Vjesnik pao, Nacional zasad ide dalje

novineU istome tjednu hrvatski je tisak doživio još dva udarca. Nakon što je prestao izlaziti na novinskom papiru, Vjesnik je ugasio i svoje web izdanje. Tako smo se, nakon 75 godina, zauvijek oprostili s Vjesnikom, koji su posljednjih godina izdavale Narodne novine. Dan poslije novinari Nacionala dobili su pisamce u kojim ih navodni vlasnik, švicarski odvjetnik i financijski mešetar Harald von Seefried, izvještava da njihove novine prestaju izlaziti jer banka više ne želi davati kredite. Prokleta je ta novinarska znatiželja ...

HRVATSKI MEDIJI ŠAPTOM PADAJU

Vjesnik pao, Nacional zasad ide dalje

Jedini dnevnik u državnome vlasništvu ugasio je i svoje web izdanje, a za Nacional postoje zainteresirani domaći kupci okupljeni oko jednoga menadžera

Piše: Saša Paparella / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

vjesnikVjesnik je propao nakon što je jedna njegova novinarka prije tri mjeseca Slavka Linića javno upitala što namjerava s tim novinama, čija se sudbina tradicionalno rješavala iza zatvorenih vrata. Nakon njegova odgovora “gotovo je, zatvaramo“ spasa im više nije bilo. I novinari Nacionala sami su isprovocirali Seefriedovo pismo: nezadovoljni višemjesečnim kašnjenjem plaća poslali su mu e-mail i zatražili da se izjasni što namjerava, što je Seefried vrlo brzo učinio. Za razliku od Vjesnika, ovdje neka šansa za opstanak još postoji.

Kako doznajemo, jedan domaći menadžer okuplja skupinu financijera voljnih preuzeti utjecajni politički tjednik. Seefried je nedavno imao ponudu da proda Nacional za jednu kunu, čime bi se spasili i brend i radna mjesta. Odbio je, iako je početkom godine navodno sam nudio Nacional jednom domaćem izdavaču, no tada je i on dobio odbijenicu. Nagađalo se da će aktualni broj Nacionala biti ujedno posljednji, no njegovih 60-ak zaposlenika odlučilo je otisnuti svoje novine i idući utorak, vjerujući da će se u sljedećih desetak dana naći neko rješenje.

vjesnikO Moritzu von Seefriedu, sinu vlasnika i direktoru Nacionala, njegovi zaposlenici nemaju puno lijepih riječi. Uvjereni su da njegova obitelj nije stvarni vlasnik Nacionala. Nikada im nisu željeli reći zašto su kupili taj tjednik i kakva im je razvojna strategija. Moritzu zamjeraju što se nije bavio direktorskim poslom. “Otišao bi u tiskaru srediti reprogram, a onda se raspričao o tome kako posjeduje dvorac u južnoj Bavarskoj”, kaže nam jedan nacionalovac. Žali što su se, nakon što se dio redakcije odvojio i pokrenuo Aktual, odmaknuli od špijunskih i srodnih tema te tvrdi da im je naklada počela rasti.

I vjesnikovce i nacionalovce glave su došli netransparentni vlasnici, jer i Seefried i Narodne novine postali su novinski nakladnici mimo svojih želja.

Povezani članci

Who's Online

We have 180 guests and no members online