Nisu problem samo decibeli, nego i vrsta glazbe

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u turističkoj sezoni oduvijek je bila prepreka za suživot lokalnog stanovništva te vlasnika kafića u stambenim i hotelskim zonama. I dok potonji tvrde kako su noćni provodi koje prati jaka zvučna kulisa sastavni dio turističke ponude, lokalno stanovništvo koje živi u kućama ili stambenim objektima koji se naslanjaju na ugostiteljske objekte uzvraća kako zbog "glazbenog terora u sitnim noćnim satima jedva čekaju kraj ljeta i sezone". Ugostitelji pak prigovaraju da će se zbog restriktivnog radnog vremena većina turističkih odredišta prometnuti u "odredišta za umirovljenike", a njihovi lokali bankrotirati ...


SUŽIVOT
 
Nisu problem samo decibeli, nego i vrsta glazbe

 
Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u turističkoj sezoni oduvijek je bila prepreka za suživot lokalnog stanovništva te vlasnika kafića u stambenim i hotelskim zonama
 

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
U većini turističkih odredišta diljem Dalmacije ugostiteljski objekti mogu raditi do jedan sat u noći. Glazba se gasi ili stišava u ponoć, a ako se pojačanim decibelima uznemiruju građani ili ne poštuje odluka o radnom vremenu, policija, inspektori i mjerodavna lokalna uprava mogu prekršiteljima odrediti novčanu kaznu za remećenje javnog reda i mira, privremeno zatvoriti lokal ili skratiti vrijeme poslovanja.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u turističkoj sezoni oduvijek je bila prepreka za suživot lokalnog stanovništva te vlasnika kafića u stambenim i hotelskim zonama.
 
I dok potonji tvrde kako su noćni provodi koje prati jaka zvučna kulisa sastavni dio turističke ponude, lokalno stanovništvo koje živi u kućama ili stambenim objektima koji se naslanjaju na ugostiteljske objekte uzvraća kako zbog "glazbenog terora u sitnim noćnim satima jedva čekaju kraj ljeta i sezone".
 
Tako je nedavno u Slatinama, malom turističkom mjestu na otoku Čiovo koje se nalazi u sastavu splitske administrativne uprave, policija intervenirala na prijavu jednog mještana čiji je poziv prekinuo bučni 'samba party' koji se na terasi tamošnjega kafića nastavio i nakon ponoći.
 
Točno 15 minuta nakon pola noći policija je došla u kafić i prekinula zabavu. Gosti su se razbježali, ali su zato zaratili vlasnik ugostiteljskog objekta i revni mještanin koji je poručio da će nastaviti s prijavama, jer da i on u svom apartmanu ima turiste kojima zvučni teror remeti noćni san.
 
Vlasnik trogirskoga hotela u staroj gradskoj jezgri svojedobno je zbog buke, koja je noćima treštala iz jednog obližnjeg restorana, bio doveden u neugodnu situaciju, jer su njegovi gosti prijetili otkazivanjem smještaja ne mogavši otrpjeti gromoglasnu zvučnu kulisu.
 

Buka kao najvažniji dio turističke ponude
 
Slični izgredi događaju se i u drugim turističkim odredištima, dijelom i zbog nepostojanja jasne kategorizacije ugostiteljskih objekata, pa tako ima slučajeva da kafić ili, još gore, restoran zapravo 'glumi' diskoteku i proizvodi decibele od kojih se trese cijelo mjesto.
 
"Opsjednuti smo bukom kao da je ona najvažniji dio turističke ponude. Tijekom svoje višegodišnje karijere u turizmu proputovao sam svijet i vidio kako drugi osmišljavaju turističku strategiju, no nigdje nisam naišao na takvu opsjednutost terorom iz zvučnika kao u Hrvatskoj", rekao je Vjesniku direktor Turističke zajednice Makarske Davor Glavan.
 
Ugostiteljski objekti na Makarskoj rivijeri također mogu raditi do jedan sat u noći, uz gašenje glazbe u ponoć, što Glavan smatra primjerenim. Ističe i da su upravo ugostiteljski objekti "najslabija karika u lancu turističke ponude", i to ne samo zbog buke, nego i zbog vrste glazbe koja trešti iz njihovih zvučnika i koja je neprimjerena našem podneblju.
 
"Ne samo da ugostiteljski objekti nisu pravilno i primjereno kategorizirani, nego su gosti još prisiljen trpjeti i 'deračinu' raznih melosa, a da ih nitko ne pita žele li slušati baš tu vrstu glazbe za koju se odlučio konobar"
, kaže Glavan, dodajući kako se zbog "šačice razularene mladeži koja cijele noći ostaje vani, bučnom glazbom teroriziraju i rastjeruju turisti".
 
Turistički djelatnici, suprotno očekivanjima ugostitelja, ne dijele ista razmišljanja kada je u pitanju radno vrijeme i količina decibela koju proizvode kafići, zalogajnice, bistroi, restorani brze prehrane ili pizzerije.
 

Turistička odredišta za umirovljenike
 
Ugostitelji prigovaraju da će se zbog restriktivnog radnog vremena većina turističkih odredišta prometnuti u "odredišta za umirovljenike", a njihovi lokali bankrotirati.
 
S druge strane, turistički djelatnici poručuju da je slogan "oaza mira i tišine-jamstvo odmora" najčešća promidžbena poruka kojom se u inozemstvu promovira hrvatski turizam.
 
"Nitko ne dolazi privučen parolom da će mu glazba raznijeti bubnjiće", kažu turistički djelatnici sa Šolte, na kojoj je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do ponoći.
 
"Već oko 22,30 sati u kafićima nema gotovo nikoga, pa nema ni potrebe za duljim radnim vremenom, a kamoli za jačom glazbom", rekla je konobarica jednoga kafića u Grohotama, dodajući kako turisti ljetuju na Šolti upravo zbog mira, tišine i netaknute prirode.
 

Tolerancija za prekoračenje radnog vremena
 
Ugostiteljski objekti u Baškoj Vodi također imaju isto radno vrijeme kao i oni u Makarskoj. Direktor Turističke zajednice Baške Vode Ante Jurišić rekao je da se ugostiteljskim objektima u sezoni tolerira prekoračenje radnog vremena pod uvjetom da se gosti i glazba međusobno ne nadjačavaju.
 
"Malo je nezgodno kada gosta usred ispijanja pića zamolite da napusti lokal, jer je radno vrijeme završilo. Ako gosti samo sjede uz piće, ne buče i ne uzrokuju nered, onda se može progledati kroz prste onom vlasniku ugostiteljskog objekta koji je prekoračio radno vrijeme", naglašava Jurišić.
 
Između Baške Vode i Brela smješten je i noćni bar koji radi toliko dugo koliko ima i gostiju. S obzirom na to da se nalazi u zoni udaljenoj od prvog naseljenog mjesta, takav tip ugostiteljskog objekta posluje prema drukčijim pravilima.

Povezani članci

Who's Online

We have 163 guests and no members online