Ugostitelji, imate li sve za fiskalizaciju?

blagajnaHrvatski sabor donio je danas Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, po kojemu se od početka iduće godine uvode fiskalne blagajne koje bi trebale osigurati da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini stvarno evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika. Prvi obveznici fiskalizacije moraju već od 1. siječnja imati digitalni certifikat koji se u postupku fiskalizacije koristi za elektroničko potpisivanje elemenata računa, kao i za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka, internetsku vezu i programsku podršku za elektroničko potpisivanje računa. Oni koji prvi moraju rješiti sve uvijete i uvesti fiskalne blagajne su veliki i srednji poduzetnici, te svi ugostitelji. ...

UGOSTITELJI I SREDNJI PODUZETNICI

Imate li sve za fiskalizaciju?

Izvor: Bug.hr, MB

Ni Ministarstvo ni Porezna uprava ne propisuju kakve blagajne trebaju biti ni za kakav se softver korisnik treba odlučiti sve dok je izdani račun pravilno ovjeren i poslan u Poreznu upravu kako bi dobio svoj JIR (jedinstveni identifikator računa), nakon čega se izdaje kupcu. Sve to predviđa Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Obveza izdavanja računa putem prilagođenih elektroničkih naplatnih uređaja značiti će za neke obveznike fiskalizacije obvezu nabavke uređaja, dok mnogima koji već imaju adekvatne uređaje značiti samo nadogradnju.

Oni koji prvi moraju riješiti sve uvjete i kupiti certifikate (vrijedne 300 kuna za pet godina korištenja) su veliki i srednji poduzetnici, te svi ugostitelji.

ugostitelj

Kako smatraju u Poreznoj upravi, ovime će se uvesti disciplina li zemlji koja ima veliku razinu utaje poreza.  Po onome što se prijavljuje proizlazi da učešće prometa u gotovini kod tih poreznih obveznika ne prelazi iznose od 15% ukupno ostvarenog prometa. Pritom prednjače ugostitelji i mali trgovci, koji su prema analizama Porezne uprave prijavljivali dohodak od 100 kuna.

Od fiskalizacije se ne mogu braniti ni nedostatkom internetske veze jer iz sadašnju zastupljenost mobilnih internetskih veza to će im biti uvaženo jedino temeljem potvrde HAKOM-a. Ako internetskog signala nestane, sustav funkcionira tako da šalje račun Poreznoj upravi sve dok on ne prođe, što maksimalno smije trajati 48 sati.

U međuvremenu se kupcu ili korisniku usluge može izdati račun bez JIR-a, ali to Porezna onda može naknadni provjeriti. U slučaju totalnog kvara uređaja, treba nabaviti ovjeru na knjizi računa.

Povezani članci

Who's Online

We have 617 guests and no members online