Maturalac: Lloret de Mar odlazi u prošlost?

tri maturantaKao i uvijek slijedeći europske trendove, i Hrvatska će se okrenuti snažnom privlačenju domaćih gostiju. "Ostani u Hrvatskoj" i "Upoznaj Hrvatsku" akcijske su mjere kojima će Hrvatska turistička zajednica s Ministarstvom turizma mamiti Hrvate da ne putuju preko granice već da ostanu u zemlji. Tako su smislili ove dvije akcije misleći na prazne džepove roditelja koji padaju u nesvijest pri pomisli na maturalno putovanje svojih potomaka u 'daleku' Španjolsku ili pak Češku. 'Ostani u Hrvatskoj' akcija je kojom će se ravnatelje škola poticati da svoje đake na ekskurzije vode upravo na lokacije u Hrvatskoj. Preko turističkih agencija, Ministarstvo će sa 200 kuna subvencionirati svakog đaka koji se odluči maturalac provesti u Hrvatskoj; roditeljima jeftinije, a hoteli puni i izvan sezone..., piše Vlatka Polšak Palatinuš na stranicama T-Portala ...


OSTANI U HRVATSKOJ

Maturalci već od 1.500 kuna

S obzirom na drastičan pad od čak 13 posto domaćih turista prošle godine, ali i prazne džepove potencijalnih Hrvatskih turista, HTZ i resorno Ministarstvo krenuli su u ofenzivu na hrvatske goste

Piše: Vlatka Polšak Palatinuš / T-Portal
Izvor: T-Portal

Preko turističkih agencija, Ministarstvo će sa 200 kuna subvencionirati svakog đaka koji se odluči maturalac provesti u Hrvatskoj; roditeljima jeftinije, a hoteli puni i izvan sezone. Tako će, doznajemo, maturalci trajati pet dana, tj. četiri noćenja, a učenici će odsjedati u hotelima s dvije ili tri zvjezdice.

Maturalci već od 1.500 kuna

maturalacNo koje su to lokacije koje bi trebale zamijeniti ludi noćni život u španjolskom Lloret de Maru, prekrasnu povijesnu jezgru Praga ili tuniske dine?

U HTZ-u pojašnjavaju da će učenici iz kontinentalne Hrvatske maturalce provoditi u Dalmaciji i Istri, oni pak iz Dalmacije u središnjoj Hrvatskoj. Tako će najatraktivnije lokacije biti na prvom mjestu Dubrovnik, Istra te Varaždin.

Očekuje se da će čak jedna trećina maturanata svoje putovanje provesti upravo u Hrvatskoj. Hoće li oni time biti zadovoljni, sumnjamo, no njihovi roditelji zasigurno hoće. Osim brige manje što im 17-godišnje dijete jezdi Europom, maturalci u Hrvatskoj bit će osjetno jeftiniji; njihova će cijena biti već od 1.500 kuna naviše.


Turizam u neturističkim regijama

Akcijski plan Upoznaj Hrvatsku odnosi se pak na turističke ture neturističkim dijelovima Hrvatske, poput Slavonije. Programi će biti tematski, vezat će se na manifestacije, ali i interesne grupe.

Tako će ljubitelji arheologije i povijesti obilaziti arheološke lokalitete, ljubitelji ptica moći će omiljene životinje promatrati u njihovom izvornom staništu (u svijetu popularni 'bird watching'), a vinoljupci će uživati u vinskim turama.

'Konkurenti rade na tome da sačuvaju domaće goste. Čak je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naložio svojim suradnicima da godišnje odmore provedu u Francuskoj', rekao je ministar Bajs i dodao da je u Hrvatskoj tek 13 posto domaćih gostiju, dok je u Francuskoj taj postotak nevjerojatnih 60 posto.

maturalno putovanje

Povezani članci

Who's Online

We have 336 guests and one member online

  • admin