnici talijanske vojske u Drugom svjetskom ratu počinili nad stanovništvom ovoga kraja - bile su riječi talijanskog ambasadora Alessandra Pignattija. Riječi za povijest.

Njegova nasljednica, Emanuela D'Alessandro, poziv također nije odbila. I ona će se, među brojnim uglednicima, u nedjelju pojaviti u Gatima. S vijencem u rukama.

Jednog vijenca, međutim, neće biti. I to baš onog kojega Poljičani, iskajući zadovoljštinu na kojoj im nije zamjeriti, željno iščekuju. Veleposlanik Republike Srbije još je jednom ignorirao dopis iz Gata. A u telefonskom razgovoru je i vašem reporteru potvrđeno kako gospodinu Stanimiru Vukićeviću ni na kraj pameti nije pojaviti se među Gaćanima, a kamoli pokloniti se ili zatražiti oprost.

- Da je na taj skup pozvan cijeli diplomatski zbor onda bismo se vjerojatno odazvali, a ovako zaista nema smisla da idemo. Uostalom, kakve veze Republika Srbija ima s četnicima?! Zločin, naravno, osuđujemo, ali s onim što se dogodilo u Gatima Srbija nema ništa - poručeno nam je iz srpske ambasade sa zagrebačkog Pantovčaka.

komemoracija u Gatima

No, to nije jedini razlog nedolaska u omiško zaleđe. Da je, naime, riječ o komemoraciji za žrtve ustaškog režima onda bi, priznaju u veleposlanstvu Srbije, zasigurno našli vremena za jednodnevni posjet.

- Mi stalno obilazimo stratišta na kojima se odaje počast nastradalima za vrijeme ustaškoga režima i jednostavno nemamo vremena za ostala mjesta. Kad biste znali koliko poziva dnevno dobivamo shvatili biste o čemu vam govorimo - brane se u srpskoj ambasadi.

Na pitanje zbog čega u veleposlanstvu pri odabiru komemoracija razlikuju srpske žrtve od srpskih zločinaca nismo, pak, dobili odgovor. Zapravo, jesmo. Rečeno nam je, naime, da im je, citiramo, takva praksa.

- Kad spominjete zločin u Gatima uistinu ne razumijemo u kakvom svojstvu bismo se mi trebali tamo pojaviti. Postojalo je puno četničkih grupa, ne samo po Hrvatskoj, nego i po Bosni, pa gdje bismo došli kada bismo sva mjesta gdje su počinjeni zločini obilazili. I to zločini s kojima, ponavljamo, Srbija nema nikakve veze - zaključuju u zagrebačkom veleposlanstvu Republike Srbije.

Pokolj u Gatima, podsjetimo, počinili su četnici iz Knina i Popova polja pod vodstvom popa Đujića, a nebranjeno selo i goloruke seljane velikodušno su im prepustili talijanski vojnici.

- Talijanima se nije problem ispričati, oni znaju što je njihova vojska činila. Srbi, s druge strane, to nikada neće priznati - kaže nam Marko Jareb, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

andrija pivčević


Kokarda i petokraka

Jareb napominje kako je Narodna skupština Republike Srbije 2004. godine posebnim zakonom izjednačila četnike s partizanima svrstavši ih tako na stranu antifašista, premda je svima, veli, jasno da četnički pokret s antifašizmom, a kokarda s petokrakom, nema nikakve veze.

- Odgovor kojega ste dobili u srpskom veleposlanstvu je bezobrazan, ali i tipičan za službenu srpsku politiku. I dok se o stradanjima Srba u Drugom svjetskom ratu sve zna, u Beogradu ne žele ni čuti za stradanja Hrvata. Zamislite da se njihov predstavnik pojavi u Gatima, pa to bi bilo priznanje da su surađivali s fašistima i rušenje obrane četništva prema kojoj su se sljedbenici Draže Mihailovića borili protiv Talijana i Nijemaca - zaključuje Jareb.


Poljičani: Pružili smo im ruku...

Organizatori komemoracije poziv srpskom veleposlaniku Stanimiru Vukićeviću osobno su uručili. Nedavno ih je, naime, primio u svom zagrebačkom uredu.

- Vukićević je bio ljubazan, te je iskazao razumijevanje za našu inicijativu, no dodao je kako se oko dolaska u Gata mora konzultirati s Vladom u Beogradu. Izjava koju sada čujemo sasvim je, pak, neprimjerena, jer naša namjera je bila pružanje ruke pomirenja, te potvrda da Hrvatska i Srbija, oslobođene bremena prošlosti, mogu ići zajedno prema mirnoj budućnosti - kaže Zdravko Vladanović, predstavnik Udruge zagrebačkih Poljičana 'Sveti Jure'.

počast nastradalima

Povezani članci

Who's Online

We have 228 guests and no members online