Stuxnet - početak cyber ratovanja

scadaNoćna hi-tech mora svih "središnjica" za nacionalnu sigurnost ovih dana mori i ne da mirno spavati Irancima. Novi virus, točnije crv, koji ne napada "obična" PC računala, ne odvaja djecu i starije od Call Of Duty-ja, FIFE i Starcrafta, te ne krade i ne šalje zločestim Španjolcima broj vaše kreditne kartice kojom kupujete i online. Ne, crv Stuxnet je drukčiji, "ozbiljniji", on je konstruiran za napad na specijalizirana industrijska računala, konkretno za sabotažu Siemensovih industrijskih i procesnih računala, SCADA sustava koji se obično koriste za upravljanje i nadzor opskrbe vodom, elektrana, naftnih platformi i u bezbroj drugih industrijskih postrojenja. Otkriven je i u Siemensovim sustavima u Kini, Indiji, Indoneziji, Pakistanu,.. međutim trenutačno je najteže pogođen Iran, izvještavaju svjetski mediji. Njemačka jest (ili je donedavno bila) najveći svjetski izvoznik, a elektrotehnički gigant Siemens, ponajbolji u svijetu po svojim energetskim i industrijskim rješenjima, tradicionalno je jako prisutan na Srednjem Istoku. Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za stvaranje crva Stuxnet, a američki stručnjaci tvrde da "nemaju pojma" tko stoji iza napada njime uzrokovanim. No Times je "zbrojio dva i dva" i piše o tome kako postoji cijeli niz razloga zbog kojih je Izrael sumnjiv ...


POČELO CYBER-RATOVANJE

Priredio: Mladen Banović

Izrael je uložio golema sredstva u tajni računalni projekt Unit8200, a Stuxnet bi mogao biti prvo jasno upozorenje da se pojačava tehnološki i psihološki rat protiv iranskog nuklearnog programa. Mogući umješanost Izraela iz koda virusa prvi je otkrio Ralph Langner, njemački računalni stručnjak i savjetnik.

Stuxnet je dizajniran tako da reprogramira softver na PLC kontrolerima idustrijskih računala dajući im nove upute za upravljanje pojedinim aktivnostima, te tako dovodi do pogreški u radu sustava, a često i fizičkog uništenja pogođenih postrojenja, tvrde stručnjaci.

radnik

Hmm... Njemački Siemens koji je izdao softver za detekciju i uklanjanje opasnog crva nedavno je najavio otpuštanje 4.000 zaposlenika viška iz svoje gubitaške poslovno-informatičke divizije SIS.

Možda ipak imaju posla?

Povezani članci

Who's Online

We have 401 guests and no members online