Sat kodiranja: Učenje programiranja uz Minecraft i Scratch

"Sat kodiranja" ("Hour of Code“) globalni je projekt neprofitne organizacije code.org putem kojeg će se učenicima osnovnih i srednjih škola od 7. do 11. prosinca 2015. godine omogućiti predavanja o osnovama programiranja bez obzira na prethodno stečeno znanje. Projekt se provodi u 180 zemalja svijeta i kojim je dosad obuhvaćeno 100 milijuna mladih  s ciljem da im se pruže suvremena znanja, alati i različite tehnologije koje će im pomoći u budućem obrazovanju i zapošljavanju. Radionice u školama provoditi će učitelji i profesori informatike ili srodnih predmeta, a priključit će im se i Microsoft Student Partneri (Microsoft Hrvatska je partnet projekta) te brojni istaknuti IT stručnjaci. Posebnost projekta je što su organizatori napravili detaljne vodiče za predavanja pomoću kojih ulogu predavača mogu preuzeti i osobe koje nisu eksperti u kodiranju te tako poslati osnovnu poruku projekta - svatko može naučiti programirati..

ZAŠTO NE I U NAŠOJ ŠKOLI?

Sat kodiranja: Učenje programiranja uz Minecraft i Scratch

Izvor: Bug.hr

Projektni materijali su tako napravljeni da djeci kroz poznate likove i igrice, odnosno na zabavan način, objasne osnove programiranja.

U sklopu projekta Microsoft je u suradnji s partnerima Mojang i Code.org razvio zanimljivu internetsku aplikaciju za kodiranje, dostupnu i na hrvatskom jeziku, a koja koristi mnogima prepoznatljivo okruženje računalne igre Minecraft.

Ova aplikacija, namijenjena mladima od šest godina starosti na više, na zabavan način upoznaje korisnike s osnovama kodiranja, potičući ih da istraže svijet Minecrafta te da svojim potezima u igri ispunjavaju različite zadatke čime se generiraju računalni kodovi.

Na kraju svake faze igre moguće je pregledati kako u programskom jeziku izgleda kod koji je igrač napravio pomičući lik u raznim smjerovima.
 
Na predavanjima u školama učenici će se upoznati s programerskim konceptima koji stoje iza pravih programskih jezika, a osim programiranja obradit će se i teme sigurnog načina korištenja Interneta.

sat kodiranja

Predavanja su namijenjena svim učenicima u Hrvatskoj, bez obzira gdje se nalaze i koje škole pohađaju, a mogu se izvoditi tako da djeca rade na računalu u parovima, korištenjem projektora na kojem će gledati video zapise, demonstracije, odgovarati na pitanja i rješavati zagonetke, a postoje predavanja i bez upotrebe elektronike.

-  “ICT je temelj današnjeg inovacijskog gospodarstva i funkcioniranja moderne države, ali isto tako duboko zadire u sve pore našeg privatnog života. Nove generacije, pogotovo osnovnoškolci, niti ne poznaju život bez ICT-a. S druge strane, u Hrvatskoj smo svi itekako svjesni izazova obrazovanja, od zastarjelih metoda i pristupa obrazovanju do podcijenjenosti važnosti matematike i prirodnih znanosti. Ako tome dodamo i činjenicu da u 21. stoljeću IT nije obavezan predmet, uz kroničnu potkapacitiranost opremom i specijaliziranim IT stručnjacima u školama izazov postaje puno veći. Zbog toga vidim veliku važnost i značaj projekata kao što je Sat kodiranja, putem kojih se diže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama. Vjerujemo da će se jedan dio učenika zainteresirati da se i u budućnosti bave ovim područjem čiji su stručnjaci izuzetno važni za razvoj budućnosti i već danas izuzetno traženi na tržištu rada“ – Izjavio je Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska.

U Hrvatskoj je projekt imao premijeru u prosincu 2014. godine kada je na predavanjima u 30-ak škola u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Čakovcu sudjelovalo oko 600 učenika. Valjda će se ove godine u projekt uključiti i dugoratska i omiška osnovna škola..

Više informacija o projektu saznajte na web stranici:  https://hourofcode.com/uk/hr

Povezani članci

Who's Online

We have 180 guests and no members online