U turizmu prvih pet mjeseci - razlog za optimizam

sezonaJedno je sigurno - vrijeme ide u prilog turističkoj sezoni. Prvih pet mjeseci razlog su za optimizam. U Hrvatskoj je ostvaren veći broj dolazaka i noćenja, no tek sada dolazi ono pravo - špica sezone. Istra je opet briljirala. U prvih pet mjeseci bilo je za trećinu više gostiju nego lani. Dobri su rezultati i u Dalmaciji. Na Jadranu su turisti iz cijeloga svijeta, a sve je više Britanaca. Tamošnji ljubitelji elektroničke glazbe čak su i svoj festival odlučili održati u Makarskoj. Kažu, Hrvatska je najuzbudljivija zemlja u Europi. Zabavljati se vole i Talijani, ali pitanje je koliko će ih ove godine doći na Jadran. Predviđanja nisu dobra - umjesto 39 milijuna, na odmor će ih ove godine samo 33, pa će ih i kod nas biti manje. Ali zato su nam Nijemci i Austrijanci i uz tradicionalno najbrojnije goste - Čehe i Slovake - i dalje vjerni. Već ih je neusporedivo više nego lani. A najviše novih gostiju dolazi iz Poljske i Japana. Iako su pokazatelji za prvih pet mjeseci dobri, hotelijeri tvrde da nas čeka teška godina. Iznajmljivači privatnog smještaja očekuju sličan ili bolji rezultat nego lani, unatoč tradicionalnoj boljci - prekratkoj sezoni ...

TURIZAM

U Hrvatskoj je ostvaren veći broj dolazaka i noćenja, no tek sada dolazi ono pravo - špica sezone

Izvor: HRT

U Udruzi putničkih agencija umjereni su optimisti. Kažu da Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre neće bitno utjecati na dolazak turista.

Uspjeh turističke godine znatno će utjecati i na stanje u gospodarstvu. Od turizma se već tradicionalno očekuje da bude poluga koja će ga vući naprijed.

U situaciji kad pada sve ono što ne bi trebalo, to postaje još važnije.

Povezani članci

Who's Online

We have 288 guests and no members online