Zašto je sezona na Mediteranu uvjerljivo najkraća u Hrvatskoj

Hrvatski turizam i dalje posluje s vrlo visokom sezonalnošću, uz neke iznimke glavnina prometa ostvaruje se u dva ljetna mjeseca uz blage naznake rasta posezone, a eventualan rast predsezone izrazito je ovisan o rasporedu praznika. Također, imamo najkraću sezonu na Mediteranu i to zato što Hrvatska ima značajno manje hotela od konkurencije, pokazala je još jednom najnovija analiza Hrvatske turističke zajednice napravljena na temelju rezultata u protekle dvije, odnosno šest godina. Pokazalo se tako da se oko 50 posto dolazaka, kao i više od 60 posto noćenja realizira u srpnju i kolovozu. Štoviše, ostaje primjetan trend dominantnog kolovoza dok čak i srpanj, nakon relativno kontinuiranog pada udjela, tek u 2015. ponovno dobiva na značaju. Krivulja distribucije turističkog prometa domaćih turista različita je od krivulje prometa stranaca, posebice kada su u pitanju dolasci koji su kod domaćeg turističkog prometa znatno ravnomjernije raspoređeni tijekom čitave godine. Jednako je s noćenjima, iako koncentracija prometa na srpanj i kolovoz ipak ostaje naglašena. Posezona je ipak jača nego predsezona i ima jači rast, vrlo vjerojatno zbog još uvijek toplog vremena, pogotovo kad su jadranske županije u pitanju. Promet pokazuje blagu tendenciju ili pak stagnaciju pada prometa u razdoblju od siječnja do lipnja, uz istovremeno povećanje prometa u razdoblju rujan–prosinac, pogotovo kod domaćih gostiju. Strani turisti Splitsko-dalmatinsku županiju preferiraju tijekom ljeta pa se u srpnju i kolovozu ostvaruje više od dvije trećine 2/3 stranih turističkih noćenja, a promet u pred i posezoni gotovo je izjednačen..

Piše: Marija Crnjak / Poslovni.hr
Izvor: Poslovni.hr


Hrvatska i dalje ima kraću sezonu od svih svojih mediteranskih konkurenata, Španjolske, Grčke, Italije i Portugala čije su krivulje sezonalnosti međusobno slične. U HTZ-u ističu kako se razlika u sezonalnosti može protumačiti i razlikama u strukturi smještajnih kapaciteta, drugim riječima Hrvatska ima premalo hotela.

Naime, krivulja sezonalne distribucije prometa u hrvatskim hotelima znatno je sličnija krivuljama rezultata konkurenata, što nije slučaj s kampovima te posebice sa smještajem u domaćinstvima, koji su snažno fokusirani na usko vremensko razdoblje vrhunca ljetne sezone. Da imamo više hotela imali bi i dulju sezonu, pokazuje i ova analiza.

Povezani članci

Who's Online

We have 248 guests and one member online

  • admin