Obnovljivi izvori energije: Neka vaš krov zarađuje za vas

solarni krovAko imate krov nad glavom – ili ga sad gradite – imate i priliku "upregnuti" ga da vam uštedi i zaradi nimalo zanemarivu svotu novca. Hrvatska podružnica španjolska tvrtka Worldnewenergy, piše Mladen Krnić na stranicama Slobodne Dalmacije, donosi zanimljiv projekt iznajmljivanja krovova za proizvodnju energije koji vlasniku osigurava zaradu i struju potrebnu za svakodnevni život, te besplatno grijanje vode i potporu grijanju prostora. Na krov vaše stambene kuće, poslovnog objekta, turističkog apartmana, hotela,.. splićani mogu po principu "ključ u ruke" postaviti "solarni krov" koji će proizvoditi napon, dakle struju, i uz nju toplinsku energiju ...

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Neka vaš "sunčani" krov zarađuje za vas

Worldnewenergy donosi u Hrvatsku zanimljiv projekt iznajmljivanja krovova za proizvodnju energije koji vlasniku osigurava zaradu i struju potrebnu za svakodnevni život...

Piše: Mladen Krnić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Svakom građaninu koji u vlasništvu ima krov nudi se mogućnost da ga iznajmi za svojevrsnu krovnu, odnosno sunčevu elektranu. Za to se dobiva novčana naknada utvrđena ugovorom, kao, uostalom, i prethodna stavka o besplatnom korištenju topline (svojevrsnog “nusproizvoda” u proizvodnji struje iz sunca).

"Sunčani krov" dobije se po sistemu “ključ u ruke” u skladu s estetskim kriterijima i iznajmljivač nema, osim posjedovanja građevinske dozvole, odnosno lokacijske za objekte podignute prije 1968. godine, baš nikakvih obveza oko prikupljanja papira (u klasičnom dosadašnjem postupku valja pribaviti desetke različitih dozvola i pečata) niti, pak, oko postavljanja i rada postrojenja, jer se o tome brine tvrtka Worldnewenergy.

Worldnewenergy uspostavlja proizvodnju solarnih modula u Splitu i eto prilike za zapošljavanje nemalog broja djelatnika, to više što će ovdje biti proizvodna i izvozna baza za susjedne i druge europske zemlje, i svakako – bit će to proizvod "made in Hrvatska".

PROČITAJTE VIŠE...


solarni krov 

HEP: Pozdravljamo projekt

Savjetnika direktora Elektrodalmacije, dipl. ing. Željka Kovačevića, posvećenog problematici obnovljivih izvora energije, zamolili smo za komentar na temu sunčeve “tvornice” struje i topline na krovovima:

- Pozdravljam projekt Worldnewenergy u suradnji sa firmama Subsidium i Sublux, jer prednosti afirmira i naša nastojanja, pa i obveze, u pogledu povećanog korištenja alternativnih izvora energije. Direktiva o korištenju izvora usvojena je 2008. godine u Europskom parlamentu i cilja na povećanje energetske efikasnosti za 20 posto do 2020., te na povećanje udjela obnovljivih izvora u potrošnji energije za 20 posto u istom razdoblju.

Obnovljivi izvori imaju potencijal pružiti 4000 puta više energije od trenutačnih svjetskih potreba, a sada sudjeluju tek s jedan posto u ukupno proizvedenim količinama, ako se ne računaju velike hidroelektrane.

Pilot-projekt u Sinju

Prva hrvatska i, dakako, dalmatinska solarna elektrana na bazi Worldnewenergy patenta, svojevrsno pilot-postrojenje za “ujedinjenu” proizvodnju struje i toplinske energije, spremna je za uključenje u Sinju, na objektu gospodina Željka Markovića, koji ovako obrazlaže svoj pionirski postupak:

- Osobno sam u sličnoj struci, bavim se klimatizacijom, i kad sam se upoznao sa svim mogućnostima i bonitetima ponuđenog projekta, sa zadovoljstvom sam iznajmio svoj krov računajući na velike uštede u troškovima za grijanje vode i prostora. Radovi su obavljeni, estetetikom sam vrlo zadovoljan, sve je sređeno za početak rada i uvjeren sam da će nakon mene mnogi po uštede krenuti - na vlastiti krov.

Povezani članci

Who's Online

We have 1250 guests and no members online