U špici sezone tek svaki deseti gost – domaći

GošćaIako su domaći gosti na Jadranu uvijek prava garancija potrošnje, turističkog šušura i gužvi koja bi na kraju srpnja povratkom studenata i dolaskom njihovih prijatelja na obalu poprimila razmjere prave "špice“, ove godine i s tim prizorima sezone kasnimo. Nade da će domaći gosti popraviti slabokrvnu sliku dosadašnjeg dijela srpnja rasplinjuju se u podacima turističkih agencija. Naime, gospodarska situacija u zemlji, nezaposlenost i sve lošiji standard uzeli su danak, pa je sve manje onih iz kontinentalnog dijela zemlje koji sebi mogu priuštiti uplatu odmora u nekom hotelu ili apartmanu na moru ...

BLAGAJNICE NI OVE GODINE NE MOGU NA MORE

U 'špici' sezone tek svaki deseti gost – domaći

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Najveće turističke agencije u zemlji nastavljaju trend stalnog pada broja domaćih turista, a ove godine procjenjuje se da bi on mogao biti i do 10 posto, što bi značilo da će oko 150 tisuća Hrvata manje ići na more preko agencija.

- U svim rezervacijama koje još traju prodano je oko 10 posto manje aranžmana na domaćem tržištu i svi su izgledi da će tako i ostati. Naime, najveći „egzodus“ Hrvata prema moru događa se u vikendu koji je pred nama, a kako se najavljuju i velike vrućine, možemo se nadati da će se i oni najneodlučniji ipak pokrenuti prema jugu.

No, to neće bitno promijeniti činjenicu da nam je svake godine udio domaćih gostiju u turizmu sve manji, da s njima jedva dosežemo desetak posto ukupnog prometa i da smo po tome totalno netipična turistička zemlja – kaže Ivan Pukšar, direktor „Kompasa“.

GošćaNaime, svim velikim turističkim silama poput Francuske, Italije, Španjolske i drugih, domaći gosti čine najmanje polovicu svih gostiju, dok je kod nas njihov broj u ukupnoj statistici gotovo simboličan. Od ukupno 12 milijuna turista koliko ih godišnje ugostimo, tek 1,4 milijuna su oni s domaćom putovnicom.

Hrvata je tako po službenim statistikama na odmoru na Jadranu puno manje nego – Nijemaca, kojih je lani bilo 2 milijuna. Na isti način stanje prodaje za domaće goste bilježe i u „Uniline“ agenciji, gdje je, kažu, ulaz na web-stranice i portale velik, zanimanje domaćih za more postoji, ali rezervacija – nema.

Tako službeno stanje na terenu govori kako je trenutačno na moru tek svaki deseti prijavljeni gost domaći. Naime, cijelog lanjskog srpnja domaćih je na Jadranu bilo tek 208 tisuća, u odnosu na 2,7 milijuna stranaca. Ispada da se svakog tjedna u srpnju na moru odmara tek po 50 tisuća Hrvata!

A u kolovozu još i manje!?

Istovremeno dok tako govori prijavljenost i statistika, Zagreb, Osijek, Varaždin, Bjelovar i drugi gradovi u unutrašnjosti Hrvatske ovih dana su prazni! Hrvati su se, izgleda, ove godine više nego ikad odlučili ljetovati „na crno“, pa će pohod na vikendice, „rodbinu i prijatelje“ biti glavno obilježje sezone.

Kako je u zemlji registrirano više od 300 tisuća vikendica, lako je pretpostaviti koliko je stvarno domaćih gostiju na odmoru ovih dana.

Povezani članci

Who's Online

We have 227 guests and no members online